Átadták a Ludovika Campus felújított épületét

Átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem legújabb épületét, miután befejeződött a Kauser József által tervezett, 1886-ban készült négyszintes, neoreneszánsz tömb felújítása. Az épület, amelynek homlokzatát eredeti állapotában állították helyre, hosszú évtizedek után visszakapta egyetemi funkcióját.

http://pestbuda.hu/cikk/20200708_atadtak_a_ludovika_campus_felujitott_epuletet

Elkészült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete melletti, műemléki védelem alatt álló épület felújítása, amelyet a felsőoktatási intézmény július 7-én vehetett birtokba. A Ludovika Szárnyépületnek nevezett, Ludovika tér 1. szám alatti önálló tömb mintegy 9 ezer négyzetméteres, benne 92 iroda, 8 szemináriumi terem, három nyelvi labor, egy számítógépterem és két vívóterem, emellett közösségi terek, tárgyalók kaptak helyet.

A VIII. kerület, Ludovika tér 1. szám alatti épület rekonstrukciója során az eredeti, Kauser József által tervezett homlokzatot állították helyre (Fotó: uni-nke.hu)

A Kauser József által tervezett, 1886-ban elkészült épület az elmúlt évtizedekben számtalan funkciót betöltött: itt működött a Kossuth Tüzér Tiszti Iskola, a Bem József Gimnázium, majd óvónőképzés is folyt itt. Utoljára a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium használta 2015-ig, ekkor lett az épület a Ludovika Campus része. „Most, hosszú idő után végre visszakapja azt a funkciót, amelynek betöltésére épült, azaz újra egyetemi épület lesz” – közölte az ünnepélyes átadón Koltay András rektor.

A Ludovika Akadémia szárnyépülete 1930-ban (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A jobb oldalon látható épülettömbről van szó, amit „Szárnyépületnek” neveznek (Fotó: uni-nke.hu)

A Ludovika Akadémia főépülete (VIII. kerület, Ludovika tér 2.), (Fotó: pestbuda.hu)

A keddi rendezvényen elhangzott: hét évvel ezelőtt kezdődtek meg a Ludovika Campus munkálatai. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a beruházás az első öt év alatt összesen 10 ezer embernek adott munkát, amellyel csaknem 70 ezer négyzetméternyi új épület jött létre. A Ludovika kapcsán indult városfejlesztés első ütemére nettó 34 milliárd forintot fordítottak, a mindenki számára nyitott Orczy parkkal egy új, zöld városrész jött létre Józsefváros szívében.

Az épületben a ludovikás hagyományokat őrizve két vívóterem is várja a hallgatókat (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A VIII. kerületben található Ludovika Egyetemi Campus régi és új épületei körbeveszik az Orczy parkot. Ezt a hatalmas kertet 1829-ben vásárolták meg a Ludovika katonai akadémia számára, amely 1836-ra épült fel, Pollack Mihály tervei szerint, klasszicista stílusban, ám az oktatás végül csak 1872-ben kezdődött meg benne. Az épületben 2012-től működik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A csónakázótavat is magában foglaló, felújított park körül ­ többek között vívóterem, oktatási központ, kollégiumok, rendészeti oktatási épület, lövészklub, lovarda, sportpályák és kalandpark is található. A parkot reggel 6 és este 10 óra között bárki látogathatja.

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, MTI

Nyitókép: Átadták az átépített Ludovika Szárnyépületet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.