Árnyékkormányt hozna létre Márki-Zay Péter

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.

https://index.hu/belfold/2021/10/20/marki-zay-peter-arnyekkormany-2022-v...

A politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta el hétfőn, hogy Karácsony Gergellyel egyeztek meg ennek létrehozásáról. Elmondása szerint nem a miniszteri tárcák előre leosztásáról van szó, csak egy tanácsadó testületről. 

BOD PÉTER ÁKOS KÖZGAZDÁSZ, RÓNA PÉTER JOGÁSZ ÉS RASKÓ GYÖRGY AGRÁRVÁLLALKOZÓ NEVE MERÜLT FEL EDDIG A TESTÜLET LEHETSÉGES TAGJAKÉNT.

Bod Péter Ákos a Magyar Hang kérdésére azt mondta: „Adok tanácsot, de nem vagyok tanácsadó. Ha felhív valaki, vagy megkérdez, akkor válaszolok.” Hozzátette: korábban már volt példa rá, hogy Márki-Zay Péter kikérte a véleményét.

Arra a kérdésre, hogy mit válaszolna, ha felkérnék, azt mondta, nem ugrana el a feladat elől, de ismernie kellene a részleteket, hogy pontosan miről lenne szó. Bod Péter Ákos azt is hozzáfűzte, hogy szerinte az Ellenzéki Együttműködés (Elegy) szakértői is helyet kaphatnak majd a testületben.

Róna Péter ugyancsak a Magyar Hang kérdésére azt válaszolta, hogy valóban zajlik „egy informális tanácsadó testület kialakítása, amely szakpolitikai kérdésekben segíti a miniszterelnök-jelölt munkáját”. Ő is megerősítette, hogy korábban már egyeztetett szakmai kérdésekben Márki-Zay Péterrel, és ha szükség lesz rá, a jövőben is rendelkezésére fog állni.

Raskó György, az Antall-kormány egykori agrárállamtitkára azt mondta, hogy már hosszú ideje segíti Márki-Zay Péter munkáját tanácsokkal és szakmai háttéranyagokkal. Hozzátette: a miniszterelnök-jelölt helyzete azért lesz nehéz, mert most

két dudás van a csárdában.

Márki-Zay Péter mellett ugyanis szerinte Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára kettőse határozza meg az ellenzéki politikát. „Téves az az elképzelés, hogy frakció nélkül súlytalan Márki-Zay. Ha az az üzenet megy a választók felé, hogy súlytalan – ahogy Gyurcsány Ferenc videoüzenetéből ez kiviláglik –, az a Fidesz malmára hajtja a vizet, hiszen a kormánypárt éppen ezt fogja hirdetni mindenütt”, tette hozzá, majd arról is beszélt, hogy szerinte Márki-Zay Péter Emmanuel Macron francia elnökhöz hasonlít, aki szintén párt nélkül hozott létre politikai mozgalmat és nyerte meg a választást.

Raskó György mindeközben azt is kiemelte, hogy Márki-Zay Péternek még párt nélkül is lehet párttámogatottsága. Beállt mögé a Momentum és az Új Világ Néppárt, valamint várhatóan az LMP és a Gémesi György fémjelezte Új Kezdet is így fog tenni – fejtette ki, hozzátéve: el kell érni, hogy akár egy koalíció által „valamiféle pártháttér” alakuljon ki a miniszterelnök-jelölt mögött.

(Via Magyar Hang)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.