Kanadai Magyar Hírlap

Feliratkozás Kanadai Magyar Hírlap hírcsatorna csatornájára Kanadai Magyar Hírlap
Frissítve: 3 óra 7 perc

Nem kellett volna

2021, október 23 - 16:00

Milliók agyába égett bele örökre ez a mondat: A haza nem lehet ellenzékben. Két héttel Orbán Viktor 2002-es választási veresége után hangzott el, természetesen az ő szájából, és a céljának megfelelően végképp kettétörte vele az országot. A haza pedig valóban nem is került ellenzékbe, csupán ő és a pártja. Viszont megkaptak mindent, ami egy demokráciában az ellenzéknek jár. A köztévé és az MTI nem hallgatta el őket, nem tettek úgy, mintha nem is lennének. Nekik voltak alkotmánybíráik, az ő embereik ott ültek a különféle kuratóriumokban, bizottságokban, az őt váltó miniszterelnöknek lehetett kérdéseket feltenni… és még kordont is bonthattak, törvénytelenül és sajnos büntetlenül.

Most ismét választás lesz, és 12 év Fidesz-uralom után időszerű ekképp átírni Orbán egykori lázító és szörnyű sebeket okozó mondatát: Az ellenzék nem lehet hazátlan. Mert ezúttal 2010 után valóban azzá vált. A fokozatosan autokráciába forduló rezsim elvett az ellenzéktől szinte mindent: az újságjait, rádióit, plakáthelyeit, intézményeit, a választási szabályok többszöri átírásával a választási esélyeit, a kétharmados törvényekkel és az Orbán zsoldjában álló legfőbb ügyésszel az igazságossághoz, méltányossághoz, de még a törvényességhez való jogait is. Orbán Viktor alatt és miatt az ellenzéki szavazók virtuálisan hazátlanná váltak, elvégre a haza több mint állampolgárság és lakcím, a hazában nem érezheted kifosztva magad.

A minap az M1-en, az igaz szót egy évtizede ki nem ejtő propagandaadón Márki-Zay Péterről és Gyurcsány Ferencről mint a globalista, liberális, sorosiszta hálózatok roppant veszélyes ügynökeiről beszéltek, akik füstös, sötét, piszkos szobákban kötik meg becstelen alkuikat, hogy aztán valóságos Cipollaként port hintsenek a megtévesztett választók szemébe. Ezt is megértük! A sztálinizmusban fogant ötvenes évek hisztérikus hangja és nyelve az EU-tag Magyarországán! Ekkora pánikrohamot váltott ki a miniszterelnök-jelölt választás. Érthető. Talán nem kellett volna lerombolni a szabad sajtót, a jogrendet, nem kellett volna falhoz szorítani a társadalmat. Nem kellett volna „speciális jogállású”, azaz érinthetetlennek szánt magánalapítványokba kiszervezni sokezermilliárdnyi köztulajdont. És akkor Orbán Ráhelnek sem kellett volna sürgősen elhagynia az országot, férjestől, gyerekestől. Na igen, túl jól sikerült az a sajátlábon állás.

De számtalan más dolgot sem kellett volna megtenni. Kizárólagos hatalomra törni, az erőforrásokat tizedrangú dolgokra: futballra, kastélyokra, templomokra pazarolni, a jogrendet a lopáshoz és a büntethetetlenséghez igazítani, minden gigaberuházást titkosítani, mindent bekeríteni és mögé költözni, folyton Moszkvába és Pekingbe rohanni, onnan utasításokkal hazatérni. Nem kellett volna olyan megátalkodottnak és korlátoltnak lenni, az államháztartást magánkasszának tekinteni, az ellenzéki önkormányzatokat büntetni, az erkölcsi fékeket teljesen kikapcsolni, és akkor most nem kéne hisztériázni és az ezernyi hazugságot egyre újabbakkal és még nagyobbakkal tetézni.

„Hazának mindig olyankor nevezi magát az állam, amikor tömegmészárlásra készül”, mondja Dürrenmatt. Ezt ugyan megúsztuk, de semmi mást. A jövő április nagy kérdése ezért, hogy marad-e az ellenzék tovább hazátlan. És hogy Magyarország marad-e a „nemzeti kormány” által preferált primitív stadionország, ezernyi súlyosabbnál súlyosabb anomáliával, vagy idővel egy más, jobb minőségű ország lesz. A lét és nemlét pereméről visszatáncolt ellenzéknek az előválasztás fényes sikerével és a nem várt győztes Márki-Zay Péter személyével sikerült megteremtenie ehhez a reményt és az esélyt.

Délután, az Andrássy út városligeti felén, az ’56-os megemlékezés színpadán ott áll majd MZP mellett Dobrev Klára, az előválasztás másik „felfedezettje”. Két tehetséges ember. Az Andrássy út másik végében pedig a megkopott, megunt diktátor fogja elpattogtatni ócska, régi trükkjeit, molyrágta közhelyeit, rágalmait. Nekem az általa létrehozott Magyarországról szólt Orwell regénye, az 1984, amikor pár éve újraolvastam. Minden sora, minden oldala, alakjainak minden rejtett és kimondott gondolata. „Derült, hideg áprilisi nap volt, az órák éppen tizenhármat ütöttek”, így indul a regény. Nem számít, milyen lesz az idő most áprilisban, akár jégeső is eshet, lehet koromfekete az ég, csak végre üssön az ő órája.

Bruck András

Kategóriák: Szervezetek

Előválasztás — Bővebb válasz Jávor Benedeknek (is)

2021, október 18 - 15:17

Jávor Benedek, aki Karácsony Gergely pártjának a politikusa, egy Facebook-posztban értetlenkedett az előválasztás előzetes eredményei nyomán született kommentek hangvételével kapcsolatban. Nem állítom, hogy olvasva az időnkénti mélyrepüléseket nem oszthatnám néha a véleményét. Van azonban egy kitétel az írásában, amin talán érdemes alaposabban polemizálni. Mint írja, azt írja, hogy reméli: „bármi is lesz a második forduló végeredménye, aki alulmarad, az, és annak a szavazói – bár jogosan csalódottak lesznek – véletlenül se fogják megkérdőjelezni az eredményt”.

Ami engem illet, nem kérdőjelezem meg az eredményt. Azok az emberek, akik elmentek az előválasztásra, a jelek szerinti láthatósággal úgy döntöttek, hogy vezért szeretnének. Vezető helyett. Ez attól is igaz lehet még, hogy az előválasztás közjogilag annyit ér, mint a mackósajt brummogás-tartalma. Bár, személy szerint kicsit várom, hogy mikor alakul párttá a Márki-Zay -féle mozgalom, ami pont annyira lesz etikus, mint amikor a Momentum párttá hazudta magát az Olimpia-ellenző aláírások mennyiségére hivatkozva.

De valójában nincs jelentősége. Orbán valószínűleg hatalomban fog maradni. Mert Márki-Zay Péter tipikusan egy másnapos politikai futamot folytatott le. Minden másnap elnézést kért, illetve magyarázkodott valamiért, amit tett, illetve mondott. Így azok, akiket Márki-Zay Péter vagy Karácsony Gergely, akárcsak vélten is, de megsértett, és akik nem hisznek a másnaponkénti bocsánatkérésekben, valószínűbb, hogy otthon maradnak, mintsem elmenjenek szavazni egy olyan formációra, amit olyasvalaki vezet, aki beletörölte szerintük a lábát mindenbe és mindenkibe. Legyen az DK-szimpatizáns, nő, baloldali, liberális, vagy bárki, aki szembe jött, és éppen nem a neki(k) tetsző ovációval ünnepelték a puszta megjelenését a porondon.

Úgyhogy nem kérdőjelezem meg az eredményt. Mert minek? Valószínűleg más sem fogja jelentősebben. Mert minek? Ez van, illetve ez lett. Az előválasztáson sikerült a Márki-Zay Péter – Karácsony Gergely ámokfutással felszalámizni az összefogást, sebeket osztani oda, ahol nem várták, árkot nyitni ott is, ahol korábban nem volt (ebben, ahogy elnézem a biciklis vs. nembiciklis árokpolitikát Budapesten, Karácsony Gergely rutinja elvitathatatlan). Ebben egyébként az a legszomorúbb,, hogy lehetett volna más is. Nem is okvetlenül a végeredmény, hanem az ahhoz vezető út. Lehet, hogy egy vagdalkozás, és sértegetés, nélküli előválasztás is hasonló eredményt hozott volna. Olyat, amit a közös eredményért tevők fenntartás nélkül elfogadnak, és ezzel tiszta forrása lehetett volna a következő, úgy valószínűleg kormányváltó, választás legitimációjának. Eközben, az említett ámokfutással, valamint azzal a felvetéssel, hogy Márki-Zay Fidesz-aktivistákat gondolt a DK szavazói helyébe, ezt a forrást sikerült megmérgezni. Mert ez az utóbbi fegyver is olyan, ami mind a két oldalra ráfogható, ha arra gondolunk, hogy az MMM szavazói hirtelen sokkal többen lettek. Miközben visszaüthetnek a Barta-baleset mellékkörülményei is, ha igazak.

Végül a kormányváltást egy megoldáskeresés helyetti hatalomkeresés ködébe sikerült burkolni. Így viszont a Fidesz egyértelmű haszonélvezője lehet a történetnek. Akkor is, ha egy kvázi-Fideszt sikerül megalakítani Márki-Zay Péter vezetésével, és a „csalódott fideszesek” részvételével gyakorlatilag újrahuzalozni a NER-t egy következő választáshoz. Akármilyen néven, csak Orbán nélkül. Ha tetszik, egy csendes vezérváltással.

Kategóriák: Szervezetek

Végre valódi esély van az Orbán rendszer lebontására

2021, október 17 - 23:13

2022 tavaszán először fordul elő, hogy Orbán Viktor, Magyarország elvadult uralkodója egy egységes ellenzékkel áll majd szemben — a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig. Ez a szivárványkoalíció — amely idáig minden eddiginél fegyelmezettebbnek bizonyult — tudja, hogy leváltani a rendszert csak egységfronttal lehetséges. Márki-Zay Péter hétgyermekes konzervatív katolikus polgármester vezeti az ellenzéket a tavaszi országos választáson. Az előválasztás második és egyben utolsó fordulójában Márki-Zay a szavazatok 57 százalékát szerezte meg, Dobrev Klára pedig 43 százalékot gyűjtött be. A két fordulóban mintegy 850 ezer magyar adta le szavazatát, ami a jelenlegi rendszer megszüntetésére vágyók körében igencsak magas politikai elkötelezettségre utal.

A 49 éves Márki-Zay eddigi politikai tapasztalatainak középpontjában a 2018 februárjában Hódmezővásárhelyen folytatott sikeres polgármesteri kampánya áll. Itt kiszakította a 43 ezer lakosú délkelet-magyarországi várost a Fidesz szorításából. Ugyanakkor ez a kampány volt számára úgymond a tűzkeresztség. Az akkor még zűrzavaros balközép ellenzéki pártok támogatták indulását, a Jobbik pedig logisztikai és stratégiai segítséget nyújtott kampányához. Az egységes ellenzék ellenére Márki-Zay komoly hátrányból indult. Kampányáról a helyi média többnyire nem számolt be, a Fidesz pedig olyan harsány gyűlölet- és megfélemlítési kampányt indított az ellenzék helyi vezetője ellen, amely a “keresztény-konzervatív” politika kenyere Magyarországon. Márki-Zayt — aki a Szent István Király Római Katolikus Plébánia pasztorális tanácsának elnöke volt — saját templomának lelkésze nyilvánosan kitagadta. Németh László atya a vasárnapi szentmisén tartott homíliáját arra használta fel, hogy a hívekre nyomást gyakoroljon és a Fidesz támogatására biztassa őket. Németh atya odáig ment, hogy a plébánia világi vezetőjét hazugnak és ripacsnak nevezte. De Márki-Zayt “rosszabbal” is vádolták, többek között azzal, hogy megrögzötten mecsetet akar emelni Hódmezővásárhelyen. Ez a vád teljesen megalapozatlan volt.

Bár Márki-Zay továbbra is a jobbközép pártok közé tartozik, és a múltban szociálisan konzervatív nézeteket vallott, a Mindenki Magyarországa Mozgalom a befogadás és a megbékélés hangján szólal meg: “A mozgalom hidat épít a különböző pártok és ideológiák között… A mozgalom tagjai úgy vélik, hogy Magyarországnak új politikai kultúrára van szüksége. Ennek érdekében minden tisztességes, a változásban érdekelt magyar embert szívesen látnak” – hirdeti a mozgalom.

Ez egy eléggé homályos kiáltvány. De a felhívás, hogy Magyarországon új politikai kultúrát kell építeni, minden másnak az alapja.

Szerencsére úgy tűnik, hogy ez az új politikai kultúra gyökeret ereszthet – legalábbis az ellenzék soraiban. Dobrev Klára, Márki-Zay balközép riválisa az ellenzéki előválasztáson gratulált ellenfele győzelméhez, és az egész ellenzéket a jelenlegi egységfront fenntartására szólította fel. Bár a Demokratikus Koalíció politikusa Budapesten kívül több győzelmet aratott, nem várta meg a végeredményt, hogy támogatását és gratulációját fejezze ki. “Szívből gratulálok neki. Ő lett a hatpárti ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje. Teljes támogatásomról biztosítottam őt” – mondta Dobrev, hozzátéve, hogy az ellenzéknek most már egyenesen Orbán Viktorra és legyőzésére kell összpontosítania.

A korábbi önmagához képest halvány árnyékká zsugorodott Magyar Szocialista Párt szintén gratulált az egyesült ellenzék új vezetőjének, és meghatározta a következő választásra vonatkozó napirendi prioritásait:

“Azt várjuk a miniszterelnök-jelöltől, hogy segítse a sokszínű koalíció munkájának összehangolását, képviselje a közös programot a mindenki számára egyenlő esélyű ország építésére, legyen elkötelezett az alacsony magyar bérek emelése, a rabszolgatörvény eltörlése, a szociális háló megerősítése, az alacsony nyugdíjak emelése és a lakhatási válság felszámolása mellett. Emellett a közfinanszírozott oktatás és egészségügy megerősítésében és minőségének javításában, a korrupció felszámolásában, a magyar embereket károsítók felelősségre vonásában, valamint Magyarország nemzetközi megítélésének helyreállításában látjuk őt. Péter, számíthatsz ránk!”

Úgy tűnik, Márki-Zaynak több mint 220 új szavazót sikerült mozgósítania – olyanokat, akik az előválasztás első fordulójában még nem szavaztak. Csak ezután, illetve Karácsony Gergely budapesti főpolgármester döntése után, hogy kiszáll a versenyből és Márki-Zay mögé áll, vált az éllovassá. Márki-Zay azt ígérte, hogy új szavazókat hoz az ellenzéki sátorba, és a második forduló eredményei alapján ez talán sikerült is neki. De itt egy személyes anekdota, ami ugyanezt sugallja. Két hete beszélgettem egy, a magyar politikában jártas barátommal, aki az elmúlt évtizedben nem szavazott az ellenzékre. Most jobban érezte, mint valaha, hogy a Fidesznek lejárt az ideje. A rendszerszintű és kirívó korrupció elviselhetetlenné vált. A közelgő országos választáson támogatni tudja Márki-Zayt, miközben a Demokratikus Koalíció politikusai mellé soha nem tudott volna ikszet húzni.

Orbán Viktor most néz szembe az első igazi, komoly választási kihívással, mióta tizenegy évvel ezelőtt visszatért a hatalomba. Számos cimborája szembesül azzal, hogy ha az ellenzéki sikerrel jár, akár elszámoltatás is jöhet.

Kategóriák: Szervezetek

Az előválasztás az ellenzék és a demokrácia sikere

2021, október 14 - 20:15

Az előválasztás kétségtelenül óriási sikere mellett maradt egy adóssága is, bár ez érthető. Hiszen ez akció, amelynek néha turbulens eseményei közé nem fér be az ELVI különbözőségek tisztázása.

Márpedig a Dobrev-Márki Zay párharcnak EZ a fő kérdése. Hanyagolnám azokat a korlátolt feltételezéseket, hogy bármelyik jelöltet kizárólag önző, egyéni ambíciók fűtenék. Politikus ambíció nélkül biztos vesztes – ahogy Karácsony Gergely is megtapasztalhatta. Egy társadalom vezetésére vállalkozót az az ambíció fűt, hogy az országot az általa vallott elvek, nézetek alapján irányítsa. Dobrev Klára elvei, nézetei évek óta tisztán követhetők, és bár ismert baloldali irányultsága, az nem követel kizárólagosságot – ahogy az őt indító párt nevében is szerepel: Demokratikus Koalíció.

Márki Zay Péterről kevéssé ismert, hogy amellett, hogy konzervatív, erősen, rigid módon jobboldali. Ami szintén nem „bűn” – csak éppen meghatározza, hogy ő milyen elvek alapján vezetné az országot. Ebből következően hiszik sokan, hogy képes lenne megszólítani a kiábrándult fideszes szavazókat is. (Szerintem ez nem egészen megalapozott vélelem – hiszen a kormánypártot semmiféle elvek nem vezetik. Egyként használ szélsőjobbos és szélsőbalos eszközöket a szavazatok pillanatnyi megszerzéséért.)

Természetesen Márki-Zay nem használ itthon jobbosnak tartott toposzokat – fajgyűlölet pl. Miután évekig élt Kanadában, megtanulta a pc beszédet. Mondandóján ugyanakkor át-átüt a hímsovinizmus, a vallási türelmetlenség, amivel pl. az etikai normák betartását kizárólag az istenhívőknek tulajdonítja. Miközben ő maga nem mindig tartja be azokat, ha Dobrev Klára dehonesztálásáról van szó. Általában is több szót veszteget versenytársa lejáratására, mint arra, hogy ő mit tenne – és kikkel összefogva -, ha kormányra kerülne.

 

Sokan úgy vélik: Márki Zay botot dugott az ellenzéki együttműködés kerekei közé.

Finomítom a képet. A magyar társadalom a XX. században mindvégig – sőt, korábban is – az „egység” bűvöletében élt. A sokaság minden nézetkülönbséget „ellenségesnek” értékel: régebben az MSzMP Központi Bizottságának útmutatásától eltérőt, manapság a fideszeseszétől különözőt. Sőt, tekintve, hogy a Fidesz már régen nem demokratikus pártként, hanem Orbán imakörként működik, egy személyben látja az egység zálogát. (Ez a személyi kultusz.)

Kétségtelen tény, hogy jelentős tömeg – a választók mintegy harmada – bizonytalan.

De ez a harmad sem egységes. A választójogúak mintegy 10-15 százaléka közömbös, nem szavaz. (Még a kötelező szavazások idején sem ment el az urnákhoz.) A fennmaradó kb. 85 százalék fele csalódott az Orbán féle kormányzásban: főként a korrupció, a kormányzati erőszakosság, részrehajlás miatt. A másik fele a ténylegesen bizonytalan. Vagyis nem tudja eldönteni, hogy a meglévő problémákat a jelen kormányzat, vagy valamelyik ellenzéki irány kezelné-e hatékonyabban? (Van még egy elhanyagolható, max 3%-nyi réteg, amelyik éppen a „nemzeti radikalizmust” hiányolja Orbán kormányából. Ez a réteg számottevően csökken: erre mutat a Jobbik irányváltása.)

Jelenleg az erőviszonyok kiegyensúlyozottak. A közvélemény kutatók hol az ellenzéknél, hol a kormánypártnál mutatnak ki 2-3%-os előnyt. (Ma – okt. 14-én – éppen 2%-os kormánypárti előnyt jelzett a Nézőpont.)

Az eszközök – a közmédia irányított propagandája, a költségvetési lehetőségek a kormány kezében vannak. Most éppen a 3,4 millió nyugdíjasnak lett beígérve 80 ezer forintos „prémium”. Ahelyett, hogy a járadékok értékállóságát a „nyugdíjas fogyasztói kosár” valóságos inflációja alapján, törvényben rögzített módon biztosítanák. Dehát akkor hová lenne a jóságos kormányfő imázsa, aki „ad”. Holott nem a magáét osztja – közös pénzeinkből osztogat. (A nyugdíjas is fizet adót – méghozzá a világbajnok, 27%-os fogyasztási adót.)

A kormánypárt viszont magabiztos lehet: számottevő tartalékai vannak az országon kívül élők szavazataiból. (Meg a meredekre döntött választási törvényből.) Akiknek voksait nem is rendes szavazatszámláló bizottságok veszik számba, hanem közhivatalnokok – előfordult, hogy a levél-szavazatokat fel sem bontva, csak lemázsálva írták orbánék javára. Ezért kérem határon kívül élő nemzettársaimat, ne éljenek e perverz joggal.

Ezzel együtt is: a Főkolompos és tettestársai propagandagépezete akadozni látszik. Teljes mértékben belepistult a gyurcsányozásba. Már-már úgy tűnik, nem is az ország, hanem a közlekedésrendészet vezetését ambicionálják a rengeteg STOP táblával. Felhívom a figyelmüket: a közlekedést sok-sok jelzés szabályozza, ideje lenne azokkal is megismerkedniük. Például a zsákutcát jelző táblával…

Rátesi Margit

Kategóriák: Szervezetek

MZP esete a helikopterizmussal

2021, október 13 - 22:13

Az ellenzéki előválasztás második fordulója még szinte el sem indult, de már zajlik a könyöklés. Az kétségtelen, hogy alig telik el nap, hogy Márki-Zay Péterről ne esne szó. Az előjelekkel azonban bajok vannak. Mert egyre jobban hasonlít a történet egy olyan forgatókönyvre, amely egyre jobban beszűkíti az ellenzék játékterét, miközben egyre többen érezhetik úgy, hogy ez az egész tényleg csak a kis piros lapátról szól az ovi udvarában.

A történet látszólag ott indult, hogy a polgármesterek vetélkedőjéből Karácsony Gergely kétségtelenül kiszállt. Ezzel a hibahatáron támogatott párt jelöltje döntéskényszerbe hozta a többi pártot is, akik támogatták. De ez legyen az ő problémájuk. Ami az előválasztást iolleti, arra nézve az a tendencia látszott érvényesülni, hogy az érintett pártok tagsága nem egy emberként állt Márki-Zay Péter mögé. Így az előválasztás veszteseinek, már győzelmi pozícióosztásba önmagát beleélő szereplője kezdhette a levegő elfogyásának megélni a kialakult helyzetet. Így a hisztis gyerekek módszertanával betámadta Jakab Pétert és a Jobbikot. Valószínűleg bízva abban, hogy sikerül a párt támogatóit leszakítani a pártról, illetve a párt tagságát a párt elnökéről. Kicsit emlkékeztetve arra, mint amikor annak idején Botka próbálta a DK vezetőjéről leszakítani a pártot, és leváltani Gyurcsányt a DK éléről. Az akcióval kapcsolatban Jakab Péter egy felnőtt nyugalmával, és igen udvarias következetességgel küldte el Petikét a bánatba. Amivel, bár a Jobbik nekem sem a szívem csücske, mindenképpen Jakab Péter képviselte józanabb erőt.

Ezt követően alighanem az lett volna az értelmesen politikus reakció, ha a vagdalkozás helyett a megfontolva haladás kerül a fókuszba Márki-Zay esetében. Már csak azért is, mert az előválasztás tétje legfeljebb egy preferencia-sorrend felállítása és nem a tényleges miniszterelnöki választás. Ez azonban meddő várakozásba fulladt. Annyiban mindenképpen, hogy az immár második helyrőlinduló jelölt egyfajta előzetes kommunikációval kezdte meghekkelni az előválasztást. Bár utólag biztos mindenmásként volt, de a hírek mégis arról szóltak, hogy Márki-Zay Péter szükségét látta bocsánatot kérni azért, amiért lendületből árulózott egy jót. Mintegy előre megmagyarázva, hogy veresége csak annak lesz köszönhető, hogy a Dobrevre szavazók potenciális árulók. Illetve, ha mégsem,akkor a Fidesz szavaztatott Dobrevre. Igen, mindezt nagyon óvatosan, és csak a sugallmazás szintjén. De nem kizárva azt a kommunikációt, összekacsinást, hogy „nem illik nyilvánosan mondani, és bocsánatot is kértem, de azért MI tudjuk, hogy…”.

Amit nem igazán cáfol, hogy a futólagos dobrevezést összekötötte egy kis fejpénz-ajánlattal az fideszes csalások leleplezőinek. Ami, önmagában, meg is állna, ám a szövegösszefüggés mégis felér azzal, hogy „mindenki, aki a DK-ra szavaz, az fideszes, és jó pénzért keresünk rá bizonyítékot”. Ami, így első ránézésre elég gusztustalan sorok közti üzenetnek tűnik. Második ránézésre is. Amely kapcsán az sem vígasztalóbb, hogy Hódmezővásárhely polgármestere már áprilisban is árulózós becsípődéssel bírt. Ami azt is sugallhatja, hogy már eleve arra készült, hogy más nyakába varrja a saját bukását.

Egy választáson eleve megmagyarázni a vereséget, és előre közölni, hogy veresége esetén az csak az ellenség kezének a hatása lehet, az egy nagyon pitiáner gesztus. S akkor, ha valaki, bárki, aki részt vesz egy versenyben, a második előfutam elején, ha tetszik, már a startpisztoly eldördültekor azt kezdi megmagyarázni, hogy ő miért fog veszíteni, az megérett a bukásra. Akkor is, ha a hívei ezerrel fogják harsogni az előre hangoztatott mentséget. S nem azért érett meg a bukásra, mert második lesz esetleg, hanem azért, mert képtelen elviselni egy tiszta verseny esetleg rá kedvezőtlen eredményét. Ettől még beállhat mögé támogatni. Elvégre a támogatóinak a véleménye is szabad. Arról is, hogy miközben azzal házalt hosszan, hogy Dobrev Klárával nemlehet nyerni, most mégis Márki-Zay kiabál negatív kampány ellen.

A megnyilatkozások metszéspontjánál, azonban talán érdemes mérlegelni azt az ismeretet, ami alapján elég pontosan tudjuk, hogy a vereséget előre bűnbakkal magyarázó, a mindenhez bűnbakot kereső személyiséggel milyen jelenségek kíséretében vezet valaki országot. A gyakorlatból. Tessék csak a mindig valaki másban hibát kereső, bűnbakképző, illetve az ezekkel szemben állandóan hadban álló, Orbán Viktorra gondolni.

De a legnagyobb probléma, azt hiszem, hogy Márki-Zay Péter valójában felégette maga mögött a hidakat. S így számára, bárhogy is adja majd elő, valójában egy irány maradt. Ehhez pedig egyetlen módszer. Stabilizálni, legalább látszólag, a felszínt, illetve a sorok között az egész pályás roham megüzenése a híveinek. Legyenek azok akárkik is.

Most úgy gondolom, hogy:

  • Két hónapja talán még úriember maradhatott volna, illetve tisztes polgármester, azzal, hogy számára a városa is elég nagy kihívás;
  • Két hete, még tisztességgel lehetett volna harmadik egy valamikori közös listán, amit a Karácsonnyal elindított, majd Dobrev Klára ellen fordított ámokfutással eljátszott;
  • Ha most megáll, akkor a saját hiúságával kivert kutyaként, sebzett önérzettel kellene visszavonulnia, amit emberileg aligha enged meg magának;
  • Ha pedig mégis, akkor olyan szövetséges marad, akinek épeszű ismerős nem fordít hátat.
Kategóriák: Szervezetek

Rétvári a forgatókönyvről?

2021, október 10 - 15:30

Az ellenzéki előválasztás lassan nyugvópontra jut. Nem azért, mert annyira sikeres, hanem azért, mert az első fordulóban lemaradt önjelölt messiások szép csendben kinyírták egymást. Karácsony Gergely bejelentette lemondását, míg Márki-Zay Péter egyre közelebb kerül ahhoz, hogy végérvényesen kiírja magát a politikai közéletből.

Ez utóbbiban lehet szerepe annak, hogy egy belső karaktergyilkosság egyik lépéseként, a Fidesz jól bevált módszertanát követve egy régi, két évnél régebbi, interjú kiragadott részleteit kezdik páran lobogtatni. Akik között, gondolom, egy sincs, aki a Fidesz 2006-os akciója, illetve gyurcsányozós kirohanásai nyomán azt reklamálnák, hogy az egykori beszédből csak mondatokat ragadtak ki. Ugyanakkor hajlamos vagyok Oszkó Péterrel is egyet érteni, hogy Márki-Zay Péter megnyilatkozásai ettől függetlenül is egyre kínosabbak. Miközben az az érzésem, hogy az egész kialakult helyzetben van valami groteszk. S nem azért, mert nem kellene esetleg hegymozgató erőt tulajdonítani egy modell-értékkel alig, közjogi szereppel pedig alig sem bíró előválasztás fordulóinak.

Sokkal inkább azért, mert akkor, ha megpróbáljuk a helyén kezelni a kérdést, akkor is megbicsaklik a történet. Az előválasztásnak nagyon is helye lenne akkor, ha alkalmas lenne egy választói preferenciasorrend kialakítására. Azzal, hogy a választáson egységesen, egy politikai entitásként megjelenő ellenzéki blokk közös listáján ki, illetve milyen sorrendben jelenjen meg. Ehhez nyilvánvalóan az kellene, az kellett volna, hogy az egyes fordulókon ugyanaz a szereplő-gárda vegyen részt. Akik, az első forduló tanulságait mérlegelve a második forduló eredményeivel ezt a sorrendet végleges formában tudják megalkottatni a választókkal. Ezzel szemben azt tapaszthattuk, hogy két, az első fordulón kevesebb szavazatot szerzett jelölt először összeszövetkezett a harmadik kilökésére a pályáról. Majd azt követően, hogy ez nem aratott osztatlan helyeslést elkezdték egymást lökdösni a homokozóban.

Igen kérem. Nem a vezető harmadikkal közös koalíciós előegyeztetésbe kezdtek, hanem elindultak kézen fogva a politikai önmegsemmisítés felé. Amolyan szövetséget alkotva, hogy ki tud még nagyobb kárt tenni a politikai közéletben. Nagyjából azt a receptet követve, hogy miközben az önkormányzati választáson annak idején rá voksolókat cserbe hagyó fő-polgármester, illetve az egyre kevésbé vállalható polgármester elvonul, még bemennek a porcelán-boltba egy-egy baseball-ütővel. Fura, de ez az önjelölt messiásosdi, amelynek során nem a regnáló hatalomgyakorlót, hanem egymást akarják leváltani, szinte kísértetiesen hasonlít arra, amikor Botka annak idején, 2017-ben, inkább Gyurcsányt akarta leváltani, mint Orbánt.

Arról sem feledkezve meg, hogy a Fidesz részéről Gulyás, noha később elnézést kért, forgatókönyvet, előre tervezett játékot emlegetett. Elszólta volna magát? Aztán ott van a fideszes „stop-kampány”, melynek során a regnáló hatalom gyűjt aláírást az ellenzék ellen. Ezt most egy Rétvári Bence nevű Facebook-profil segíthet helyre tenni. Ahol ez olvasható: „STOP Gyurcsány! STOP Karácsony! Karácsonyt megállítottuk, a munka fele elvégezve. De mi nem végzünk félmunkát!”

Felvetve azt a kérdést, hogy ez a Rétvári Bence az a Rétvári Bence? Ha pedig igen, akkor lehet, hogy elszólás arra nézve, hogy Márki-Zay Péter kinek a kottájából játszik?

Kategóriák: Szervezetek

Magyarország megmentése és a sötétség legyőzése

2021, október 8 - 17:19

Folytatódik az előválasztási verseny, a kampányolás, a politikai elemzők elmondják a véleményüket, vagyis, mindenki teszi a dolgát. Feladatból pedig van elég, és még ennél is több lesz hamarosan. Még bárki nyerhet, ám tudni kell, hogy a második forduló után már csak egyiküknek kell győzni. Nem most, hanem 2022 áprilisában, Orbán Viktor és a Fidesz ellen.
Ez az, ami minden más szempontot felülír. Nagy feladat lesz, és a felelősség is óriási: a ma még egymással vetélkedő ellenzéki pártok vezetőinek meg kell győzniük a saját szavazóikat, hogy bárki is legyen az előválasztás végső győztese, a MI győztesünk lesz, ezért mindenkinek be kell állni mögé. Nem lesz könnyű, az utóbbi napok fejleményei után különösen nem. De nem történt semmi jóvátehetetlen, egy normális demokráciában az volna normális, amit láttunk. Vagyis, hogy a jelöltek vitáznak, néhol veszekednek egymással.

Egy normális demokráciában, amit nem butított le az elmúlt 11 év illiberális ámokfutása, az ellenzéki választók nem ellenségeskedésként, hanem vetélkedésként élnék meg a jelöltek egymásnak feszülését. Az igazi feladat tehát minden felelősen gondolkodó pártvezető és politikus számára a második forduló után következik. Meg kell győznie önmagát, párttársait és a megtépett lelkületű szimpatizánsokat, hogy tényleg nincs más lehetőség, be kell állni a győztes mögé. Október 16 után egy jelölt marad a porondon, őt kell támogatnia mindenkinek, akinek fontos Magyarország megmentése.

Magyarországot meg kell menteni, mert Magyarország veszélyben van. Orbán és csókosai megmásítják a múltját, elhazudják a jelenét, ellopják a jövőjét. Ezt kell megakadályozni, s ehhez minden demokratára szükség van. Főleg, hogy a 2022-es választás a korábbiaknál is nehezebb pályán zajlik majd, a 2018-as szerverleállás, a szervezett utaztatás, a rágalomhadjárat, a kormány sajtójából ömlő hazugságcunami csak szerény ujjgyakorlat volt a hatalom jelenlegi urai részéről. Most még inkább lejteni fog a pálya, nem hiába aggódik az Európai Parlament delegációja a jövő évi magyar választás tisztaságáért.

Klasszikussal szólva: a helyzet reménytelen, de nem komoly. Nehéz terepen, ellenséges jogszabályi és kommunikációs környezetben, de győzni kell.

Október 16. után új időszámítás kezdődik. „Valakinek holnap le kell győzni a sötétséget.” Bárki is legyen az a három jelenlegi jelölt közül, segítenünk kell őt ebben. Nem miatta, hanem magunk miatt. Nekünk érdekünk, hogy Magyarország modern, európai ország maradjon.

(Illusztráció: Austin Neill)

Kategóriák: Szervezetek

Hazudós fantomok írják az Origo és a Ripost cikkeit

2021, október 8 - 17:09

Pert nyert Hadházy Ákos egy nő ellen, aki korábban azt állította, hogy a képviselő ki akarta semmizni az édesapját. A hírt természetesen felkapta a kormánypárti sajtó, ám kiderült, hogy a nő állításából egyetlen szó sem igaz. A bíróság előtt bevallotta, hogy hazudott, és csak azért nyilatkozott Hadházy ellen, mert az Origo és a Ripost munkatársai addig zaklatták, míg rá nem vették, hogy hamisan nyilatkozzon.

Eddig a hír, ami nem volna igazából hír, mert műfajelméleti tanulmányainkból tudjuk, hogy hír az, ami új információt tartalmaz. Márpedig nem újdonság, hogy a kormányhoz közeli sajtó hazudik – más megfogalmazásban: csúsztat, ködösít és mellébeszél. „A bíróság előtt a vádlott bevallotta azt, amit az általam bemutatott dokumentumok is igazoltak. Természetesen semmi sem igaz abból, hogy én a szomszédomat ki akartam semmizni, sanyargattam, elzártam a vizét és eláztattam a lakását” – írta Hadházy a Facebookon.

A hölgy tehát hazugságban maradt, ám amiért most erről írunk, az nem más, mint hogy a képviselő az őt hamisan rágalmazó két sajtótermék, az Origo és a Ripost névtelen szerzőit is feljelentette. Ez a feljelentés azonban egyelőre nem hozott eredményt, mert mindkét lap szerkesztői azt vallották a bíróság előtt, hogy nem tudják, kik írták a név nélkül megjelent, rágalmazó cikkeket.

Különös anyagból vannak gyúrva ezek a Fidesz-közeli, újságnak nevezett közlésipari termékek. Úgy jelenhetnek meg náluk cikkek, hogy a „felelős” szerkesztők nem tudják, hogyan kerültek oda.

Segítünk a Ripost és az Origo főnökeinek, ugyanis mi már megoldottuk a rejtélyt. Soros György vitte be álruhában a cikkeket a két szerkesztőségbe, de előtte megkérte Gyurcsány Ferencet, hogy magát Karácsony Gergelynek álcázva nézze át az írás tartalmát, mert ő már elszokott a magyar nyelvű írásoktól, fogalmazásoktól. Rajtuk kívül még a migránsok lehettek az elkövetők, amit onnan lehet tudni, hogy épp most nyilatkozta Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutyapárt vezetője a kormánymédiának, hogy Hadházy négymillió migránst telepítene Zuglóba, közülük hárommillió ember, a többi arab ló, amelyek mindenféle betegségeket terjesztenek, és a nemátalakító műtétek propagálásában is jeleskednek.

Mindezt csupán segítő szándékkal írtuk le, mert a fenti, általunk kitalált hülyeségek is közelebb járnak a valósághoz, mint az Origo és a Ripost szerkesztőinek bátor védekezése, miszerint fogalmuk sincs arról, hogy kik írják a náluk megjelent cikkeket.

Illusztráció: Annie Spratt

 

Kategóriák: Szervezetek

Ami kézenfekvő — Az előválasztásról

2021, október 6 - 18:42

Talán utóbb Kaltenbach Jenő is belátja, hogy a legújabb javaslata elvetendő.

Azt javasolta – szerintem ezúttal kevéssé megfontoltan –, hogy amennyiben az előválasztás befejező szakaszában a második és harmadik helyezett közös indulását lehetővé teszik, akkor minél többen bojkottálják a szavazást.

Aminek végeredménye – ha jobban belegondol – csak az lehet, hogy az ellenzékiek ezúttal közös szándéka óhajjá torzul és Orbán marad.

Kaltenbach Jenő nem kifejtett indoklásával lényegében egyetértek. Hiszen ha a mostani első helyezettet követő két kormányfőjelöltnek jelölt neve melletti csupán egyetlen rubrikát jelölhetik meg mindazok, akik akár az egyiket, akár a másikat támogatnák szavazatukkal, ez felháborítóan egyenlőtlen esélyeket teremtene az eddigi első után következő páros tagjai javára.

Az egyenlőtlen esély megteremtése azonban utólag hozott, ezért bármilyen, illetve bármiképpen megítélendő következménye legyen is – főképpen – szabálytalan.

Legalábbis a miniszterelnökjelölteket állító pártok (és mozgalom) által az előválasztások előtt kialakított és közösen jóváhagyott szabályok ilyen variációt nem tartalmaznak.

Az a betartandó szabály, aminek alkalmazását a dr. Magyar György által vezetett és felügyelt önkéntes civil szavazatszámlálókat a szabálysértők kizárására kötelezi. Ebbe semelyik ellenzéki párt (vagy mozgalom), és semelyik kormányfőjelölt jelöltjük – akár kiesett a versenyből, akár nem – nem szólhat többé bele.

Ha két rubrikája lesz a még versenyző három pályázónak, a verseny lezárult.

Mert a szavazatszámláló bizottságok tagjai kötelesek érvénytelen szavazatnak tekinteni a két versenyző mellett szerepeltett egyetlen rubrika valamennyi jelölését, tilos őket megszámolniuk is.

A megoldás ilyen egyszerű.

Avagy – egy másik Jenővel szólva – kézenfekvő.

Aczél Gábor

Kategóriák: Szervezetek

Végre, ismét Egyiptomban! – III. rész. A kegyelem földjén

2021, október 5 - 16:31

 Egy nyaralás a Sínai-félszigeten más, mint Egyiptom afrikai tengerpartján. Ott – már ha hajlandóak vagyunk kimozdulni a szállodából – a piramisok, Luxor, a Királysírok völgye, esetleg Abu Simbel két csodás temploma vár sok ezer éves emlékeivel. Az Akabai-öböl partjáról másfelé indulhatunk, hogy nem kevésbé bámulatos helyekre jussunk, ahol még a nem hívőket is megérinti az ott uralkodó különleges szellemiség. A félsziget belsejében titkokat ölelnek a hegyek.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy az általunk „sínai”-nak nevezett vidék a hegyeiről kapta a nevét. A mintegy 61 100 négyzetkilométeres félsziget területe nagyjából két fél részre osztható. Az északi fele sivatag, a déli hegység. A csipkézett hegyormok úgy sorakoznak egymás mellett, mint a fogak a szájban – és pontosan; a szináj szó arabul fogakat jelent. Jól ismert hegyek uralják ezt a régiót, beleértve a Sínai-hegyet (2285 méter), a (Horeb) Szent Katalin-hegyet (2637 méter) és a Serbal-hegyet (2070 méter. Ez az a vidék, amelyen keresztül Mózes állítólag vezette népét, végül az Ígéret földjére, és sok helyen vannak legendák erre vonatkozóan. Természetesen az egyik legkülönlegesebb helyszín a Sínai-hegy, ahol Mózes találkozott Istennel, ott kapta meg tőle a Tízparancsolatot. Nyilvánvaló, hogy a régió szent a keresztények, zsidók és muszlimok számára egyaránt. A hely pontos meghatározásáról a hittudósok között is évszázados viták dúlnak, a nagy reformátor, Kálvin például azt a nézetet vallotta, hogy a Sínai és a Horeb ugyanaz a hegy, csak a keleti és nyugati oldalát illetik két különböző névvel. Mások szerint a sziklából víz fakasztása is itt történt, nem a mai Jordániában, Petrában. Mózes 2. könyvének 3. fejezetében az 1. és 2. szakasz szerint, miközben legeltette nyájait a Horeb -hegy oldalán, Mózes egy égő bokorra bukkant, mely csodával határos módon, saját lángjaitól el nem pusztult. Mikor odament, ott szólította meg őt az Úr! Mai mértékkel mérve, ez a hegy oldalán, 1570 méter magasan történt. Tudjuk pedig ezt onnan, hogy az eredeti bokor még ma is létezik ugyanott! Elmehetünk oda, megnézhetjük, bár közel menni hozzá most nem lehet, a környékét éppen tatarozzák. Látnivaló azért mégis akad ott bőven. A szerzetesi élet ugyanis nagyon korán kezdődött a Sínai-hegy környékén. A keresztény remeték már az első század közepétől kezdtek összegyűlni a Sínai-félszigeten. A 4. és az 5. század különösen nehéz volt, amikor a keresztényeket nemcsak üldözték, de sokakat meg is öltek közülük. A hagyomány úgy tartja, hogy i. u. 342-ben, egy Sínai-hegyi aszkéta kérésére, a bizánci Heléna (Szent Heléna) császárné elrendelte egy kistemplom építését, a Szent Szűz tiszteletére az égő bokor helyén, megerősített kerítéssel, ahol a remeték menedéket találhattak a primitív nomád törzsek támadása elől. A 6. században a szerzetesek Justiniánus császár engedélyét kérték – és meg is kapták – egy nagyobb, erődszerű kolostor építésére, még 200 római katonát is rendelt oda a császár, hogy megvédjék a rendházat a beduinoktól. Röviddel ezután az épületegyüttest Alexandriai Szent Katalinnak szentelték.

(Sharm-023) Sharm el Sheikhből a kolostor egynapos kirándulás keretében, könnyen elérhető. Az első meglepetés a helyszínre érkezéskor éri az utazót. Úgy egy kilométernyi távolságra van a kolostortól a fogadóállomás, ahol – biztonsági szempontból – regisztrálni kell. Itt felajánlanak két látogatási időt, egy rövidebbet és egy hosszabbat. Lehet választani, de végezetükkel majd el kell hagyni a területet! A kolostort innen gyalog közelítjük meg. Érkezéskor érdemes felmenni az épülettel szemben, a nem túl meredek hegyoldalra, onnan szebb rálátás nyílik az épületekre, mint a falak tövéből. Szinte teljesen érintetlennek látszik, ám néhány perc után észrevehető, hogy a bal oldalán valami hiányzik. Az a terület Napóleon katonáinak támadásakor pusztult el.

Mivel a kolostort ma is szerzetesek lakják, a látogatható terület meglehetősen szűk. A bokrot csak addig lehet megközelíteni, amíg a belső falakat borító állványok engedik, a helyszínt megjelölő mozaikkép is csak távolról látható. Megnézhetjük viszont a múzeumot, megcsodálhatjuk a sok drága kegytárgyat, a nyolcszáz évesnél is öregebb könyveket. Az iszlám vallás elterjedése után a kolostor lakói mindig igyekeztek jó kapcsolatot ápolni a körülöttük élő muszlimokkal. Ez olyannyira sikeres volt, hogy 623-ban Mohamed próféta védlevelet adott számukra – ennek másolata is megtekinthető. Szükség is volt rá, mert a kolostor könyvtárában felbecsülhetetlen értékű, korai keresztény kéziratokat és ikonokat őriznek. Ez a könyvtár ma a világon a második legfontosabbnak tekinthető. Az első a Vatikáné, az nagyobb, de ez öregebb!  A védelemnek persze ára is volt, a keresztény templom mellé – a falakon belül – felépült egy kis fehér, muszlim is. A kolostor területén egy kápolnát mecsetté alakítottak át, ami azóta is muszlim imahelyként működik és egy ideig muszlim helyőrsége is volt. Ez az egyetlen hely a világon, ahol ilyen közeli, békés, egymás mellett élést találhatunk. A kolostort évszázadokon át nagy tisztelet övezte, a római pápák időnként különböző bullákkal és kiáltványokkal védték a jogait. Szent Katalin zászlaja alatt közlekedő hajóikkal komoly kereskedelmet folytattak, melyet még a velenceiek sem háborgattak. Időnként a török szultánok is – különösen I. Szelim és Nagy Szulejmán – rendeletekkel mentesítették a kolostort a szokásos kötelességek alól, ami elősegítette folyamatos gazdagodását. Európa keresztény királyai és más fontos uralkodók is nyújtottak pénzügyi segítséget, nagylelkű adományokkal ajándékozták meg a kolostort.

 A szállodába visszavezető úton még vár egy kellemes meglepetés az utazókra. Útba esik egy kedves, csendes, tengerparti város, Dahab, mely az elmúlt néhány évtől kezdődően éppen azzal hívta fel magára – elsősorban az olasz nyugdíjasok figyelmét, hogy nincs benne semmi érdekes. Mind többen költöznek ide, mert itt – a lakás minőségétől függő – bérleti díjat is beleszámítva, 6-700 euróért két személy kényelmesen megél egy hónapig. Mellettük a búvár- és szörfturisták keresik fel a várost nagy számban. A fogadásukra már több, nagynevű szállodalánc is nyitott itt hotelt. Őket a világ egyik legismertebb természeti jelensége, a Blue Hole vonzza. A várostól hat kilométerre, a tengerpart közvetlen közelében található, több száz méter mély, kör alakú krátert egy aszteroida okozta. Nem meglepő talán, hogy a tengerparton egymás mellett sorakoznak az éttermek. A kolostorba szervezett kirándulás ára magában foglal egy többfogásos ebédet is az egyik étteremben. Az Aladdin, határozottan kedves hely, a konyha jó, a személyzet udvarias, a kilátás a tengerre szép, még hideg (alkoholmentes) sörük is van! A kiszolgálás minőségére elég egyetlen példa: Amikor a vendég befejezte az egyik fogás elfogyasztását és a pincér elviszi a kiürült tányért, nyomban letörli az üvegasztalt, hogy még morzsa se csúfoskodjon a vendég előtt! Az ember komolyan elgondolkodik: a hideg európai tél elől nem volna érdemes – legalább félévre ide költözni?

(A szerző a Kartago Tours szervezésében járt a helyszínen)

Kategóriák: Szervezetek

A kép tisztul. Sajnos!

2021, október 3 - 18:00

Az elmúlt napok során megszületett az ellenzéki előválasztás eredménylistája. A helyi eredmények, illetve a miniszterelnök-jelöltre adott szavazatok szülte sorrend szintén ismert. Az utóbbiban jelenleg, az első forduló után Dobrev Klára vezet, illetve, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is továbbjutott. A legutóbbi hír az utóbbi szereplőkkel kapcsolatos. Ha az újdonságértéke talán nem is nagy.

Az újdonságértéke talán annak lett volna, ha a, talán húságukban sértett, politikai analfabéták csendben maradnak. De nem. Márki-Zay Péter mondjuk már az előválasztás előtt is fanyalgási rohamokat kapott az ötlettől is, hogy esetleg Dobrev Klára nyerhet. Utána pedig kiömlött, gondolom, az epe, és Karácsony sietett segíteni a hánytállal. Amiből aztán az a megállapodás született, hogy össze kell fogniuk. A Fidesz ellen? Nem. „Abban egyeztek meg, hogy Dobrev Klárát le kell győzni az előválasztás második fordulójában, mert szerintük vele 2022-ben nem lehet sikeres az ellenzék Orbán Viktor ellen”. Mely sommázatot ugyan a Telex adta, de nem olvastam a cáfolatát. Nagyon el sem térhet a lényegtől, mert Dobrev Klárával kapcsolatban Márki-Zay Péternek korábban is ismertek voltak a hasonló becsípődései.

Az a helyzet, amikor egy verseny két résztvevője futás közben egyeztet arról, hogy azzal segítik egymást a célba, hogy felrúgják menet közben a harmadikat, számomra egy inkorrekt állapot. Elkövetői pedig morális nullák. De ez személyes vélemény, és a szereplők trógeritikus koefficiensét mindenki állapítsa meg önnön nagybecsű moralitása, illetve véleménye alapján. Melyhez csatolhat pár gondolatot arról is, hogy egy ilyen „összefogás” milyen összefogás valójában a három szereplő számára.

Ugyanakkor mégis köszönetet mondhatunk a Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter alkotta párosnak. Mert jelentős mértékben segítik a tisztánlátást az ellenzékkel kapcsolatban. Az egyik ilyen pont az, hogy az említett urak szemében a választói akarat csak addig számít, amíg annak segítségével ők egy zsírosabb hatalmi konchoz, bársonyosabb székhez juthatnak. Ellenkező esetben nem háttérmutyikkal próbálnának közös sültkolbászot a szájukba gyömöszölni, hanem rábíznák a választóikra a döntést. A háttéralku tehát mindenképpen segít minősíteni, felmérni az említettek demokráciaképét. Akármilyen foghíjas is legyen az.

Ugyanakkor érdemes egy pillanatig elidőzni azon is, hogy szerintük ki az ő valódi ellenfelük. Nem abból a szempontból, hogy Dobrev Klára nőből van. Ekkora, szexista, tahónak egyik említett játékost sem gondolnám. Azonban abból a szempontból igen, hogy a DK-t és nem a Fideszt képviseli. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter számára tehát nem a Fidesz, hanem a DK tűnik a valósabb ellenfélnek. Ez pedig vészesen kezd arra a helyzetre hajazni, ami a 2018-as választásokat megelőzte. Amikor Botka hosszú ámokfutással szerette volna Orbán helyett Gyurcsányt leváltani, és amikor volt az az LMP, amelyik még napokkal, de talán órákkal a szavazás előtt is itt tartott. Mely pártnak, csak emlékeztetőként, akkor vezetőségi tagja volt az a Hadházy Ákos, aki most éppen, A Fidesz, majd az LMP után, a Momentum támogatásával üdvözül.

Azt, visszatekintve pontosan tudjuk, hogy 2018-ban ilyen, egymást leváltani akaró ellenzékiséggel nem nyert választást az ellenzék. Könnyen lehet, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter éppen most oldotta meg, mérhetetlen szívességet téve Orbán Viktornak, az ellenzéki összefogás felbomlasztásának a problematikáját. Akárhogy fogják magyarázni, hogy ők nem, meg nem is, meg egyébként sem, és mindenki hülye, csak ők helikopterek. Ugyanis sokak számára esetleg éppen ettől születik meg az a döntés, hogy inkább otthon maradnak a választáskor, mintsem politikai ősszáj-fejek civakodásához statisztáljanak. S mert ezzel Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter esetleg éppen a társadalom utolsó optimizmus-tartalékát égeti ki, elévülhetetlen érmeket szerezhetnek akár egy dinasztikus orbanizmus kialakításában is.

Remélem megkapják, ez esetben, a gratuláló levelet Orbántól is.

Kategóriák: Szervezetek

Ablak a világra

2021, október 1 - 20:55

A világszerte 120 helyszínen bemutatott kiállítás – a World Press Photo – idén október 31-ig tekinthető meg Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A válogatás 130 ország, 4315 fotóriporterének 74470 fotójából állt össze. Már hagyomány, hogy a rendezvényhez egy kísérőkiállítás is csatlakozik, ezúttal a 2015-ben megalakult Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművésze mutatja be az elmúlt öt évben készült munkáinak egy részét.

A magyar fotográfia teljesen azonos színvonalon működik, mint a nemzetközi élmezőny – mondta a kiállítás megnyitásakor L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Megmutatkozott ez már a XX. század elején és fotóművészeink azóta is, folyamatosan a világ élvonalába tartoznak. Talán ennek is köszönhető, hogy a kiállítás szervezőivel az együttműködés zavartalan és már alá is írtuk a szerződést arra vonatkozóan, hogy a következő években is a Nemzeti Múzeum lesz a házigazdája, bázisa, háttere Magyarországon ennek a kiállításnak. Legutoljára ezt az utazó kiállítást világszerte több mint négymillióan tekintették meg. Itt, a Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban is az egyik leglátogatottabb volt, a járványt megelőző években, alkalmanként negyvenötezernél is többen voltak rá kíváncsiak.  A kiállítás szervezője, Révész Tamás is megerősítette, hogy a legutóbbi kiállítás esetében Budapest volt – valamennyi helyszín közül – a második leglátogatottabb! Az idei kiállításra sajnos a Covid nyomta rá a bélyegét. Árulkodik erről a díjazások sora is. A kiállításon most láthatjuk azokat az eseményeket, amik év közben elkerülték a figyelmünket, a dolgok a maguk drámájában, de szépségében is megmutatkoznak. A járvány idején élt hétköznapi élet és a természetvédelem végig sem gondolt kapcsolatát fedezhetjük fel némelyik felvételen. Kiválasztásuk hatalmas munkát rótt a neves szakemberekből álló, huszonnyolc tagú – minden évben új tagokból álló – zsűrire. Minden kategóriának külön zsűrije volt, és minden díjazott kép szigorú ellenőrzésen ment át, hogy egészen biztosak lehessünk abban; a kép nem manipulált és az ábrázolt esemény megfelel a képaláírásnak.

Az év sajtófotója díjat a dán fotóművész, Mads Nissen, Brazíliában, Sao Paolóban készült képe nyerte. A képen a Viva Bern idősek otthonában a 85 éves Rosa Luzia Lunardit augusztus 5-én átöleli a gondozója, Silva da Costa Souza ápolónő. Öt hónap óta ez volt Rosa első ölelése. Márciusban ugyanis a világjárvány miatt látogatási tilalom lépett életbe az egész országban, ezért a brazilok millió nem látogathatták meg idős rokonaikat. A gondozókat is arra kötelezték, hogy csökkentsék a minimumra a fizikai kontaktust a veszélyeztetett idősekkel. Jair Bolsonaro brazil elnök tagadta a járvány súlyosságára és a vírus veszélyességére vonatkozó állításokat, ezért Brazília járványkezelési mutatói a világon a legrosszabbak közé kerültek. A Viva Bern otthonban bevezetett egyszerű találmány, az „ölelőfüggöny” viszont lehetővé tette, hogy az emberek mégis megölelhessék egymást! A „Környezet” kategóriában első díjat nyert kép, nem várt, tágabb összefüggésre irányítja figyelmünket. Ezen a képen egy kaliforniai oroszlánfóka úszik egy, a tengerben lebegő arcmaszk felé. Ezek a fókák Észak-Amerika nyugati partvidékén élő, játékos állatok. A Covid-19 világjárvány során Kaliforniában is elrendelt lezárások miatt rengetegen kirándultak, mentek a szabadba, nézegettek állatokat, ha erre lehetőségük volt. Ám az arcmaszk viselése a szabadban is kötelező volt és a fegyelmezetlen emberek teleszemetelték vele a tengerpartot. Sajnos az eldobált maszkokat a madarak, a halak, a tengeri emlősök és más állatok tápláléknak is tekinthetik – számukra mérgező lehet – a pusztulásukat okozhatja. Mivel műanyagot is tartalmaznak, növelik annak a – becslések szerint – nyolcmillió tonna műanyagnak a mennyiségét, ami évente az óceánokba kerül.

A „Vezető hír” kategória első díját az olasz Lorenzo Tugnoli által a Washington Post számára készül fotó kapta, mely jelölt volt az év sajtófotója díjra is. Az egész világot bejárta a hír, hogy 2020. augusztus 4-én óriási robbanás történt a bejruti kikötőben. A halálos áldozatok száma meghaladta a kétszázat. A több mint 2750 tonna, nagysűrűségű ammónium-nitrát okozta robbanás közel hatezer épületet döntött romba, háromszázezer embernek kellett elhagyni a lakóhelyét. A robbanóanyag keveréket egy szállítási vita után foglalták le és nem megfelelő hőmérsékleten tárolták a kikötői raktárban. Sok bejruti véleménye szerint az eset jól tükrözte az ország hosszú ideje megoldatlan problémáját, a kormányzati hozzá nem értést és a korrupciót. A drámai erejű képen egy sérült férfi áll a robbanás helyszínének közelében, a háttérben az elképesztő pusztulás romjai látszanak.

A „Természet” kategória első díja az USA-ba került. Ami Vitale képe a CNN számára készült és egy zsiráfot ábrázol, amint éppen biztonságos helyre szállítják egy külön, erre a célra készült uszályon. A kenyai Longicharo-sziget korábban félsziget volt, a Baringa-tóba nyúlott. Az elmúlt tíz évben a tó vízszintjének emelkedése elvágta a szárazföldtől. Két éve, 2019-ben további áradásokat okozó, szokatlanul heves esőzések voltak és kilenc zsiráf ott rekedt a szigeten. A helybeliek és a természetvédők közösen uszályt építettek és az állatokat a tó partján fekvő Ruko, természetvédelmi területen lévő menedékhelyre szállították. Az állatokat csuklyával a fejükön, vezetőkötéllel segítették az uszályra, de a dolog ennél bonyolultabb volt. Mindet el kellett kábítani és az a testfelépítésük, a hosszú nyakuk miatt veszélyes. Megfulladhattak volna a saját nyáluktól a vérnyomásesés pedig agykárosodást is okozhat. A szállítás közben készenlétben állt egy állatorvos, hogy kivédje az esetleg jelentkező problémákat. Meglepve tapasztaljuk, hogy hirtelen az egész világon szinte központi kérdéssé vált a társadalom viszonya a melegekkel kapcsolatban. Megszűnt magánügy lenni, éles viták kereszttüzébe került. A „Portré” kategória első díja ilyen képnek jutott. Az orosz Oleg Ponomarev egy transznemű férfit és barátnőjét mutatja nekünk. Oroszországban sok LMBTQ csoportba tartozó személy inkább rejtőzködik, a nem hagyományos szexualitással szembeni megbélyegzés miatt. A képen a fiú, Ignat az iskolában folyamatos bántalmazásnak volt kitéve, amikor kiderült róla, hogy lányként fiúnak nevezi magát. Az iskolapszichológus volt az első, akinek mindent elmondott nemi identitásáról, de mindjárt kérte is, hogy ez maradjon közöttük. Nem így történt, az egész iskola megtudta, a sértések, a megaláztatások állandósultak. Oroszországban a transznemű emberek most már házasodhatnak, de nagyon nehéz az odáig vezető út.

Végül nézzünk egy képet a Szebeni Műhely alkotóitól is. A műhely 2015-ben alakult meg és a harmadik évben vette fel alapítója, Szebeni András (1946-2020) nevét. Az itt készült képek olyan magas színvonalúak, hogy méltán kerülhettek a legnevesebb nemzetközi sajtófotó kiállítás, a World Press Photo tárlata mellé. Míg a sajtófotó világa megköveteli a digitális, villámgyorsan továbbítható képek használatát, itt a fotográfiával való bíbelődésre, kísérletezésre alkalmat adóan, születhet kép analóg technikával, üveglemezre, panoráma formátumban, drónnal és nagyméretű kamerával is. A most látható „Helyek, helyzetek, emberek” tematikában szereplő nyolcvanegy alkotás éppen csak ízelítő a gazdag repertoárból. Kiss-Kuntler Árpád képe, a 2016-ban Szentbékkálán készült „Ingó sziklák” jól érzékelteti a technika által adott lehetőség sajátos kihasználásának módját.

Kategóriák: Szervezetek

De mi lesz veled, Budapest?

2021, október 1 - 17:45

Tudom, nincs még végeredménye az előválasztásnak. Ugyanakkor vannak kérdések, amelyeket valószínűleg, szerintem, nem lehet majd megkerülni. Ilyen például egy olyan alapvető kérdés, amit mintha az ellenzék inkább agyonhallgatni, mint megválaszolni szeretne. Azt a kérdést, hogy „Mi lesz Veled Budapest?” Holott a kérdés valójában az előválasztás eredményétől függetlenül ott lebeg a levegőben.

Karácsony Gergelyt, Tarlós István kihívójaként egy igen erős ellenzéki konszenzus, és a budapestiek protest-szavazatai emelték be a vezető pozícióba. Nem a pártjának a hatalmas népszerűsége, és egyáltalán nem a politikai karizmája. Természetesen mindezen lehet vitatkozni, és mindazok, akik Karácsonyban az aktuális „messiást” szeretnék látni nyilván fognak is. Azonban a pártjának a támogatottságát még most is inkább a még indultak között jegyzik. A karizma pedig szubjektív. Számomra Karácsony Gergely ebben is a még indultak kategóriája, ami nem zárja ki természetesen, hogy más másként lássa. Ahogy azt a kérdést is lehet szubjektíven, ha tetszik a kerekek számától függően értékelni, hogy Karácsony Gergely megosztotta-e, és mennyire a fővárosiakat a biciklizős mozgalmárságával.

A Fidesz elég nyilvánvalóan nyert az előválasztós történettel, mert egy, a fővárosiakat megosztó ellenzéki jelölt nyilvánvalóan a fővárosi szavazatokat is széjjelebb szórja. Ráadásul a vidéki szavazók számára alig felépített karakterként. Ha tetszik, Karácsony a Fidesz számára a legkényelmesebb kihívó. Mert jó eséllyel megbukik magától. Az első kormányválságig meg kibekkelhetik, akár ellenzékben is, azt a pár hónapot.

Ugyanakkor Budapest szinte biztosan bukta a fő-polgármestert az előválasztások során. Ha Karácsony Gergelyt, a jelenleg nem létező, választási párt, a jelenleg nem létező, párlistájának első helyén miniszterelnöknek jelölik, akkor azért. Mert nem lehet egyszerre miniszterelnök, illetve Budapest polgármestere. Ha az előválasztások során kiesik a jelöltségből, akkor pedig a morális helyzete lehet tovább tarthatatlan. Elvégre egyszer már semmibe vette a rá szavazókat. Azokat különösen, akik esetleg csak Tarlós ellenében, és orrcsipesszel adták rá a voksukat. Miközben viseli a bukott jelölt bélyegét is.

Az ellenzéknek, vagy a fővárosiaknak, tehát itt lenne az ideje, hogy fő-polgármester után nézzen. Nem a Fidesz bugyuta kampányvideói miatt, hanem a kialakult helyzet okán. Mert azt, remélem, az ellenzéki pártok sem gondolják komolyan, hogy a fővárost egyfajta ügyvivő testületként valami pótcselekvéses klikk fogja vezetni. Olyan tagokkal, akiket vagy nem is ismernek az emberek, vagy jobb lenne, ha inkább nem ismernének. Az, hogy még a kérdést sem tették fel az is lehet persze árulkodó. A válasz hiánya nem kevésbé.

Kategóriák: Szervezetek

Gondolatok az előválasztásról

2021, szeptember 30 - 21:55

MERRE van a felfelé, és MELYIK út vezet oda? Ezek azok az apróságok, amik miatt a magyar ellenzék nem EGYFORMA. Hálistennek – hiszen a sokszinűség egy társadalom legfőbb ereje, mozgatórugója. Az út irányát tehát sok-sok egyeztetéssel lehet kijelölni, ahová ugyancsak sok-sok kompromisszummal, megállapodással lehet eljutni. EZ a politika – nem a másik leuralása.

1. kép. PÁREZER felháborodott vonul a főváros utcáin, gépkocsikat felgyújtva, építési állványokat ledöntve tombol. Megkísérli a tv-székházat is felgyújtani, betör az égő kapun, kirabolja a büfét. Majd letáborozik a Parlament előtt, hetekig ott alszik, főz, eszik, aminek a következményeképp a Kossuth tér elhanyagolt vadkempinggé alakul. Ellenzéki képviselők naponta buzdítják a lankadó tömeget -, majd a beszéd után autóikba vágván magukat elporoznak. A rendőrség október közepén felszámolja a tábort, tekintettel arra, hogy a forradalom 50. évfordulójára az ország nagyszámú nemzetközi vendégsereget vár, közöttük államfőkkel. Az ünnepnapon ugyancsak párezer fő dúlja a Belvárost. Kizárólag a Belvárost: a Nagykörúton kívül csendesek az utcák, ünneplőbe öltözött családok indulnak sétálni a napsütéses őszi időben. Aztán gyorsan hazaiszkolnak. A Kossuth tériek ugyanis jelen vannak: a Deák téren egy őrült elköti az 56-ra emlékeztető tankot, és a sétálók között szlalomozik. A kormány kéri: a feszült hangulatra tekintettel, a pártok ne tartsanak nagygyűléseket, vegyenek részt az állami ünnepségeken. Az ellenzéki Fidesz-KDNP-FKGP nagygyűlést tart, kb. 15 ezer résztvevővel az Astória szállónál, egy szűútkereszteződésben.

Az ellenzék vezére buzdító beszédet tart, majd páncélozott autóján elszáguld. A magára hagyott tömeget a rendőrség oszlatni próbálja. Egy súlyos sérülés történt: egy fiatalember éppen lehajolt, hogy a feltépett utcakövet a rendőrökhöz vágja, és a térdmagasságba célzott gumilövedék éppen a szemén találta. (Ezen alapul a „szemkilövetős” legendája.) Több rendőr is megsérül – róluk szó se esik -, néhányan súlyosan. Törött karok, szétzúzott térdek jelezték: a rendőrség felszerelése nem megfelelő, és maguk a rendőrök is tapasztalatlanok. Nem csoda: évtizedek óta nem találkoztak hasonlóan tomboló tömeggel. (A „tömeg” kissé eufemisztikus kifejezés, de nem használhatok erősebbet, hiszen az oszlatásba belekeveredtek valóban békés tüntetők, sőt épp arra járók is.) Helyszín: Budapest Belvárosa. Időpont: 2006 szeptember-október.

2. kép. Sátrakhoz, irodahelyiségekhez folyamatosan vonuló emberek. Ismerősök váltanak néhány szót, ismeretlenek mosolyognak egymásra. Van, aki lopva körülnéz: vajon ki látja, hogy idejött, a szavazóurnához, hogy véleményt nyilvánítson arról: a magyarországi ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei közül ki az, akiben megbízik? Aki eséllyel lenne képes elvenni a kormányrudat a 11 éve regnáló Fidesztől? (Az MDF, az FKGP, a KDNP, majd MKDSZ az évek során szépen eltűnt a kisgömböc feneketlen gyomrában.) Az asztalnál ülők ellenőrzik a szavazó igazolványait, majd megkapja a qar kóddal ellátott szavazólapot. Helyszín: Magyarország. Időpont: 2021. szeptember.

Még nincs végleges eredmény. Az egész procedúrát mindenfajta állami segítség nélkül bonyolítják le az ellenzéki pártok aktivistái, sok-sok, párthoz nem kötődő civil társadalmi munkással. Társadalmi, hiszen díjazás nem jár a hetek óta tartó szolgálatért.

Annyit tudni: 633 ezer 110 (!) polgár vett részt a szavazáson, ami a választók kb. 8 százaléka. Szakértők szerint az ilyen típusú előszavazáson, amikor a párton belüli jelöltek közül választanak, nagyjából 5 százalék körüli a részvétel.

A szolgálatra további heteken keresztül szükség lesz, hiszen a mostani fordulóban legerősebb három jelölt közül kell kiválasztaniuk a szavazóknak azt az egyet, aki majd a teljes ellenzéket képviselve száll ringbe a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásokon.

Két kép a magyarországi ellenzékiekről. Az egyik 15 évvel ezelőtti, a másik napjainkban.

Egy lényeges különbséggel: 2006-ban a ma kormányzók voltak az ellenzék, ma meg az akkori kormányzók – kiegészülve néhány, azóta létrejött párttal.

Még valami: A fenti beszámolóban a szikár tényekről írtam. De tudjátok rólam, hogy nem vagyok „független”. Szabadelvű szocialista a felfogásom. Ezért, – no meg a terjedelem miatt -, nem vállalkozom az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek bemutatására. Bár tudom, nagy szükség lenne erre – főként a határon túli nemzettársaim miatt. Akiknek úgy van joguk beleszólni a magyarországi választásokba, hogy fogalmuk sincs, kik a jelöltek, és vajon miért vette a fáradságot több mint 600 ezer embert, hogy egy hivatalosan tét nélküli szavazáson részt vegyen? Akik nem tuják miről szól a „felhatalmazási törvény”, meg hogy a „gyermekvédelmi” passzus örve alatt az LMBTQ közösség tagjait kvázi büntethetővé teszik, ahogy az virtigli diktatúrákban szokás. Hogy a gyermekek után járó családi pótlék összege 20 éve nem emelkedett. Hogy az államadósság majd duplájára nőtt, mert inkább otthagyja az EU-ban a felárkóztatásra járó pénzeket, mert az Unió ellenőrzi azok felhasználását. Hogy a városok, falvak bevételeit magához vonta – így kézből etetheti a neki kedveseket. Hogy a kínaiak számára építendő egyetemhez 400 milliárdos – jó kamattal megfejelt – kölcsönt vesz föl – a kínaiaktól… Napestig folytatható a sor – teljesen érthető, ha Magyarország határain kívül élő nemzettársainknak fogalmuk sincs az ilyen „apróságokról”. Meghatottan szavaznak – mi, itt élők meg fizethetünk.

Nagyjából a fenti okok miatt keresi most jóval több mint félmillió magyar, hogyan lehetne kibújni a kisgömböc halálos öleléséből. Amíg még „él nemzet e hazán”.

Kategóriák: Szervezetek

Megnyitotta első szállodáját a B&B lánc Budapesten

2021, szeptember 30 - 14:35

B&B hotellé alakították át a hajdani Angyal Irodaház Dunára néző, kiváló panorámájú épületét. A 214 szobás ultramodern szállodát számtalan okosfunkcióval szerelték fel: annak teljes területén szupergyors WiFi áll rendelkezésre, minden szobában chromecast Smart TV-k találhatók és a vállalat filozófiájával összhangban négy elektromosautó-töltőállomást is kialakítottak a garázsban. Az 1989-ben alapított B&B Hotels Európa harmadik legnagyobb economy hotellánca, amely több mint 580 szállodát üzemeltet 14 különböző országban.

A Duna partján, a Petőfi híd közvetlen szomszédságában, a Gellért-hegyre nyíló panorámás kilátással nyitott meg a B&B Hotel Budapest City, amely a B&B hotellánc első magyarországi szállodája. Az épület radikális átalakításon ment át és része a környék felújítási projektjének. A tervezés során Magyarország legnagyobb ingatlanfejlesztő csoportjára a B&B Hotels Italia a Wing Zrt-re, támaszkodtak. Az új szálloda mindössze egy kilométerre található a főváros legnagyobb és legrégibb piacától, a Nagy Vásárcsarnoktól, ahol a város legjobb magyar street foodjait is megkóstolhatják a vendégek. A Gellért Gyógyfürdő közelsége miatt a hotel tökéletes választás gyógyvizes kúra, vakáció vagy rövidebb kiruccanás esetén is. Valerio Duchini, a B&B Hotels Olaszország, Szlovénia és Magyarország elnöke és vezérigazgatója a megnyitón arról beszélt: céljuk, hogy olyan innovatív szállodaszolgátatást nyújtsanak az üzleti és magáncélú vendégeik számára egyaránt, amely ötvözi a modern megjelenést, a vonzó árakat és a magas színvonalú szolgáltatásokat. “Büszkék vagyunk rá, hogy megnyitottuk az első B&B Hotelt Budapesten, megerősítve ezzel világszerte megmutatkozó és folyamatosan tapasztalható terjeszkedési és fejlesztési programunkat. Budapest olyan stratégiai állomás számunkra, amely – köszönhetően kiváló történelmi, kulturális, gasztronómiai és termálvízi örökségének – népszerű turisztikai úticél. Üzleti látogatásra érkező utasaink számára pedig hatékony, intelligens és avantgárd szolgáltatásokat nyújtunk, mindezt a legjobb árakon. Ajánlatunk megtalálható a hotelbb.com oldalon” – mondta az igazgató. Noah Steinberg, a WING elnök-vezérigazgatója ezt még azzal egészítette ki: „Magyarország egyik legnagyobb ingatlanvállalkozásaként célunk, hogy az általunk fejlesztett épületekkel értéket teremtsünk a nemzetgazdaság számára. Egyúttal feladtunk is a Budapest arculatát meghatározó építészeti örökség megőrzése, új, gazdasági- és közösségi szempontból egyaránt hasznos funkcióval való megtöltése. A WING 1999-es megalapítása óta eltelt több mint húsz év során az ingatlanpiac minden szegmensében letette névjegyét: az irodapiaci, kiskereskedelmi, ipari és lakóingatlan szegmensek mellett a szállodafejlesztési üzletágunk megalakításával a turisztikai szektor területén is ambiciózus terveket fogalmaztunk meg. Célunk, hogy magas minőségű, értékálló és funkcionális hoteleket hozzunk létre, amelyek hozzájárulnak Magyarország turizmusának felvirágoztatásához. Ezen törekvésünket jól szemlélteti a most átadott első magyarországi B&B Hotels szálloda, a kiváló elhelyezkedésű B&B Hotels Budapest City, amelyre úgy gondolom, mindannyian büszkék lehetünk”.

A B&B Hotels Budapest City okoshotelként nyitja meg kapuit és megannyi szolgáltatást kínál a vendégeinek. A sportszeretők edzhetnek a hotel privát fitnesztermében, míg a rooftop terasz bámulatos panorámát nyújt az egész városra, a B&Bar pedig különleges koktélokkal teszi üdítővé az itt töltött időt. Ébredés után a vendégek élvezhetik az „all you can eat” rendszerben kínált büféreggelit, ahol ízlés szerint választhatnak az édes és sós termékek közül. Az ajánlatot a gazdag italkínálat teszi teljessé. A recepcióhoz közeli lobbiban B&B Shopot alakítottak ki, ahol friss üdítőitalok, édességek, sós harapnivalók, szépségápolási termékek és B&B Hotels logós ajándéktárgyak várják a vásárlókat.  Az üzleti útra érkezőknek lehetőségük van találkozók, tréningek és továbbképzések szervezésére is a szálloda húsz személyes konferenciaszobáiban, de élvezhetik munka közben a színes lobbi hangulatát is. A szálloda tervezésekor gondosan ügyeltek arra is, hogy vidám, fiatalos légkört teremtsenek. A lobbiban egy egyedi 3D unikornis és egy csodálatos kandalló fogadja a vendégeket. A szobákban modern Budapest-grafikákat helyeztek el, a szőnyegen pedig Budapest térképe jelenik meg művészien ábrázolva. A B&B Hotels a szálloda egész területén garantálja személyzetének és vendégeinek biztonságát, köszönhetően a hitelesített higiéniai protokolljának.

 

Kategóriák: Szervezetek

Térelemek

2021, szeptember 29 - 15:29

Tegnap délután az újpesti Városkapu metrókijáratánál felállított Stop Gyurcsány, stop Karácsony feliratú táblával ellátott asztalka mögött három jobb sorsra érdemes fiatal időzött. Viszonylag távol az ülőhelyet kínáló térkövektől, amelyekre letelepedtem. Nem azért, hogy őket nézzem, hanem mert fájt a lábam és sütött a nap. Úgy hétpercenként érkeztek a térre a metrókijárat felől az utasok, s szinte egy se akadt köztük, aki a táblára (és az asztalka mögött állva diskuráló ifjakra) akárcsak ránézett volna. A metrólejárat felé folyamatosan, de ritkábban haladóknak sietősebb volt, semhogy az aktivisták bízhattak volna abban, hogy bármelyiküket érdemes az asztalhoz szólítani. Azt kell mondanom, hogy megszokták egymást. A tábla alatt-mögött egymással beszélgető fiatalok megszokták, hogy mellettük elhaladnak, a mellettük elhaladók megszokták a táblát meg őket, mint térelemet.

Kategóriák: Szervezetek

Végre, ismét Egyiptomban! – II. rész. Ahol víz fakadt a sziklából

2021, szeptember 28 - 16:13

Sharm el Sheik nemcsak azért kedvelt a turisták körében, mert víz alatti élővilága csodálatos. Kitűnő kiindulási pont olyan nevezetes helyek felkereséséhez, ahová egyébként sokkal körülményesebb volna eljutni. Pedig ezek a helyek a zsidó-keresztény kultúrkörben nagy tiszteletben állnak. Valószínűleg mindenki hallott róluk, még ha egyébként nem is vallásos. Érdemes tehát a nyaralásunkból egy-két napot rászánni, elmenni, felfedezni magunknak, mert különleges élménnyel szolgálnak.

A történetet bizonyára rengetegen ismerik: amikor Mózes kivezette a zsidókat Egyiptomból, egy helyen megállva, népének vizet fakasztott a sziklából. Ez a pont a mai Jordánia területén van, a neve – szikla – görögül maradt fenn: πέτρα, ma is így mondjuk, Petra. Később itt arab népek éltek, egy időben az egyik népcsoport virágzó fővárosa volt – és mint annyi más helyen, a történelem folyamán – a fellendülést pusztulás követte. Az események sorát ma már részletesen megismerhetjük az Interneten, és aki utánanéz, mindjárt meg is győződhet arról, hogy valóban érdemes lenne ide elmenni, a saját szemünkkel látni ezt a páratlan, sok ezer éves ritkaságot! Ha pedig már idáig eljutottunk, könnyű meghozni a döntést, induljunk el, menjünk, nézzük meg! Sharm el Sheik erre valóban kedvező kiindulási pont. Miért? Mert nem Egyiptom afrikai oldalán, a Hurghadától Marsa Alamig, szállodákkal sűrűn teletűzdelt tengerpartján, hanem az Y-alakú Vörös-tenger jobb felső ágában, az Akabai-öböl alsó csücskében fekszik. Az Y két ágát a Sínai-félsziget feszíti szét egymástól. Az öböl partjain négy állam osztozik: Egyiptom, Izrael, Jordánia és Szaud-Arábia. A vírus előtti időkben innen Jeruzsálembe is szerveztek kirándulásokat, ám Izrael határai a turisták előtt már jó ideje zárva vannak. Ez a lehetőség most kútba esett. Jordánia is csak egy fokkal megengedőbb. Semmiféle oltottsági, védettségi igazolást nem fogadnak el csakis friss negatív PCR teszt birtokába lehet beutazni. A Petrába vezető kirándulásokat szervező idegenvezetők ezt tudják, jól elő is készítik. A csoportjukat elviszik Sharm el Sheik-ben a kórházba, ott 25 USD-ért elkészítik a tesztet – mehetünk.A Montazah hotel a félsziget déli csücskén van, a Tiran szigettel szemben. A Tiran-szoros katonai jelentőségét jól mutatja, hogy a turistahajók mellett olykor még katonai tengeralattjárók is felbukkannak. Egyszerűbb tehát a szárazföldön utazni. A buszunk éjjel 0.45-kor indult a szállodából – a tájból így nem sokat láttunk – egyenesen északnak, Tabá-ig. Tovább, Izraelen át nem lehet, Tabában tehát hajóra szállunk, úgy megyünk át Akabába, az már Jordánia. A rövid ellenőrzés inkább mulatságos, beutazókra most még nincsenek felkészülve. A csomagokat átvilágítják, de az embereket vizsgáló kapu csak bentről kifelé működik, tehát előbb mellette bemegyünk, majd kijövünk rajta. Persze minden rendben van, mehetünk tovább. Reggel háromnegyed nyolc van, ismét buszra szállunk és útközben pihenőt tartva, elindulunk Petra felé. Már csak 127 kilométert kell megtenni. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy elmondjuk, az út nehezebb része csak most következik. Az érkezőket fogadó Látogatóközpont és a valódi látványosság között komoly szintkülönbség és majdnem 4 kilométernyi távolság van. Ez utóbbinak az első felét nyílt terepen, napsütésben kell megtenni, gyalog, 5 dollárért bérelhető lovon vagy – elég drágán– autóban. Kezdetben lefelé, majd csak haza, vissza, felfelé. A lovagolás nem is rossz mulatság, bár nem európai stílusú, hanem annál szélesebb nyeregben tehetjük meg az utat. Nem kell lovagolni tudni, egy arab kísérő kötőféken vezet, így bajunk nem eshet. Látnivaló már itt is akad bőven, azonnal kiderül, hogy egykor elkezdték, majd valamilyen ismeretlen okból abbahagyták az építkezést, a sziklába vájt épületek elkészítését. Induláskor legyen elég vizünk, WC lent is, fent is van. Lefelé megyünk, így a látvány feledteti a hőséget, percenként új érdekesség bukkan elő. Így van ez tovább is, amikor a nyílt terepről megérkezünk az itt-ott alig két méter széles sziklaszurdok bejáratához. A meredeken felnyúló, magas kanyonfalak már adnak árnyékot, szívesen elidőzünk egy-egy érdekesebb részletnél, a fényképezőgépeket egy pillanatra sem teszi le senki, pedig még van előttünk vagy 1600 méternyi séta. Jól látszik, hogy az építők a sziklafalba vízelvező csatornát is vágtak és olyan hely is van, ahol elkezdték egy szobor kifaragását, de talpától csak a derekáig készítették el. Miért hagyták abba? Erre nézve számos feltevés is van, a legvalószínűbb, hogy a rómaiak hódítása következtében kezdett csökkenni a város jelentősége.

A szurdok végén, hirtelen egyszerre szemben találjuk magunkat a legismertebb épülettel, a sziklafalba vájt Kincstár homlokzatával. Ilyenkor egy kicsit mindenkinek elakad a lélegzete, igyekszik a legjobb pozíciót megtalálni a fényképezéshez. Szerencsére több is van, bár figyelni kell arra is, hogy süt be a tisztásra a nap. Ezek azok a percek, amikor az ember csak bámészkodik, és közben felvetődik benne: mit tudhattak azok a sok ezer évvel ezelőtt élt mesterek, akik ilyesmi megalkotására voltak képesek! Érdemes alaposan, minden részletét szemügyre venni, az elkészült díszítések aprólékos finomságát és a befejezetlenség jegyeit is. Pihenhetünk egy kicsit, némileg odébb még – a hely lehetőségeihez képest – elfogadható tisztaságú WC is van.  Ha erőt veszünk magunkon, megpróbálunk elszakadni a látványtól és elindulunk egy kicsit tovább, igen gyorsan fogunk öregedni pár száz évet és egy másik országba érkezünk: egy oszlopokkal szegélyezett út visz a Római birodalomba, a mintegy négyezer nézőt befogadó színházba. Ez az egyetlen színház a világban, amit sziklába vájtak! Igen célszerűen készítették el, az üléseket három soronként passzázsokkal választották el. A 2-3. század táján épült létesítmények meglepően jó állapotban maradtak fenn. A terület vízellátása jó kellett legyen, mert a romok igazolják, a római fürdőkultúra ide is eljutott, fürdők is épültek – mi több, még szökőkút is működött a területen. Kicsit odébb, a Nymphaeumban, egy 450 éves vad pisztácia fát is megcsodálhatunk. Az úton, amíg odáig eljutunk, tanúi lehetünk a történelmi korok találkozásának. Az első század vége felé a városnak mintegy 20-30 ezer lakosa lehetett. Talán nem túlzás azt állítani: az egyik virágkorát élte. Más megoldás nem nagyon lévén, a temetkezést is a sziklafalakban oldották meg és ennek mindmáig számos tanújelét látjuk. A nyitott vájatok valószínűleg urnasíroknak adtak helyet, az első század hetvenes évei körül. Jól látható egy olyan – ugyancsak befejezetlen – épületrész is, ami erősen hasonlít Petra fő attrakciójára, a Kincstár homlokzati falára. Ám amikor megállunk ezzel szemben – a későbbi beszélgetésekből kiderült – hogy itt furcsa gondolatok cikáznak a látogatók fejében. Mózes járt errefelé – talán éppen ezen a helyen is – most pedig a sziklafal alján napelemek termelik az áramot és egy TV-antenna is már a mai kor emberét szolgálja. Különös, kissé megborzongató érzés.

(folytatjuk)

(A szerző a Kartago Tours szervezésében járt a helyszínen)

 

Kategóriák: Szervezetek

András gesztusa Ráhelnek és Ráhel apjának

2021, szeptember 25 - 19:37

Többek közreműködésével, de kétségtelenül úgy alakult, hogy Orbán Ráhal és férje ismét címlap-sztori lett. Kivételesen nem annyira az üzletkötéseikkel, illetve mondvacsinált karrierjükkel, hanem azzal, hogy elhagyták az országot. S nem nyaralni.

A neten futótűzként terjedt el, hogy Orbán Ráhel is áldozatává vált a gazdasági exodus kormányának, és férjét is összecsomagolva Spanyolországba távozott. A kommentek között megjelentek azok, amelyek azt a lehetőséget kezdték találgatni, hogy egyfajta menekülési hátországot ment teremteni a kedves papának. Arra az esetre, ha a jövő évi választások, vagy azok utózöngéi nyomán a Pannon Géniusz a távozás mellett döntene. Ami nosztalgikusan is érthető volna. Elvégre az általa relativizált Horthy Miklós sem sokkal messzebbre, Portugáliába, vonult el a világ és az esetleges számon kérés zajától. De Orbán Viktor esetében a számon kérés csak az egyik probléma lehet. Elvégre a strómanok nevén levő vagyon és pénz annyit ér, amennyit a stróman nem tart meg. Mert papíron az övé, a strómané. Márpedig a hatalom elvesztése azt is jelentheti Orbánnak, hogy nem csak papíron szegényedik el.

Ugyanakkor más zöngék is megjelentek az interneten. A Momentum vezetőjeként elindított lavina esetében azzal az eredménnyel, ami alapján még az sem kizárt, hogy eredőként igen komoly szolgálatot tett Orbán Viktornak. Fekete-Győr András ugyanis egy olyan, általa Novák Katalinnak tulajdonított idézetet posztolt, aminek maga ismerte el a valótlanságát. Ami azért kínos, mert maga az idézet alapján azt is mondhattuk volna, hogy a fagyi visszanyalt. Mert a Novák Katalinnak tulajdonított mondatok mindenféle hazafiatlan árulónak hordják le a kivándorló fiatalokat, illetve családjukat. Alkalmasint van, bár gyenge jele annak, hogy talán nem a Momentum vezetője találta ki az inkriminált mondatokat. Ami adott esetben a felelőtlenséget nem menti. A kommunikációs felelősséget semmiképpen.

Márpedig az nem kicsi az adott esetben. A Fidesz számára ugyanis aranyat érhet minden, ami az ellenzék kommunikációját gyengíti. Különösen, mert amúgy is kedven vesszőparipája a kormánypártnak az, hogy az ellenzék álhíreket generál, gyárt, illetve forgalmaz. Ebben az összefüggésben egy olyan eset, ami bármennyire is, de hitelteleníti az ellenzéki közléseket, szinte minden pénzt megérhet. Ugyanakkor más szempontból is jelentőséget kaphat az eset.

Az ugyanis világos, hogy Orbán Viktornak nem különösebben érdeke, hogy a lánya külföldre költözése sokáig hír maradjon. Akár neki készítik elő a távozást, akár önerőből sokaltak be a papa rendszerétől. A választásokhoz közeledve egyik sem okvetlenül segíti a Fideszt. Az azonban igen, ha előre elveszik az élét minden olyan kommunikációs kísérletnek, ami az Orbán-lány távozását próbálná felszínen tartani. Ebből a szempontból Fekete-Győr András, minden utólagos beismerés, bocsánatkérés, és más tiszteletkörök ellenére akkor szolgálatot tesz a kormánypártnak, hogy jobbat a Fidesz-körök is aligha találhattak volna ki. Alkalmasint nem először, mert már 2019-ben is volt olyan dobása a Momentum vezetőjének, amiről Rejtő örökbecsűje nyomán a Prücsök prücsökségének kérdése jutott az eszembe.

Kategóriák: Szervezetek

Meghalt az utolsó világháborús náci Kanadában

2021, szeptember 25 - 16:26

Helmut Oberlander, az utolsó ismert kanadai II. világháborús náci kívánsága teljesült: elkerülte a Németországba való deportálást és békésen, családtagjaival körülvéve halt meg Kanadában. Oberlander, aki a holokauszt idején egy német gyilkos osztag tagja volt, később pedig Waterloo városban évtizedekig sikeres üzletember, 97 éves volt amikor a héten meghalt. Halála véget vet a 35 éve tartó, Kanadából való eltávolítására irányuló kísérletnek, miután 1954-ben csalárd módon bevándorolt Kanadába. Eltitkolta náci múltját.

“Oberlander kényelmet és szabadságot talált Kanadában. Áldozataitól megtagadták az élethez, a családhoz, a boldogsághoz, a gyermekekhez és az unokákhoz való jogot” – mondta Bernie Farber, aki évtizedeken át dolgozott a Kanadai Zsidó Kongresszussal együtt azért, hogy Oberlander bíróság elé kerüljön.

“Nem azért szomorú ez a nap, mert meghalt, hanem mert Kanada lelepleződött azzal, hogy megengedte az Oberlanderhez hasonló férfiaknak és nőknek, hogy ebbe az országba jöjjenek, itt éljenek békében, és soha ne kelljen szembenézniük az igazságszolgáltatással”–tette hozzá Faber.

Oberlander családja megerősítette a halálhírt az ügyvédjén keresztül küldött nyilatkozatban, aki ebben a hónapban a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal egy másik meghallgatásán Oberlander ügyében érvelt.

“Helmut Oberlander békésen elhunyt. Végső soron szerettei vették körül otthonában” – közölte a család.

“Az életében tapasztalt kihívások ellenére erős maradt a hitében. Vigasztalást talált a családjában és a közösségében sokak támogatásában. Nagylelkűen jótékonykodott, támogatta a templomát, és szerető családapa volt. Nagyon fog hiányozni”–tette hozzá a család.

A zsidó közösség tagjai, akik csalódottak voltak amiatt, hogy a kormány és a bíróságok évtizedek óta vonakodtak cselekedni az ügyben, másként értékelték halálát.

“Helmut Oberlander békés halála kanadai földön foltot ejt nemzeti lelkiismeretünkön” – mondta Michael Mostyn, a B’nai Brith Canada, egy zsidó emberi jogi szervezet vezérigazgatója. “Tény, hogy ez az ország becsapta az ajtókat a nácik elől menekülő zsidó menekültek előtt, majd néhány kínzójukat beengedte Kanadába, később pedig elmulasztotta kitoloncolni őket”

David Matas, a B’nai Brith Canada vezető jogtanácsosa szerint Oberlander ügyének előzményei szomorúak: “A késedelmek ezekben az ügyekben lelkiismeretlenek voltak. Az eredmény az volt, hogy a bűncselekmények áldozatai nem kaptak igazságot.”

Oberlandert négyszer fosztotta meg kanadai állampolgárságától a kormány, és háromszor, 2001-ben, 2007-ben és 2012-ben a bíróságok felülbírálták ezt a döntést.

2019-ben a kanadai legfelsőbb bíróság elutasította Oberlander fellebbezését az állampolgárságának legutóbbi visszavonásával kapcsolatban. Az ország legfelsőbb bírósága elfogadta, hogy Oberlander a háború után csalárd módon lépett be Kanadába.

Oberlander német nemzetiségű volt, aki a Szovjetunióban – a mai Ukrajna területén – élt a második világháború alatt, amikor azt a náci erők megszállták. Akkor még tizenéves volt. Az Einsatzkommando 10a, más néven Ek10a, a megszállt területeken tevékenykedő különleges rendőri munkacsoport egyikének tolmácsaként kapott megbízást. Egy kanadai bíró (és a legtöbb történész) úgy jellemezte őket, mint “mobil gyilkos egységeket”, amelyeket a náci SS tömeggyilkosságokra használt.

Oberlander azt állította, hogy gyermekkatona volt, akit 17 évesen erőszakkal besoroztak, hogy a náciknak dolgozzon. Azt mondta, hogy nem vett részt a halálosztagok gyilkosságaiban.

Oberlander halálának nem szabadna csak a múltról szólnia, mondta Farber.

“A kormány nem tett semmit, amíg nem volt túl késő. Egyszerűen becsuktuk a szemünket és elsétáltunk a dolog elől. Remélem, levontuk a tanulságot” – tette hozzá.

“A háborús bűnöknek sosem évülnek el és nem érnek véget. Ma is látjuk, hogy háborús bűnök történnek.És azok, akik ezeket elkövetik, mindig biztonságos menedéket keresnek. Ha odafigyelnek, akkor észreveszik, hogy ha háborús bűnöket követsz el, és eljutsz Kanadába, akkor itt élhetsz, amíg megvan hozzá a pénzed – és ez történt Helmut Oberlanderrel is. Ha ezek a háborús bűnösök megszöknek, Kanada a szabadság földje számukra, Oberlander pedig a jegyük”–mondta Faber.

Adrian Humphreys (National Post)
Fordította: KMH

Kategóriák: Szervezetek

Fontos bemutatkozási lehetőség

2021, szeptember 24 - 17:45

 Harminc évvel ezelőtt, a Vörösmarty téren, az alig néhány száz kíváncsiskodó közül senki sem gondolta volna, hogy az akkor még csak kezdő rendezvény előtt milyen jövő áll. Idén – egy járvánnyal a hátunk mögött – mégis jól esik visszagondolni a kezdetekre és körülnézni most a Budai Várban, az egészen szeptember 26-ig látogatható, 30. Budapest Borfesztiválon. A 88 kiállítói pavilon körül sétálók, kóstolgatók egyre növekvő tömege jókedvre hangol mindenkit, aki csak egy kicsit is közel érzi magához a magyar bort!

A 30. Borfesztiválon egy külön pavilonban találkozhatnak a látogatók azokkal a borászokkal, akik az idei Vinagora Nemzetközi Borverseny legújabb felfedezettjei. Van közöttük, aki egyetlen borral sem nevezett a Vinagorára, mégis aranyérmet nyert. Az Izsákon dolgozó Birkás Borház tulajdonosa, Birkás Zoltán csak a legújabb termékével, a Sárfehér pezsgővel indult a versenyen. Izsákon régi múltja van a pezsgőkészítésnek, de ezzel a fajtával, a hagyományos champagne-i eljárással még senki nem próbálkozott. Nekik is ez volt az első – és mindjárt győztek! Nekünk zászlós borunk a Sárfehér, mely kissé magasabb savtartalmú, érdekes fajtajelleget hordozó bor, nem mindenkinek tetszik – mondta el sikeres termékükről a tulajdonos. Az átlagos fehérborhoz képest vékonyabb, egyszerűbb lecsengésű, a hűtés által az almás, birsalmás jellege jobban érvényesül. Mivel a pezsgőkészítésben nem volt tapasztalatunk, 18 hónapos, palackban érlelést választottunk – díjat nyert – most azt várjuk, milyen lesz hároméves érlelés után? A bor-és most már pezsgőkészítés mellett mással is foglalkozunk, de még a szőlőmagolaj is csak az egyik, a termékeink sorában. A csokoládét mindenki szereti. Nálunk kapható étcsokoládé burkolatú – négy különböző borral töltött – fehércsokoládé tábla. A fehércsokoládé krémbe Irsai Olivér, Kékfrankos rosé, Kékfrankos vörös és Rajnai Rizling jégbort keverünk, meglepően kellemes ízhatás érhető el velük.

 Van egy borász és van egy borfajta, a nevük szinte már évtizedek óta összeforrt: Balla Géza és a Kadarka. Vonzalmuk Erdélyben, a Partiumban, Arad-hegyalján, a Ménesi borvidéken, évtizedekre tekint vissza. Itt, a Borfesztiválon meg is erősítette, mondván: megpróbálok mindent kihozni a Kadarkából, amit csak lehetséges. Fehérbort, rosét, különböző kategóriájú vörösborokat, egészen a legmagasabb minőségig és persze ott van még az aszú típusú Kadarka, a Kadarissima is. A borvidék történelme 1047-től íródik, amikor Gizella királyné 8 kapa szőlőt ajándékozott a Makra hegyoldalról a Bakonybéli Apátságnak.  Egy kapa szőlő az a terület, amit egy ember egy nap alatt be tudott kapálni. A Kadarkáról már az 1730-as években ódákat zengett gróf Grassalkovich Antal, ő volt az első magyar borász, aki ebből a fajtából aszúbort készített. A 30. fesztiválra 11 fajtát, a Kadarka mellet egy szintén ősi Dél-erdélyi fajta borát, a Fekete Leánykát is elhozták, mellette még kóstolható Furmint, Chardonnay és a Vinagora Nagyaranyérmes, 2017-es Cabernet Sauvignon sziklabor is. Az ültetvénye 420 méter magasan, mindössze 15-20 cm vastag termőtalajon húzódik. Itt a szőlő gyökere mélyen a vulkanikus kőzetbe nyomul és ennek hatása jól érezhető a borban. A fesztivált arra szeretnék kihasználni, hogy a borkedvelők átfogó képet kaphassanak a Ménesi Borvidékről.

Borbély Tamás volt már „Az év Bortermelője”, „A Legszebb Szőlőbirtok” tulajdonosa, mi a következő cél? A feladat ugyanaz, mint eddig volt erősítette meg – bizonyítani, hogy megérdemeltük a sikereket. Eredményeinket a helyi fajták ismerete alapozta meg, belőlük próbáljuk kihozni a maximumot, megtalálni az évjárat, a területek és a fajták egyensúlyát és hosszú távú értékeket felmutatni általuk. Miért olyan értékesek a badacsonyi fajták, egy Kéknyelű, az Olaszrizling vagy a Rózsakő? Ez a Borfesztivál nekünk mindig fontos bemutatkozási lehetőség, ezért – amellett, hogy a teljes kínálattal érkezünk – igyekszünk új évjáratokkal, új tételekkel megjelenni. Így a fogyasztók is látják, hogy töretlen színvonalon dolgozunk. Most is vannak a Vinagorán és a Balatoni Borok Versenyén aranyérmet szerzett boraink, mint például a 2017-es Kőmagas, a Rajnai rizling vagy az ugyancsak 2017-es Bácshegy Olaszrizling, de több, más kiemelkedő tétel is van a pultunkon. Bár a szüret nagy része még hátravan, annyi máris elmondható, hogy az ide év is jó évjáratnak tekinthető.

Borász körökben van egy ismert nóta, aminek az eleje így szól: Tokaj, Somló, Badacsony, borral töltsd a kulcsom – ez arra enged következtetni, hogy Somló mindig is az élvonalba tartozott, most pedig itt, a 30. fesztivál díszvendége. Lapunk kérdésére válaszolva Tornai Tamás elmondta, számukra a legfontosabb a versengve együttműködés tudása. Itt a Várban most 12 borász van jelen, tehát a legkisebb történelmi borvidékünkről jött a legtöbb szereplő. Somlónak olyan tulajdonságai vannak, hogy a világban sem találunk még egy ilyen tipikusan vulkanikus jellegű borvidéket. Volt itt egy vulkán, ami hárommillió évvel ezelőtt többször is kitört – a víz alatt. Ebből következően tufás, morzsalékos kőzet jött létre, olyan mikroorganizmus kultúrával, amelyik képes a kőzetben lévő ásványokat a szőlő gyökere számára felvehetővé alakítani. Egyedülállónak nevezhető és ennek következtében a somlói borokat már az illatukról is messziről meg lehet különböztetni. A legkülönlegesebb szőlőfajtánk a Juhfark, azért is egyedi, mert engedi a talajban megmutatkozó jellegzetességeket érvényesülni. Amikor a pohárban megforgatjuk, már ott érzünk egy kicsit sós, ásványos jelleget, de mellette egy kis gyümölcsös illat is megjelenik. Sokan, sokfélének írják le ezeket, a birsalmától az enyhén barackoson át a trópusi gyümölcsökig terjed skála. és ez ugyanígy a bor zamatában is megmutatkozik. Már a kóstolás legelső pillanatában érezzük, hogy nagyon komoly érték, amivel találkoztunk.

Ez utóbbi állítás pedig igaz a 30. Budapest Borfesztivál teljes egészére is!

Kategóriák: Szervezetek

Oldalak

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.