2016/04/28 - 20:21 Sajtószemle

 

Lista: Életszínvonalban utolsók vagyunk az EU-25-ök között

Csak a Magyarország után belépett államok – Bulgária, Románia és Horvátország – állnak rosszabbul az Európai Unióban, mint Magyarország – derül ki az Eurostat tényleges egyéni fogyasztást mérő adataiból. Az egy főre jutó GDP tekintetében viszont már nem mi vagyunk a sereghajtók az EU-25-ök közül, Lettországot például lehagytuk. http://hvg.hu/gazdasag/20151211_eurostatlista

Folytatódik Iványi Gábor egyházának kirekesztése

„Sajnálattal kell kijelentenünk, hogy a hatóság törvénysértő módon jár el. A Strasbourgban részben megnyert perünk eredményeként a magyar állam kifizette az elmúlt években visszatartott egyszázalékos felajánlásokat, elismerve az alkotmánysértést. Csak rosszhiszemű folytatás lehet az, hogy elölről kezdi a hatóság a jogsértést” – írja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Egyház (MET) elnöke egyház honlapján.

Iványi Gábor arról tájékoztat, hogy NAV most küldi szét azokat a leveleket, melyekben arról tájékoztatja az egyházuk számára (MET 0444) tett felajánlások adózóit, hogy számukra nem kínálható fel az  1 %. Mivel a fellebbezés nem költségmentes dolog, támogatóikat nem akarják további anyagi áldozatvállalásra sarkallni, ők pedig több ezer hívük helyett nem tudják a fellebbezés összegét átvállalni. Néhány esetben (az egyház elnöke, gazdasági igazgatója, stb.) a végsőkig vállalják a pert, bízva abban, hogy utólag sem vesznek el (ahogyan a strasbourgi döntés is igazolja) a felajánlások.

https://nepszava.us/folytatodik-ivanyi-gabor-egyhazanak-kirekesztese/

Alattvaló, kuss a neved - ezt üzente lázár jános a pedagógusoknak

Minden pedagógusnak tudomásul kell vennie, hogy a Klik a munkaadója, ezért semmi oka nincs, hogy a dolgozók megválasszák, ki legyen a munkaadójuk - mondta Lázár János. Ha valaki dolgozik egy gyárban, akkor nem érdekel senkit, hogy azt szereti, vagy nem szereti. Mindez nem jelenti azt, hogy a Klik hibátlan lenne, de az nem lehet, hogy a farok csóválja a kutyát.

 

http://kettosmerce.blog.hu/2015/12/11/alattvalo_kuss_a_neved_ezt_uzente_lazar_janos_a_pedagogusoknak

 

Haldokló oktatás - jöhet a tanársztrájk

Újból tárgyalásokat kezdeményez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormánnyal a közoktatásban kialakult tarthatatlan állapotokról - egyebek mellett erről határozott a szakszervezet kongresszusa múlt szombati ülésén. Jelezték: ha a tárgyalások eredménytelenül zárulnak vagy - fogadókészség híján - azokra nem is kerülne sor, utcai demonstrációtól, sőt munkabeszüntetéssel járó sztrájktól sem riadnak vissza.

 

http://stop.hu/belfold/haldoklo-oktatas-johet-a-tanarsztrajk/1384724/#null

 

Szólni fog a Facebook, ha a kormány matat a fiókunkban

A Facebook adatbiztonsággal foglalkozó részlege közölte, hogy ezentúl tájékoztató üzenetet fognak küldeni a felhasználóknak, ha felmerül a gyanú, hogy a fiókjukban kormányzati szervek kutakodnak – írja a Verge.

Alex Stamos, a közösségi portál biztonsági igazgatója azt mondta: azért szánták el magukat erre a lépésre, mert a kormányzati szervektől érkező támadások jóval összetettebbek és veszélyesebbek, mint bármi más, ezért arra biztatnák az érintetteket, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést adataik megvédésére.

http://24.hu/tech/2015/10/19/szolni-fog-a-facebook-ha-a-kormany-matat-a-fiokunkban/

Újabb 16 milliárd halad Rogán haverjai felé

Rogán Antal fideszes propagandaminiszter fia mostohaapját, illetve Pasa Park-beli szomszédját dobhatja meg az állami Eximbank 16 milliárd forint szabadon befektethető uniós forrással - állítja a Forbes magyar kiadása.

Szokatlan rövid határidővel lehetett pályázni az Eximbank által kiírt 16 milliárdos uniós forrásra - közölte a Forbes magyar kiadása az állami hitelintézet honlapjának mélyén fellelt kiírásra hivatkozva. A jelentkezőket mindössze november 30. és december 10. között várták, ami hat munkanap. A kiíráshoz ráadásul csak több kattintással lehetett a bank internetoldalának címlapjáról eljutni. 

 

http://nol.hu/gazdasag/ujabb-16-milliard-halad-rogan-haverjai-fele-1579605

 

Győr kamatostul visszakapta Quaestor-befektetését

A győri önkormányzat visszakapta a Quaestorba fektetett egymilliárdnyi államkötvényét és annak kamatait. A most elfogadott kártalanítási szabályok alapján a kisbefektetők hasonló kegyben aligha részesülhetnek, de a város fideszes polgármestere szerint csak az ellenzék acsarkodik.

http://nol.hu/gazdasag/gyor-kamatostul-visszakapta-quaestor-befekteteset-1579595

Kivágták Habonyt az ibizai partivideóból

Már nem szerepel az ibizai Heart Ibiza nevű szórakozóhely reklámvideóján Habony Árpád - hívta fel a figyelmet az Origo. Az új anyag a videómegosztó tanúsága szerint ma került fel az internetoldalra. Az anyag amúgy szinte minden elemében megegyezik az interneten amúgy továbbra is elérhető eredeti, a miniszterelnök tanácsadóját szórakozás közben mutató felvétellel, ám Habony Árpádot már hiába keresnénk a fülledt képsorokon. (A lap ugyan csak Habony Árpádra nagyon hasonlító szereplőről ír, de az eredeti videó felfedezése óta többször elhangzott feltételezést se az érintett, se más nem cáfolta.)

 

http://nol.hu/belfold/kivagtak-habonyt-az-ibizai-partivideobol-1579617

 Magára borította a kormány a Tőkés-botrányt

Aláírta vagy sem Tőkés László az autonómiát követelő dokumentumot? Utánajártunk, kinek van igaza a vihart kavart fordulatos ügyben.

Tőkés péntek reggel kitett aFacebook-oldalára egy dokumentumot, melyen szerepel a szignója. Csakhogy jól látható, hogy ez nem az eredeti példány. Azt ugyanis a résztvevők többsége, így Orbán Viktor, Semjén Zsolt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Kelemen Hunor is kék tollal írta alá. A Tőkés által közzétett dokumentumon viszont mindenkié fekete, kivéve az övét, ami sötétkék. Tehát Tőkés az eredeti lap kinyomtatott vagy fénymásolt változatát utólag írta alá.

 

http://nol.hu/belfold/magara-boritotta-a-kormany-a-tokes-botranyt-1579579

Tamás Ervin Legek

Most mi a teendő? A Time szokásos év végi címlapjára az év embereként Angela Merkel került, akiből szerintük olyan morális hitelességet sugárzó vezető vált, ami hiánycikk a mai világban. Néhány napja a Politico Orbán Viktort rakta élre, mint aki a leginkább formálja és felkavarja Európát. Orbán politikáját a róla szóló leírás Erdogan és Putyin hatalomgyakorlásához hasonlítja, de még mindig jobbnak tartja, mint „a szavazók ötödének támogatását bíró szélsőjobboldali Jobbikot".

A két amerikai sajtótermék értékelési szempontjai különbözőek, bár szerintem a német kancellár menekülők felé kitárt karja is felkavarta a kontinenst.

 

http://nol.hu/velemeny/legek-1579455

Versenyfutás az idővel

Stier Gábor, Magyar Nemzet

Aki csak a magyar kormánypárti médiumokat olvassa és hallgatja, ugyancsak meglepődhetett azon, hogy a patinás Time magazin a szabad világ kancellárjaként emlegetve, Angela Merkelt választotta az év emberének. Hogy éppen most valóban a német kancellár mutat-e irányt a világnak, erősen kérdéses, az amerikai lap választása azonban azt mindenképpen jelzi, hogy korai még temetni Merkelt. E jelölésben persze van egyfajta provokatív kihívás a félelemre alapozó populizmussal szemben, és mutatja azt is, hogy a politikailag korrekt, liberális gondolkodás érezhetően gyengül ugyan, ám nem veszett ki a világból. Más kérdés, hogy van-e értelme az ilyen ideológiai alapú vetélkedésnek, amikor az úgynevezett fejlett világ olyan komoly kihívásokkal szembesül, mint manapság. Mert nyilvánvalóvá vált, hogy az átgondolatlan nyugati nyitottság éppúgy nem működik, mint az ezzel szemben receptként ajánlott bezárkózás. Míg az egyik elképzelés zászlóvivője manapság Angela Merkel, addig a másiké Orbán Viktor. Ugyanabból a pártcsaládból jönnek, mégis két világot képviselnek, ami jelzi azt is, hogy gyorsan változó környezetünkben a törésvonalak is máshol húzódnak, mint régebben.

 

http://mno.hu/vezercikk/versenyfutas-az-idovel-1318727

Gulyás Gergely: Juncker alkalmatlan elnök

Felháborító cinizmus, és az Európai Unió szétveréséhez vezet, hogy miközben Brüsszel a migránsáradat óta „tapsolt a tömeges jogsértéseknek”, aközben egy részletszabály miatt kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen – jelentette ki tegnap Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke a Polgári Magyarországért Alapítvány kerekasztal-beszélgetésén.

http://mno.hu/politika/gulyas-gergely-juncker-alkalmatlan-elnok-1318555

Szajlai CsabaAntall József, a legenda

Álláspont. Pontosan huszonkét esztendeje annak, hogy elhunyt Antall József, a rendszerváltozás utáni első miniszterelnök.

A néhai kormányfő emlékét azonban leginkább az aranyozza be, hogy az összes demokratikus alapintézmény – a települési önkormányzatoktól kezdve a független Magyar Nemzeti Bank megteremtéséig – létrejöttében komoly szerepet vállalt. 

A mi igazi legendánk az az Antall József, aki nem pusztán magyar, hanem európai értelemben is vett, történelmi léptékű államférfi volt. Halála óta nem is nagyon találunk hozzá hasonlót. 

Lassan az európai politikai színtéren sem

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/42687/Antall_Jozsef_a_legenda

 

FIDESZ: BRÜSSZEL VISSZAÉL A HATALMÁVAL AZ ALTUS-ÜGYBEN

A Fidesz szerint a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus Zrt. újabb uniós megbízása nyílt beavatkozás a magyar belpolitikába, gátlástalan visszaélés a hatalommal.

A Fidesz-frakció az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Walter Deffaának, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága vezetőjének nyilatkozatára reagált. A politikus az Európai Bizottság, a Miniszterelnökség és a Transparency International Magyarország pénteki közös budapesti rendezvényén egyebek mellett azt mondta: a két szerződés esetében egy 11 tagú konzorcium bizonyult a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlattevőnek. A szabályozás szerint nem zárható ki egy konzorcium amiatt, mert annak vezető tagja egy politikus tulajdonában áll, megszegték volna a szabályokat, ha nem így hirdettek volna nyertest – tette hozzá.

 

 

http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-brusszel-visszael-a-hatalmaval-az-altus-ugyben-223900/

 

ISMÉT MEGTÁMADTÁK HAZÁNKAT

Sokkal inkább az az igazi probléma, hogy az előttünk zajló népvándorlás kezelésének magyar módja egyre népszerűbb szerte Európában.

GAJDICS OTTÓ

Az ember szinte már várta. A valóságtól teljesen elrugaszkodott parlamenti viták a magyar demokrácia állásáról, az Európai Bizottság által átengedett ostoba kezdeményezés szavazati jogunk megvonására és a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás megindítása mind előrevetítették, hogy a menekültügyi szabályozásunk is kiváltja az uniós balliberálisok haragját. Nincs tehát semmi meglepő abban, hogy e tárgyban indították az összehangolt támadássorozat újabb rohamát.

El tudom képzelni, mennyire reszket a kormány attól a pillanattól, amikor majd becsapódik az „indoklással ellátott vélemény” atombombája, amelyben arra szólítják fel, hogy biztosítson a világ bármely nyelvén beszélő tolmácsot a menedékkérők mellé, aki szót ért az önmagát szírnek hazudó pakisztánival is.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/ismet-megtamadtak-hazankat-220177/

Kitiltották a Hócipőt a Fidesz-kongresszusról

Szokás szerint akkreditált a Hócipő fotósa a most vasárnapi Fidesz-kongresszusra, ám részvételi szándékukat jelző levelükre nemleges válasz érkezett – tájékoztatta lapunkat a szerkesztőség. Mivel az elutasítás nem tartalmazott indoklást, telefonon felkeresték a Fidesz regisztrációt intéző munkatársát, aki közölte a lap fotósával, hogy a kérelmeket „egyedileg bírálják el”, s a Hócipő esetében „felsőbb utasításra”, indoklás nélkül nem fogadhatták be ezt. 

A Hócipő szerkesztősége egyébként az eseményre bejutó médiamunkások segítségében reménykedik, s mivel „nem szeretnék megfosztani Orbán Viktor és barátai látványától az olvasókat”, arra kéri a helyszínen dolgozó fotósokat, támogassák a lapot egy-egy jól sikerült felvétellel, melyeket a hocipo@hocipo.hu címen várnak.

 

http://nepszava.hu/cikk/1079314-kitiltottak-a-hocipot-a-fidesz-kongresszusrol

A kormány "heroikus küzdelme" a korrupció ellen

A kabinet rendkívül elégedett magával, ám az Altus-ügybe képtelen beletörődni.

Miközben a kormány nagyon elégedett a saját korrupcióellenes tevékenységével, addig Transparency International (TI) szerint az uniós projektek költségeit szándékosan felültervezik, az ellenőrzés szabályait és gyakorlatát lazítják. Egy tegnapi, szakmai rendezvényen ismét szóba került az Altus Zrt. uniós megbízásának ügye. Az Európai Unió főtisztviselője kijelentette senki sem vétett az uniós szabályok ellen.

 

http://nepszava.hu/cikk/1079381-a-kormany-heroikus-kuzdelme-a-korrupcio-ellen

 

Befalaztak több ezer embert Óbudán

Hermetikusan elzárták az óbudai Aranyhegy-Ürömhegyet, és az ott élő több ezer lakost a külvilágtól. A 10-es út elkerülő szakaszának novemberi átadásával zsákutcává alakult Bécsi utat a napokban betonelemekkel torlaszolták el az építők, így az esztergom-budapesti vasútvonal több mint két kilométeres szakaszán a gyalogos forgalom számára megszűnt minden legális átkelési lehetőség. Az ürömi körforgalom és a Pomázi út közötti „határszakaszt” – mint a beruházó NIF Zrt.-nél megtudtuk –, később kerítéssel is lezárnák.

 

http://hvg.hu/itthon/20151211_Schengen_elotti_allapotok_Obudan

 

Jogosítványa van? - Fontos változás jön!

 

Jövőre már megváltozott alkalmassági vizsgán kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jogosítványt kaphasson vagy meg tudja hosszabbítani a már meglévőt. A vizsgálat része lesz az alvás közbeni légzészavar kiszűrése is, annak nyomán, hogy az Emmi módosította az egykori Népjóléti Minisztérium közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletét.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/jogositvanya_van_fontos_valtozas_jon.607317.html

 

Azért indulnak kevesen a kommunikációs közbeszerzéseken, mert ez túl kemény meló

A Kazinczy utcai Teslában rendezték meg csütörtökön a Kreatív szaklap éves médiakonferenciáját, a helyszínválasztás pedig tökéletesnek bizonyult: a belvárosi szórakozóhely belső fényei az ibizai Heart klubbot idézték, egyedül a mennyezetre erősített infracsövek világították meg a teret, a szünetekben könnyed lounge duruzsolt, így már reggel 9-kor egy mediterrán night clubban érezhette magát a médiapiac. 

Minket az a panelbeszélgetés érdekelt igazán, ahol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal megatenderének három győztese ült asztalhoz és vitatta meg, hogy 

hogyan befolyásolja a 25 milliárdos állami költés a médiapiacot?

Csetényi Csaba Rogán Antal Pasa parki szomszédja, ő üzemelteti a belvárosi trafikok jelentős részét, Krskó Tiborral közös vállalata, a HG360 szervezi a bevándorlás- és kvótaellenes kampányt, és népszerűsíti a kormányablakokat. A Habony-Rogán körrel közeli viszonyt ápoló Csetényi jelenleg a kormány egyik elsőszámú médiaembere – szinte minden szakmabeli biztosra vette, hogy vállalata ott lesz az NKH tender győztesei között. 

 

http://444.hu/2015/12/10/azert-indulnak-kevesen-a-kommunikacios-kozbeszerzeseken-mert-ez-tul-kemeny-melo

Kihátrál Székesfehérvár a Hóman szobor felállítása mögül

Sajtónyilatkozatot adott ki Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester, amelyben azt kéri a Hóman Bálint Alapítványtól, hogy fizesse vissza a szoborállításra kapott közpénzt. 2015-12-11 11:54:00  

Sajtónyilatkozatot adott ki Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester, amelyben azt kéri a Hóman Bálint Alapítványtól, hogy fizesse vissza a szoborállításra kapott közpénzt.

 

„Székesfehérvárt az elmúlt napokban méltatlan budapesti és nemzetközi támadások sorozata érte” – kezdi nyilatkozatát Cser-Palkovics, aki szerint megdöbbentő az a fajta nyomásgyakorlás, amely a „várossal szemben” megnyilvánult az elmúlt időszakban – számolt be a szekesfehervar.hu.

 

„Továbbra is elítéljük Hóman Bálint országos politikai tevékenységét, a második világháború alatti szerepvállalását, de elismerjük azt a máig ható városépítő tevékenységet, amelynek eredményeként iskolák és kulturális intézmények épültek, valamint ma is működő ipari üzemek létesültek” – fogalmaz.

 

http://www.atv.hu/belfold/20151211-kihatral-szekesfehervar-a-homan-szobor-felallitasa-mogul

Thomas Kistner: Velejéig romlott a FIFA

 

Az oknyomozó újságíró szerint nem valószínű, hogy a Nemzetközi Labdarúgó szövetség a jelenlegi formájában fennmarad.

A könyvében maffiához hasonló szervezetként írja le a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA), hivatali visszaélésekről, megvesztegetésekről számol be. Mi motiválja a tisztségviselőket?
– Kizárólag a pénz, hiszen ha az akad, akkor minden más megvan, amire az ember vágyhat: hatalom, befolyás, vörös szőnyeg, hajbókoló elnökök, királyok. Ezek átlagemberek, akik hirtelen hatalmasra nőttek pusztán attól, mert a futball irányításával foglalkoznak. A futballal – és általában a profi sporttal – az a baj, hogy autonóm, az állam garantálja számára az önrendelkezés jogát.

 

http://www.metropol.hu/sport/cikk/1390486-velejeig-romlott-a-fifa

Lázár János nem vadászik fácánra Ibizán

Orbán stratégiai partnerrel barátkozik, s közben csendesen mémesedik, még mindig sok közalkalmazott vár a fizetésére – hírek egy szürke napon.

 

http://magyarnarancs.hu/hirnarancs/lazar-janos-nem-vadaszik-facanra-ibizan-97549

 

FERGE ZSUZSA: MA NINCS HITELES BALOLDALI PÁRT MAGYARORSZÁGON

MAGYAR IDŐK Bákonyi Ádám

A Bokros-csomag évtizedekre elvette a baloldal hitelét, ma pedig nincs baloldali párt Magyarországon – mondta a Magyar Időknek Ferge Zsuzsa. A Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja helyesnek tartja, hogy a Fidesz vezette kormány emeli a gyermekétkeztetés összegét, és a színvonalát is javítja, ugyanakkor szerinte a gyerekek jobb étkeztetése csak egy elem, a szegény családok körülményeiben nincsen változás. A szociológus úgy véli, a mindenkinek nyújtott társadalmi alapjövedelem, de legalább a szociális minimumjövedelem bevezetésével lehetne leginkább tenni a gyermekéhezés ellen. Ez évente 400-500 milliárd forintba kerülne. Ferge Zsuzsa lapunknak beszélt arról is, hogy szerinte a PISA-eredményeinken ma már látszana a javulás, ha annak idején Gyurcsány Ferenc nemcsak kéri tőle a Legyen jobb a gyermekeknek! című gyerekszegénység-ellenes programot, hanem a végrehajtásához szükséges forrást is megadja.

http://magyaridok.hu/belfold/ferge-zsuzsa-ma-nincs-hiteles-baloldali-part-magyarorszagon-216340/

Rétvári Bence szerint a kormánynak köszönhető, hogy kijutott a válogatott az Európa-bajnokságra

A jobbikos Szilágyi György és Magyar Zoltán intézett írásbeli kérdést Balog Zoltán miniszterhez, hogy mégis 

 „Hány elkallódott vagy inkább szándékosan figyelmen kívül hagyott tehetség lehet Magyarországon, avagy hány Kleinheisler kispadozik?"

A kérdésre a miniszter helyett végül Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki szerint Kleinheisler méltó példa lehet a fiatalabbaknak, de a szövetség munkájára nem helyezhetnek nyomást, nem befolyásolhatják, kik lépjenek pályára. Az államtitkár viszont végre elárulta, kiknek lehet megköszönni, hogy kijutott a válogatott az Eb-re. 

http://444.hu/2015/12/11/retvari-bence-szerint-a-kormanynak-koszonheto-hogy-kijutott-a-valogatott-az-europa-bajnoksagra

Czunyinéhez fordult egy tanár, mert Móricz helyett mást adtak kötelező irodalomnak

Egy korábbi magyartanárnak nem tetszik, hogy az egyik budapesti iskolában a Légy jó mindhalálig helyett Janne Teller Semmi című regényét adta fel egy pedagógus kötelező olvasmánynak. Felháborodott levelet írt az iskola igazgatójának és Czunyiné Bertalan Juditnak is.

összefoglalja – a maga értelmezésében – a regény történetét, továbbá megjegyzi, hogy Dániában is először betiltották, majd kötelező olvasmánnyá tették azt. ”Remélem, ott is utálják a gyerekek, ami kötelező, és nem olvassák el. Az írónő hihetetlen leleménnyel merítget és tocsog a kamaszlélek (vagy az emberi lélek?) sötét és félelmet keltő bugyraiban, hogy mindezt irgalmatlanul a képünkbe, illetve a gyerekek! képébe vágja.”

 

http://hvg.hu/kultura/20151210_Czunyinehez_fordultak_mert_Moricz_helyett

Figyelem, ez lehet az új „devizahiteles” katasztrófa

Bár az árfolyamok emelkedésének terhétől megszabadultak, továbbra is kockázatot vállalnak azok a lakáshitelesek, akik a devizakölcsönük forintosítása után nem cserélték le hitelüket. Törlesztőrészletük középtávon akár harmadával is növekedhet. Egyes adósok havi több tízezer forintot is veszíthetnek, ha nem elég bátrak bankot váltani. Részletek a friss Heti Válaszban.

http://valasz.hu/itthon/figyelem-ez-lehet-az-uj-devizahiteles-katasztrofa-116534

Részben tévedés miatt lett közutálat tárgya Szendrey Júlia

Eldobta az özvegyi fátyolt, amivel az egész országot magára haragította. Pedig halálig Petőfiné maradt. A most kiadott naplóból minden kiderül.

 

http://valasz.hu/kultura/reszben-tevedes-miatt-lett-kozutalat-targya-szendrey-julia-116546

A harmadik bataclani merénylő: festői francia kisvárosból származott a 23 éves terrorista

Foued Mohamed-Aggad a BBC összeállítása szerint a 8000 lelkes Wissembourg nevű, festői szépségű kelet-francia városkában nőtt fel. Két nővére és egy 25 éves bátyja van, aki Fouedhez hasonlóan Szíriába utazott. Édesapja és marokkói származású édesanyja 2007 óta külön éltek, legalábbis a Le Parisien információi szerint. (A marokkói szál amúgy érdekes: oda vezető családi gyökereket Abdelhamid Abaaoudnál, az Abdeslam-testvéreknél és Bilal Hadfinál is láttunk.)

Mohamed-Aggad nem volt ismeretlen a rendőrségnek, de állítólag csak kisebb bűncselekményeket követett el. Az is biztos, hogy szíriai távozását megelőzően munkanélküli volt.

 

http://valasz.hu/vilag/a-harmadik-bataclani-merenylo-festoi-francia-kisvarosbol-szarmazott-a-23-eves-terrorista-116537

 

Rákosi tényleg nem volt annyit a címlapon – válasz Papp Géza főtitkárnak

 

A Budapesti Ügyvédi Kamara belső életének egy szeletét sajátos és láthatólag indulatos főtitkári interjú illusztrálta a Mandiner.jog oldalain. Baj van a tényállításokkal, már a cím sem igaz. Honunk mai állapotában a legegyszerűbb gyanús ügyletekről beszélni, sejtetni.

A Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) beléletének egy szeletét sajátos, és láthatólag indulatos főtitkári interjú illusztrálta a Mandiner.jog oldalain. Baj van a tényállításokkal, már a cím sem igaz: „Rákosi nem volt annyit a címlapon, mint Réti!

A Pesti Ügyvéd kiadójának közlése szerint 2010. évtől 2015. december 1-ig összesen 54 lapszám jelent meg. Ezekben 4 alkalommal jelent meg az elnökről fénykép is a címlapján. Bárki megnézhetné, de ugyan ki tenné meg? Igaz, hogy Rákosi egyszer sem volt a Pesti Ügyvéd címlapján. Ennyi a valós tény.

http://jog.mandiner.hu/cikk/20151211_reti_laszlo_valasz_papp_geza_fotitkarnak

Pintér szólhatna már Orbánnak, hogy nincs válsághelyzet

A kormány úgy is fenntartja a migrációs válsághelyzetet, hogy a törvényben foglalt indokok már nem állnak fenn. A hvg.hu-nak arra hivatkoztak, hogy a határainkon kívül még mindig vannak migránsok.

 

http://hvg.hu/itthon/20151211_Menekult_nincs_valsaghelyzet_van

Felnyomták Habonyt a NAV-nál

A Jobbik fordult az adóhatósághoz, hogy derítsék ki, a miniszterelnök tanácsadója milyen jövedelemből finanszírozza luxus életvitelét. Szilágyi György képviselő a napokban előkerült ibizai videóra is hivatkozott. A Jobbik azt is tudni akarja, igaz-e, hogy Habony intézheti Orbán Viktor üzleti ügyeit is.

 

http://hvg.hu/itthon/20151211_Felnyomtak_Habonyt_a_NAVnal

Biciklis KRESZ-vizsgával fenyeget, kevesebb futóversenyt akar Tarlós

2017-ben lehet legkorábban dugódíj, KRESZ-vizsga kellene a kerékpárosoknak, és leállítják a 4-es metróval párhuzamosan futó felszíni járatokat - ilyen bejelentéseket tett Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján, ahol Lázár Jánosnak is üzent.

http://hvg.hu/itthon/20151211_Tarlos_karacsony_elott_egyeztet_Orbannal

430 milliárd forintos beruházásról maradt le a magyar autóipar

Megkötötte a beruházási szerződést a Jaguar Land Rover a szlovák kormánnyal egy új gyár építéséről Nyitrán. Az üzem helyszínéért jó ideig mi is versenyben voltunk.

 

http://hvg.hu/cegauto/20151211_430_milliard_forintos_beruhazasrol_maradt

Percek alatt szippant be a Jobbik virtuális hátországa

Négy-ötezer ismerős, óránként megosztott kép vagy cikk, aktív kommentelés – nagyjából így írható le egy jobbikos online megmondóember, akinek a világa köszönő viszonyban sincs a cukiságkampányból ismerttel.

Létezik egy nagyon erős és aktív közösség a Facebookon, amely a Jobbik virtuális hátországát jelenti. Ezek a felhasználók ugyanazokat az oldalakat követik, egymás posztjait kommentelik és osztják meg, és napi rendszerességgel írnak a különböző (főleg a Jobbikot és Vona Gábort tematizáló) csoportokba. „Válogatott csapat! A liberálisok ki vannak szórva” – jellemezte a radikális jobboldal networkjét  az egyik önjelölt véleményvezér.

 

http://hvg.hu/itthon/20151211_Jobbik_fold_alatti_halozat_Facebook

TGM: Legyen csak Hóman-szobor!

Ne adjunk lehetőséget a rezsimnek ahhoz, hogy hamis képet mutasson saját magáról. Tegye csak világossá, hol áll és miben hisz.

 

http://hvg.hu/velemeny/20151211_TGM_Legyen_csak_Homanszobor

A pillanat ura

Habony Árpád, ahogy azt egy nagy politikai gondolkodó a közelmúltban meg is jegyezte, uralja a pillanatot. Nevezett G. F. G. éles szemmel szúrta ki a honi politikai elit felemelkedésének e valódi kulcsmomentumát, a pillanat uralásának képességét, az okot, amiért mi most ott tartunk, ahol, és amiért ők vannak ott, ahol.

 

http://hvg.hu/velemeny/20151211_A_pillanat_ura

Putyin nem akar békét Szíriában

 

Az Iszlám Állam és egy újabb menekülthullám miatt hirtelen mindenkinek sürgőssé vált a szíriai béke, egymást érik a tárgyalások. A Nyugat azonban elbeszél a szíriai ellenzék és közel-keleti támogatói mellett, márpedig Szaúd-Arábia, Katar és Törökország nélkül az Iszlám Államot sem lehet legyőzni. Ráadásul itt van Putyin, akinek csak látszólag érdeke a béke.

http://index.hu/kulfold/2015/12/11/sziria_beke/

Az ügyészség nem száll le a siófoki Facebook-megosztókról

Becsület csorbítására alkalmas, valótlan tényállításokat tartalmazó cikk interneten történt megosztásával elkövetett bűncselekmény.

Az ügyészség szerint ezzel gyanúsítható az a sok ezer Facebook-felhasználó, aki megosztotta azt a Balázs Árpád, Siófok korábbi polgármesteréről szóló cikket, amely még februárban jelent meg az „Árpi Lapjairól Kitiltottak Társasága” címen futó Facebook-oldalon.

 

http://index.hu/belfold/2015/12/11/az_ugyeszseg_nem_szall_le_a_siofoki_facebook-megosztokrol/

Szegedi parkolóbotrány: Botkáék nyilvánosságra hozták a VIP-listát

Többségük közgyűlési tag, polgármesteri hivatali tisztviselő, önkormányzati cégvezető, de van köztük több országgyűlési képviselő, rendőr, alkotmánybíró és díszpolgár is. Azt a korábban felröppent feltételezést, miszerint a listán rokonok és újságírók is szerepelnek, a nyilvánosságra hozott lista nem támasztja alá - feltéve, hogy ez a teljes névsor.

 

http://nol.hu/belfold/szegedi-parkolobotrany-botkaek-bezarkozva-igernek-nyilvanossagot-1579515

Marx György 
Eötvös Egyetem Atomfizikai Tanszéke

A MARSLAKÓK LEGENDÁJA

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a Földön: emberek és magyarok. (Isaac Asimov)

http://mek.oszk.hu/03200/03286/html/tudos1/marsl.html

Ő itt 1,74 milliót tankolt el idén, de csak egyszer mukkant meg a parlamentben

 a fideszes Tilki Attila egymaga 1 748 972 forintot, aki ezzel a legtöbbet furikázó vidéki képviselők listáján a 2. helyet szerezte meg.

 

http://propeller.hu/itthon/3177480-7-millios-benzinpenzt-lakast-is-kap

Számok bizonyítják: Magyarország elveszítette a felzárkózási versenyt

 

Magyarország gazdasági fejlettsége 6 százalékponttal került közelebb az uniós átlaghoz 2004 és 2014 között, tavaly az egy főre jutó magyar GDP az EU-28 átlagának 68 százaléka volt, míg a csatlakozás évében 62 százaléka – közöli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, MTI-hez pénteken eljuttatott kiadványa, amely az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) vásárlóerő-paritáson számított adatait ismerteti európai összehasonlításban.

 

http://propeller.hu/itthon/3177578-szamok-bizonyitjak-magyarorszag-elveszitette-felzarkozasi-versenyt#v1491077

Zuschlag 5 milliós kártérítést kap a rossz börtönviszonyok miatt

 

Zuschlag János is azok között a rabok között volt, akiknek összesen negyedmilliárdos kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága – tudta meg az Index. Úgy tudjuk, 

Zuschlag Jánosnak 18500 eurót, azaz közel ötmillió forint kártérítést ítéltek meg.

Az egykori szocialista politikus is egyike annak a 43 magyar rabnak, akinek összesen 231 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság.

 

http://index.hu/belfold/2015/12/11/zuschlag_janos_is_kapott_karteritest/

 

Gyurcsány alapjoggá tenné az internetelérést

A Demokratikus Koalíció digitális Magyarországot, digitális rendszerváltozást szeretne és alapjoggá tenné az internetelérés lehetőségét - mondta a párt elnöke egy pénteki, budapesti rendezvényen.

 

http://nepszava.hu/cikk/1079325-gyurcsany-alapjogga-tenne-az-internetelerest

A "halálig hajszolt doktorok" és a valós orvosbérek

A kedélyeket milliós orvosbérekkel hergelő államtitkári parlamenti kirohanás után érdemes kicsit higgadtabban megnézni a bérjegyzékeket. A több évtizedes múltú szakorvosok örülnek, ha 300 ezer fölött visznek haza, a mentőorvos 270 ezret, de a háziorvos jó, ha 150 ezret keres. Álomfizetések közelről.

http://nepszava.hu/cikk/1079277

Simicska Lajosnak van bőr a képén

Nem szeretem ha hülyének néznek, ahogy azt sem, amikor egyik napról a másikra egyesek 180 fokos fordulatot vesznek. Kommunistákból hirtelen demokraták, korrupt geciből geciző megtámadott nagyvállalkozó. Na persze. Simicska Lajos ugyanis 10 és 100 milliárdokat vett ki zsebünkből, attól, hogy most igyekeznek kirakni a pályáról, nem felejtjük el, hogy 2014-ig ő találta ki, ő működtette és ő szedte ki a milliárdokat abból a modellből, ahol most csak szereplők változtak meg, de a folyamat ugyanaz. Ezek után jött a korrupcióellenes világnap, és ez a Magyar Nemzet címlap:

 

http://vastagbor.atlatszo.hu/2015/12/11/simicska-lajosnak-van-bor-a-kepen/

 

Letartóztatások Svájcban: Robbantásra készülhettek a szír terroristák

 Letartóztattak két szíriai állampolgárt a svájci hatóságok Genfben, autójukban ugyanis robbanószerek nyomaira bukkantak - közölték helyi hírforrások pénteken.

http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/letartoztatasok-svajcban-robbantasra-keszulhettek-a-szir-terroristak/xw3r6q1

 

Orbánnal szotyizik Polt

A legfőbb ügyész hangsúlyozta: nem vet rá rossz fényt, ha Orbán Viktorral közösen mutatkozik egy futballstadion lelátóján. Az ügyészség Polt szerint betartja a jogszabályokat: pártatlanok, függetlenek, és ennek semmi köze ahhoz, hogy valakivel beszélő vagy baráti viszonyban van.

 

http://nepszava.hu/cikk/1079374-orbannal-szotyizik-polt

-- 

Szegvári Katalin

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.