Zavar a margitszigeti zaj? Megoldódhat a probléma!

Margitsziget (fotó: ittlakunk.hu)

A Margitszigetre vonatkozó zajrendelet megalkotásáról is dönthet szerdán a fővárosi közgyűlés. Az ülésre benyújtott javaslat szerint korlátoznák a szabadidős létesítmények és a közterületi tevékenységek zavaró hanghatásainak, zajterhelésének tartamát is.

Az előterjesztésben az olvasható, hogy a Margitsziget Budapest egyik legkedveltebb közparkja, amely évszázadokon át megőrizte természeti adottságait, történelmi, kulturális örökségét, miközben a közösségi használati szempontok közül kiemelkedett, majd hagyományt is teremtve megerősödött, illetve alapvetővé vált a pihenőparki jellege.

A megalkotandó helyi zajvédelmi szabályok elősegítik a Margitsziget csendes, pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas, alapvetően pihenő-, közparki jellegének megőrzését, továbbá javítja az egészség megóvásának környezeti feltételeit - írták.

A tervezet szerint jövő márciustól például kulturális célú létesítmény naponta 10 és 24 óra között, sport vagy más létesítmény 10 és 22 óra között használhatna csak hangosító berendezést. Sportlétesítmény szabadtéri területén a sporttevékenység megvalósításához 10 és 23 óra között, alkalmi rendezvény esetében 9 és 20 óra között lehetne hangosító eszközt használni. A Margitsziget területén hangosító eszköz használata nélküli, de zajhatással járó tevékenység szabadtéren legfeljebb naponta 10 és 22 óra között lenne végezhető.

A korlátozások megsértése esetén a főjegyző lenne jogosult eljárást indítani, bírságot kiszabni.

Egyébként június 9-től október 15-ig 0.00 – 24.00 órában folyamatos zajügyelet működött eddig is, mely a 06-30-837-2436-os számon elérhető.