XV. kerületi hírek

 

 

Kellemes napot kívánunk!

Az Önkormányzat weboldala

Képviselő-testületi ülés

Május 29-én (kedden) 16 órától ismét ülésezik Önkormányzatunk Képviselő-testülete. Minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várunk a helyszínen és az élő, internetes közvetítés idején a képernyők előtt!

http://www.bpxv.hu/ules/2018-05-29-kepviselo-testulet

 

Tájékoztató a 2018. évi nyári szüneti gyermekétkeztetésről – hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére

Tisztelt Kerületi Szülők! A XV. kerületi Önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a 2018. évi nyári szünet időtartama alatt a kerületi lakóhellyel rendelkező, hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű, kiskorú gyermekek részére ingyenes étkezést biztosít június 18. - augusztus 31-ig. További részleteket honlapunkon olvashatnak.

http://www.bpxv.hu/hirdetotabla/tajekoztato-a-2018-nyari-szuneti-gyermeketkeztetesrol-hatranyoshalmozottan-hatranyos-helyzetu-gyermekek-reszere

 

Tájékoztató az Önkormányzat által szervezett nyári napközis táborról

Tisztelt Kerületi Szülők! A XV. kerületi Önkormányzat idén is meghirdeti nyári napközis táborát a XV. kerületi Önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező vagy/és a XV. kerületi Önkormányzat közigazgatási területén működő iskolák első – hatodik osztályos (a 12. életévét a tárgyévben betöltő) tanulói számára. A tábor helye: Csokonai Kulturális és Sportközpont (1152 Budapest, Széchenyi tér 8-10.) és Czabán Általános Iskola (1152 Budapest, Széchenyi tér 13.) Telefon: 06/1-306-4016. A táborozás időtartama: 2018. június 18-tól 2018. augusztus 17-ig (minden héten hétfőtől péntekig). A jelentkezési lap (nyilatkozat) átvehető a Csokonai Kulturális és Sportközpont munkatársaitól. Emellett a XV. kerületi általános iskolák részére is megküldésre került a szülői levél, valamint a jelentkezési lap. További részleteket honlapunkon olvashatnak.

http://www.bpxv.hu/hirdetotabla/tajekoztato-az-onkormanyzat-altal-szervezett-nyari-napkozis-taborrol

 

Megkérdezzük a polgármestert

A Megkérdezzük a polgármestert legutóbbi adásában a Maroshévízen járt kerületi delegáció partnervárosi látogatásának részleteiről, a magyar kulturális napok programjairól, a Rákospalota várossá nyilvánításának 95. évfordulója tiszteletére rendezendő június végi ünnepsorozatról, és a pünkösdi ünnepről is beszélt Hajdu László polgármester úr, országgyűlési képviselő.

http://xvmedia.hu/videogallery/171-adas/

 

Egyesítették erejüket a polgárőrök

Egyesült a Palotai Polgárőrség Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a XV. kerületi Bűnmegelőzési Polgárőrség (korábbi nevén Palotai Önvédelmi Védegylet), és a jövőben egy néven, Palotai Polgárőrség Önkéntes Tűzoltó Egyesületként fog működni.

http://www.bpxv.hu/hirek/egyesitettek-erejuket-a-polgarorok

 

A zöldhulladék kihelyezésének helyes módja

Az FKF Nonprofit Zrt. idén tavasszal ismét megkezdi Budapest zöldövezetes kerületeiben a zöldhulladék begyűjtését. A járatszerű begyűjtés 2018. március 5-től november 30-ig tart. Az FKF Nonprofit Zrt. ezzel kapcsolatos tájékoztató hírlevelében - honlapunkra kattintva - hasznos információkat olvashatnak.

http://www.bpxv.hu/hirek/a-zoldhulladek-kihelyezesenek-helyes-modja

 

Lezárult a komposztálókra és esővízgyűjtőkre kiírt pályázat

A Palota-15 Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint az idei évre meghirdetett komposztáló- és esővízgyűjtő- programra már nem tudnak több jelentkezést elfogadni, mert mind a komposztálóládák, mind az esővízgyűjtők elfogytak. Így több rendelést, jelentkezést nem áll módjukban elfogadni.

http://xvmedia.hu/elfogytak-komposztalok-es-az-esovizgyujtok/

 

Önkéntesek a házi gondozásban

Az Időseket Segítő Szolgálat Házi Gondozás szolgáltatásába bevezetjük az Önkéntes Programot: 2017. augusztus-szeptemberben megkezdtük az előkészületeket a program elindításához. Kiválasztottuk a program koordinátorát Balázs Brigitta személyében. A Levendula 60+ Önkéntes Program ütemtervének első lépése a szakemberek érzékenyítése volt, majd 2017. október 25-én kezdetét vette a mentorok, az önkéntesek fogadását, tevékenységük támogatását vállaló szakemberek képzése. A képzésben 4 szakemberünk vett részt: Bukovinszkiné Varga Ildikó, Nagy Katalin, Takács Eszter, Bérces Zoltánné.

A képzéssel párhuzamosan megkezdtük az önkéntesek „toborzását”. Az aktív időskorúakat reklám- és szóróanyagban szólítottuk meg, melyek segítségével igyekeztünk szélesebb körben megismertetni a lakosságot az önkéntesség fontosságával, a program részleteivel.

A programra jelentkező 10 önkéntes közül 6 fő végezte el a képzéstFarkasné Molnár Katalin, Ferencz Éva, Lovas Katalin, Sabján Rita, Sophensay Zsófia, Tőkés Ildikó. A képzés végeztével a Levendula 60+ Önkéntes program önkénteseinek április 26-án ünnepélyes keretek között Németh Angéla alpolgármester asszony átadta a Tanúsítványokat, és a XV. kerületi Önkormányzat által kiállított emléklapot.

Az önkéntesek munkájukat június 1-jén kezdik meg a házi segítségnyújtásban. Önkénteseink az alábbi tevékenységekben közreműködve vesznek részt majd a munkában: beszélgetés, bevásárlásnál segítség, sétáltatás, közös főzés, takarítás, kutyasétáltatás, kertrendezés, kísérés (pl: fodrász, közért, orvos, temetőlátogatás), hólapátolás, ügyintézésben való segítségnyújtás, postai küldemények feladásában segítség, szórólapok terjesztése. Minden önkéntesünknek szívből kívánunk jó munkát, sok sikert!

http://www.eszixv.hu/hir/415/onkentesek-a-hazi-gondozasban

 

Boldog születésnapot, Toldy Mária!

Kerületünk talán legismertebb lakosa, a hatvanas évek táncdalfesztiváljainak ünnepelt sztárja május elején ünnepelte 80. születésnapját. Toldy Mária énekesnőt barátai, tanítványai, családtagjai és zenésztársai az Erkel Színházban köszöntötték egy ünnepi gálán. A területi Prima Primissima-díjas művész, aki aktív évei után évtizedeken át tanította a fiatalokat, soha nem élt hivalkodó életet, megmaradt annak a pompás hangú énekesnőnek, akit a közönség egykor a szívébe zárt. Most azért idézzük föl pályafutását, hogy jelezzük, a teljesítmény nem kopik el, a dalok, amelyeket énekelt, most is ott duruzsolnak a fülünkben. Szívből kívánunk Toldy Máriának sok boldogságot és jó egészséget!

http://perpal.hu/2018/05/23/toldy-maria-nyolcvaneves/

 

A kerületi gyűszűgyűjteményből nyílt kiállítás Vácrátóton

Kerületünkben található Európa legnagyobb gyűszűgyűjteménye a Nyáry Pál utca 38. szám alatt. A Gyűszűház megálmodója, Mészáros Józsefné Varzsik Magdika magángyűjtő gyűszűgyűjteményét kiállították a vácrátóti Gyűszűházban.

http://xvmedia.hu/keruleti-gyuszugyujtemenybol-nyilt-kiallitas-vacratoton/

 

Labilis marad a légkör felettünk

Továbbra is az észak-európai anticiklon peremén található hazánk. Pénteken is marad a nedves, labilis levegő felettünk, így záporok, zivatarok kialakulására a folytatásban is lehet számítani. Néhol felhőszakadás is valószínű.

http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/idojarasi_helyzet/index.php?id=2548&m=2&hir=Labilis_marad_a_levego_felettunk

 

Ha péntek, akkor fúvosok

Ha péntek, akkor fúvósok - május 25-én (pénteken) 20.30-tól a Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekar ad koncertet a Budai II. László Stadionban, ahol Carl Orff Carmina Burana című zeneművét hallgathatják meg a muzsika kedvelői. Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

26. Pestújhelyi Napok

Idén május 24-től június 3-ig immár 26. alkalommal kerül megrendezésre a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozata kerületünkben. A sokszínű kulturális és közösségi programjainkra minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

Mozizzunk a szabadban!

A 26. Pestújhelyi Napok programjainak sorában május 25-én (pénteken) este 8 órától híd alatti mozizásra invitáljuk a kerületieket: egy mára már klasszikussá vált, sokak által ismert és kedvelt játékfilmet, az Indul a bakterházat láthatják az érdeklődők. A helyszín: Budapest XV. kerület, Drégelyvár u. 6. A filmvetítés ingyenes, mindenkit sok szeretettel várunk ezen a különleges estén, tartsanak velünk!

 

Családi Nap a Pestújhelyi Közösségi Ház udvarán és kertjében

A 26. Pestújhelyi Napok keretében május 26-án (szombaton) duatlonversennyel, főzőversennyel, szenior örömtánccal, gyermekprogrammal és családi koncerttel várjuk a kerületünkben élő kicsiket és nagyokat, fiatalabbakat és idősebbeket egyaránt. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk!

 

XV. kerületi Duatlon Diákolimpia és Ovis Duatlon XI. Szlipcsevics István Emlékverseny

Május 26-án (szombaton) 8.30-tól kerül megrendezésre a XV. kerületi Önkormányzat, a Pestújhelyi Közösségi Ház és a Victoria Sport Club közös szervezésében tartandó Duatlon Diákolimpia és Ovis Duatlon XI. Szlipcsevics István Emlékverseny a Pestújhelyi Közösségi Ház (Budapest XV. kerület, Szűcs István u. 45.) területén és környékén. A családi nap valamennyi programja ingyenes. Minden sportkedvelő érdeklődőt, kicsiket és nagyobbakat egyaránt nagyon sok szeretettel várunk!

 

Közlekedésrendészeti intézkedés a duatlonverseny idején

Tisztelt Kerületi Lakosok! Május 26-án (szombaton) de. 9 órától 11.30-ig a XV. kerületi Duatlon Emlékverseny zavartalan lebonyolítása miatt a kerület alábbi pontjain kell ideiglenes forgalomkorlátozásra, illetve szakaszos lezárásra számítani. A verseny biztonsága érdekében tanúsított szíves türelmüket és megértésüket előre is köszönjük!

http://www.bpxv.hu/hirdetotabla/kozlekedesrendeszeti-intezkedes

 

Gyermeknap a kerületben

Május 26-án (szombaton) 9 órától színes programokkal és változatos műsorral várjuk a kerületi kicsiket és nagyobbakat egyaránt a kerületi gyermeknap alkalmából az Újpalotai Vásárcsarnok és Piac területén (Budapest XV. kerület, Nyírpalota út 52.). A rendezvény ingyenes, minden kerületi gyermeket és családot sok szeretettel látunk!

 

Gyermeknap a Budai II. László Stadionban

Koncertekkel, mesével, a Szilas Néptáncegyüttes bemutatójával, sokszínű és érdekes programokkal várjuk a kerületünkben élő családokat gyermeknap alkalmából május 27-én (vasárnap) 10-15 óráig a Budai II. László Stadionban (Budapest XV. kerület, Széchenyi tér 8-10.). A belépés ingyenes, mindenkit sok szeretettel látunk!

 

Gyereknap alkalmából megnyílnak a tűzoltólaktanyák

Az ország csaknem négyszáz tűzoltólaktanyája várja a látogatókat a gyermeknapon, május 27-én (vasárnap). A IV-XV. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság is nyitott kapuval invitálja az újpesti Szent László tér 1. szám alatt a családokat, gyermekeket délelőtt 10 és délután 4 óra között.

http://www.bpxv.hu/hirek/gyereknap-alkalmabol-megnyilnak-a-tuzoltolaktanyak