XV. kerületi Önkormányzat hírlevele

Az áramszünet miatt félbeszakadt testületi ülés hétfőn folytatódik

Január 29-én (hétfőn) délután ismét ülésezett Önkormányzatunk képviselő-testülete. Az ülés kezdetén protokolláris bejelentést tett dr. Lamperth Mónika jegyző asszony, aki az elmúlt időszak testületi döntéseinek értelmében a Polgármesteri Hivatalt érintő szervezeti és személyzeti változások részleteit ismertette.

Tóth Imre (MSZP) alpolgármester László Tamás országgyűlési képviselő az országos sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott politikai utasításai kapcsán elmondta: ezekben "egy szó sem esik arról, hogy a kerülettel mi történjen, vagy mik azok, ami a kerület érdekét szolgálná. Elég komoly személyeskedések vannak benne, látjuk azt, hogy mi a Fidesz érdeke, pozíciók, hatalom megszerzése és a többiről meg jobb, ha nem is beszélünk."

Dr. Matlák Gábor (Liberálisok) hozzászólásában elmondta, mint minden évben, idén is megemlékeztünk a kerületben Bauer Sándorról, az antikommunista ellenállás jelképéről. "A múlt keddi megemlékezésen csodálkozva láttam, hogy az Alpolgármester Asszony elmondott egy gyönyörű beszédet, de azok  a képviselők, akik nagy számban jelen voltak eddig, azok valamiért bojkottálták ezt a megemlékezést. Nem gondolom, hogy Alpolgármester Asszony beszéde miatt, én inkább arra gyanakszom, hogy az, aki Magyarország szabadságáért és függetlenségéért halt meg, az a Fidesznek nem követendő példa és jelkép abban az időszakban, amikor az országot kilóra eladják Vlagyimir Putyinnak."

Bodó Miklós (Jobbik) felhívta a figyelmet a kampány időszakára az xvmedia részéről elkészült etikai kódexre. Ennek értelmében minden országgyűlési képviselőjelölt részt vehet egy vitán a tv nyilvánossága előtt, vagy negyedórás saját műsoridőt kap. Az egyenlő esélyek biztosítása érdekében Bodó Miklós azt kérte, mindenki kapja meg a negyedórát, és minden jelölt részt vehessen a tv-vitán. Ennek érdekében kérte a polgármester közbenjárását, hasson oda, hogy az xvmedia dolgozza át a választási műsorok etikai szabályozását.

Hajdu László polgármester tájékoztatta a Képviselő-testület tagjait: a Képviselő-testületünk döntése alapján a Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program (VEKOP) keretén belül benyújtott, a VEKOP-6.2.1-15-2016-00005 kódszámon a leromlott városi területek rehabilitációjának és az ott élő lakosság felzárkózásának megvalósításához című programhoz Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata 1 530 847 702 forint összegű támogatást nyert el. A támogatásból múlt pénteken 567 896 571 forint már be is érkezett önkormányzatunk számlájára.

A legutóbbi testületi ülésen a képviselők a Választási Bizottság póttagjául választották Wittmann Katalint, aki akkor nem volt jelen, így az eskütételére a mostani testületi ülésen került sor. 

Király Csaba (RÁTE) "Orvosi rendelő, vagy László Tamás szarkofágja épül a Deák utcában?" címmel benyújtott interpellációjára Hajdu László polgármester válaszában elmondta: "A Deák utcai felújítás szintén egy olyan kérdés, amely a leváltott alpolgármesterem, Pintér Gábor felelősségébe tartozott. A felbomlott koalíciós megállapodás értelmében ugyanis a Fidesz politikusa felelt a fejlesztésekért. Így ő volt az, aki folyamatosan részt a koordinációs megbeszéléseken, és ő tartotta a kapcsolatot a RUP 15 vezetésével is. (...)

Az épület generál terveinek elkészítésére a tervező kiválasztása egy 2013-as határozat szerint történt, a közbeszerzés nemzeti nyílt eljárás alapján folyt. A László Tamás vezette önkormányzat a közbeszerzési eljáráson nyertes ajánlattevővel, a Körös Konzult - 1116 Építészműterem Kft. DEÁK konzorciumával kötött szerződést 2014. március 10-én. Ök tervezték a rossz lépcsőt is.

A Képviselő-testület 2015-ben döntött arról, hogy a Deák utcai orvosi rendelő építési munkáihoz szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatásával az erősen politikai befolyás alatt álló RUP 15 Kft-t bízza meg. A felhívásra a legelőnyösebb ajánlatot közösen benyújtó Penta Industry Kft. - Masinveszt Kft-vel kötött szerződést az Önkormányzat 2016. november 29-én.

Az érvényben lévő átalányáras vállalkozási szerződés, ha a Vállalkozó késedelmesen vagy nem teljesít, kötbérfelelősséggel tartozik. A kötbér mértéke a nettó vállalkozói díj 1 %-a naptári naponként. Az elektronikus építési naplóba a vállalkozó az utolsó kivitelezői bejegyzést, amely szerint a munkaterületen munkavégzés folyt, 2017. november 15-én tette. A műszaki ellenőr azóta 4 alkalommal tett bejegyzést az e-naplóba, amelyben felszólította Vállalkozót a szerződés szerinti munka végzésére. Volt több személyes egyeztetés is a kivitelezést érintő kérdésekben a kivitelezővel , és legutóbb 2018. január 10-én szólította fel az önkormányzat a vállalkozókat a szerződés szerinti munkavégzésre, a határidő betartására. Ezekre a mai napig nem érkezett válasz." - tette hozzá a polgármester.

A testület elfogadta a háziorvosi, fogorvosi és védőnői körzetekről szóló önkormányzati rendelet módosítását, valamint döntés született a képviselő-testületi, bizottsági ülésekről történő távolmaradás esetén alkalmazandó szabályok megállapítása érdekében egyes önkormányzati rendeletek módosításáról.

A következő napirendi pont tárgyalása közben bekövetkezett áramszünet miatt a testületi munka félbeszakadt, az ülés folytatását február 5-re (hétfőre) elnapolták.

http://onkormanyzati.tv/bp15/2018_januar_29/2

 

Tájékoztató támogatás elnyeréséről

Tisztelt Kerületi Lakosok! Képviselő-testületünk döntése alapján a Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program (VEKOP) keretén belül benyújtott, a leromlott városi területek rehabilitációjának és az ott élő lakosság felzárkózásának megvalósításához című programhoz Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata 1 530 847 702 forint összegű támogatást nyert el. A támogatásból múlt pénteken 567 896 571 forint már be is érkezett önkormányzatunk számlájára. "Ez az eredmény, a másfél milliárd forintos elnyert támogatás, az elmúlt évek jó önkormányzati és hivatali munkájának a méltó elismerése. Köszönet jár mindazon szakembereknek és politikai szereplőknek, akik az elmúlt hónapokban a pályázat sikeréért dolgoztak. Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata azon lesz, hogy a 1,5 milliárd forintos támogatással a legmagasabb színvonalú és legjobb minőségű munkát végezze el. Ez ugyanis a kerület hosszú távú érdeke." Hajdu László polgármester úr közleményének további részleteit honlapunkon olvashatják.

http://www.bpxv.hu/hirek/tajekoztato-tamogatas-elnyereserol

 

Megkérdezzük a polgármestert

A Megkérdezzük a polgármestert legutóbbi adásában a kerületünkben felújított egészségügyi intézmény, bölcsőde és két óvoda átadásának "ünnepélyes voltát" hiányoló, egy kerületi újságban megjelent kormánypárti kritikáról, a felújítással kapcsolatos hibák (felpúposodó padló, nem működő betegirányító pult) miatt folyamatosan érkező észrevételekről, a kerületünkben lakó 90 év feletti lakosaink köszöntéséről, az egészségügyi kerekasztalról, a kerületi szakrendelésekről, valamint az Önkormányzat által kiírt piaci alapú lakáspályázatról is beszélt Németh Angéla alpolgármester asszony.

http://xvmedia.hu/videogallery/157-adas/

 

Szervezeti változások a Hivatalban

Tisztelt Kerületi Lakosok! A Képviselő-testület döntései alapján, dr. Lamperth Mónika jegyző asszony intézkedésére az alábbi változások szervezetében és személyi vonatkozásában is módosították a Polgármesteri Hivatal működését, melyre a racionálisabb működés érdekében volt szükség. További részletek a honlapunkon olvashatók.

http://www.bpxv.hu/hirek/szervezeti-valtozasok

 

Változások a Hivatalban

Az xvmedia Tükörben című műsorának vendége volt kerületünk jegyzője, dr. Lamperth Mónika, aki a Polgármesteri Hivatal működésében - a képviselő-testület döntései alapján - bekövetkező személyi és szerkezeti változások részleteiről beszélt.

http://xvmedia.hu/videogallery/valtozasok-a-hivatalban/

 

Új tornacsarnok épülhet a Szántóföld utcai sporttelepen

A Szántóföld utcai sporttelep területén egy új tornacsarnok felépítéséről fogadott el szándéknyilatkozatot decemberi ülésén a képviselő-testület. A könnyűszerkezetes csarnok helyszínt biztosíthatna a diákolimpia versenyeinek, a szabadidős sportoknak, nemzetközi és hazai sporteseményeknek.

http://www.bpxv.hu/hirek/uj-tornacsarnok-epulhet-a-szantofold-utcai-sporttelepen

 

Az ÖTHÉT harmadik éve

Harmadik évét kezdte meg az ÖTHÉT Egyesület „Gyűjts az életért!” programja, amely nemcsak azt bizonyítja, hogy sok a rászoruló család a kerületben, hanem azt is, hogy sok a segítőszándékú ember is. Ők pedig szívesen állnak a jó ügy mellé. Márpedig a rászorulók javára történő kupakgyűjtés mindenképpen jó ügynek számít. Januárban például két embernek segítettek vele, februárban pedig többek között négygyermekes családot lehet ilyen módon támogatni.

http://xvmedia.hu/az-othet-harmadik-eve/

 

Lakossági tájékoztató

Február 8-án (csütörtökön) 17 órától a Szentmihályi út – Régi Fóti út – Aporháza u. – M3 bevezető szakasza által határolt területen javasolt forgalmi rend bemutatásával kapcsolatos lakossági tájékoztatót tartunk a Polgármesteri Hivatal Dísztermében (Budapest XV. kerület, Bocskai u. 1-3.). Minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várunk!

 

A XV. kerületi Önkormányzat Dr. Vass László Egészségügyi Intézményének névadó ünnepsége

Tisztelt Kerületi Lakosok! Február 13-án (kedden) 15 órakor kerül sor a XV. kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézményünk (Budapest XV. kerület, Rákos út 77/a) névadó ünnepségére. Hajdu László polgármester úr és dr. Sólyom Olimpia orvos igazgató asszony nevében minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várunk a helyszínen!

 

Új év, új templom

Az év vége mérföldkő volt az Újpalotai Református Misszió életében, amely a karácsonyi és újévi istentiszteletét is újonnan épülő saját templomában tarthatta.

http://www.bpxv.hu/hirek/uj-ev-uj-templom

 

Görögkatolikusok a Kossuth utcában

Rákospalota Öregfalu részén, a Kossuth utca 55. szám alatt, a panelházak között áll egy barokk stílusban épült templom. Ezen a helyen már a középkorban is imahely volt, melynek maradványain épült az újabb épület a XIV. században. Az xvmedia dr. Legeza Józseffel, Jozsó atyával (ahogy a hívek szólítják), a Budapest–Újpesti Görögkatolikus Egyházközség parókusával beszélgetett.

http://xvmedia.hu/gorogkatolikusok-kossuth-utcaban/

 

Influenzajárvány: kórházi látogatási tilalmak

Az influenzajárvány miatt nem lehet felkeresni a betegeket a fővárosi Bethesda Gyermekkórház fekvőbeteg-ellátó osztályain. A látogatási tilalom ideje alatt a kórház házirendjében rögzített szabályok szerint minden beteg gyermek mellett egy állandó kísérő tartózkodhat, más látogató nem léphet be az osztályokra. Szintén látogatási tilalom van érvényben a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, valamint az I.sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, és a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban.

Az érintett intézmények folyamatosan bővülő listája az ÁNTSZ alábbi linkjén érhető el: https://www.antsz.hu/…/jar…/korhazi_latogatasi_tilalmak.html

 

Már majdnem százezer kérelem – NAV sajtóközlemény

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint január 8. óta kérhetik a személyijövedelemadó-bevallás tervezetének postázását a NAV-tól azok, akik nem regisztráltak az Ügyfélkapun. Az elmúlt három hétben csaknem kilencvenezren, azaz naponta mintegy ötezren éltek ezzel a lehetőséggel és küldtek SMS-t, levelet, nyomtatványt vagy űrlapot a NAV-nak vagy hívták a 1819-es Infóvonalat. A papíralapú tervezet postázását március 19-éig lehet kérni.

http://www.bpxv.hu/hirdetotabla/mar-majdnem-szazezer-kerelem

 

Lehet népszavazás a 3-as metró akadálymentesítéséről

Helybenhagyta a Kúria a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azon döntését, amellyel a testület hitelesítette a 3-as metró akadálymentesítéséről kezdeményezett népszavazást – derül ki a Kúria honlapjára kedden feltöltött végzésből. A választópolgároknak arról kell dönteniük, kívánják-e, hogy a metrófelújítás során teljes körű akadálymentesítés történjen az összes állomáson, a döntéshozónak pedig arról, hogy – miként az akadálymentesítés mértékéről eddig is döntött – az akadálymentesítés teljes körű legyen.

http://www.bpxv.hu/hirek/lehet-nepszavazas-3-metro-akadalymentesiteserol

 

Csalók házalnak szén-monoxid-érzékelőkkel

Az utóbbi időben csalók a katasztrófavédelemre és szén-monoxid-érzékelőket forgalmazó cégekre hivatkozva csöngetnek be lakásokba és árulnak szén-monoxid-érzékelőket. Többnyire egyedül élő, idős embereket keresnek fel és győzik meg őket, hogy vásároljanak tőlük 30-50 ezer forintért szén-monoxid-érzékelőt, különben bírságra számíthatnak – írják a katasztrófavédők. Fontos tudni, hogy magánlakásokba nem kötelező szén-monoxid-érzékelőt felszerelni, senki nem bírságol azért, ha valakinek nincs ilyen készüléke. A katasztrófavédelem ezzel együtt azt ajánlja, hogy a lakosok szerezzenek be érzékelőt, az ugyanis életeket menthet. Jó minőségű szén-monoxid-érzékelő 10-12 ezer forintért már megvásárolható. A katasztrófavédelem honlapján elérhető azoknak az érzékelőknek a listája, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak. Kérjük, legyenek elővigyázatosak a megtévesztő szándékkal jelentkező szélhámosokkal, és ne vásároljanak szén-monoxid-érzékelőt házaló eladóktól!

http://www.bpxv.hu/hirek/csalok-hazalnak-szen-monoxid-erzekelokkel

 

Fokozott rendőri ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány február 1-jén 0 órától június 30-án 24 óráig Magyarország teljes közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozrendvedelem/fokozott-ellenorzes-40

 

Lehűlés, havazás is jön hétvégére

A hét végére újabb lehűlés érkezik, péntek hajnaltól ismét havazásra készülhetünk, de néhol akár zivatar is kialakulhat. Szombaton a legfrissebb modellfutások szerint egy kimélyülő és térségünkön átvonuló mediterrán ciklon hatására még sokfelé kell számítani vegyes halmazállapotú csapadékra, nyugat felől egyre inkább havas esőre, hóra számíthatunk, majd éjjel nyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet. Mindenhol jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a legtöbb helyen 5 fok alatt maradnak a maximumok. Vasárnap az évszaknak megfelelő hőmérsékletű, szeles, változóan felhős-napos időjárásra készülhetünk.

https://www.idokep.hu/hirek/lehulessel-indul-a-februar

 

Gyere korcsolyázni!

Tisztelt Kerületi Lakosok!

A XV. kerületi Önkormányzat az idei téli szezonban is ingyenesen látogatható műjégpályát működtet a kerületben. Február 25-ig minden korcsolyázni szerető kerületit szeretettel várunk a Czabán Általános Iskola udvarán (Budapest XV. kerület, Széchenyi tér 13.). A műjégpálya nyitvatartása az alábbiak szerint alakul:

Hétköznap:

8-16 óráig: díjmentes a kerületi óvodások, iskolások részére – szervezetten, oktatóval

17-21 óráig: díjmentes a lakosság részére

Hétvégén és ünnepnapokon:

8 – 21 óráig: díjmentes a lakosság részére.

http://www.bpxv.hu/hirek/gyere-korcsolyazni-2

 

Táncház Rákospalotán

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes és a Tarsoly Zenekar február 2-án (pénteken) 19 órától táncházzal várja a néptáncok és népdalok kedvelőit a Csokonai Művelődési Házban (Budapest XV. kerület, Eötvös u. 64-66.). Minden érdeklődőt szeretettel látunk!

http://csokonaiksk.hu/index.php/component/rsevents/event/30655-tanchaz-rakospalotan?Itemid=101

 

"Itt a farsang, áll a bál" - farsangi játszóház

"Itt a farsang, áll a bál" - farsangi játszóházzal, táncházzal és kézműves foglalkozással, a Napszekér Alapítvány szakembereivel várjuk a családokat február 3-án (szombaton) 10 órától az Újpalotai Közösségi Házban (Budapest XV. kerület, Zsókavár u. 15). A program résztvevői farsangi maszkokat és télűző, zajkeltő eszközöket készíthetnek, táncot tanít: Kaszás Villő, muzsikál: Cseke Attlia. A belépőjegy ára: 500 Ft. Sok szeretettel várjuk a 3 éven felüli kisebb és nagyobb gyerekeket egyaránt!

http://csokonaiksk.hu/index.php/component/rsevents/event/31678-farsangi-kezmuves-jatszohaz?Itemid=101

 

Görög Farsang

Február 3-án (szombaton) 18 órától Görög Farsangra várjuk a zenét és táncot kedvelő közönséget a Csokonai Művelődési Házban (Budapest XV. kerület, Eötvös u. 64-66.). Minden érdeklődőt szeretettel látunk!

 

Állatok Farsangja

Idén először várja a látogatókat az Állatok Farsangja program február 2-4-ig (péntektől vasárnapig) a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A háromnapos rendezvény ismeretterjesztő és szórakoztató programokat is rejt magában: többek között a gyerekek készíthetnek álarcokat, bábokat, részt vehetnek karneváli arcfestésen, valamint érdekes állattörténeteket hallgathatnak. Lesz jegesmedve-gyógyítás, ahol fény derül arra, hogy vajon megfázhat-e a jegesmedve. Azok a 14 év alatti gyermekek, akik jelmezben, farsangi álarcban érkeznek, 100 Ft-os jegyárral léphetnek be az Állatkertbe.

http://www.zoobudapest.com/tervezz-velunk/programtervezo/programnaptar/2018-02-02-allatok-farsangja

 

Gyulai Líviusz grafikusművész kiállítása

Február 5-én (hétfőn) 18 órakor kezdődik Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kiállításának megnyitója a Csokonai Művelődési Házban (Budapest XV. kerület, Eötvös u. 64-66.). Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

http://csokonaiksk.hu/index.php/component/rsevents/event/31697-gyulai-liviusz-grafikusmuvesz-kiallitasanak?Itemid=101

 

"A biblia világa - Akik folytatták a reformációt"

"A biblia világa - Akik folytatták a reformációt" címmel Oláh László lelkész előadását hallgathatják meg az érdeklődők február 7-én (szerdán) 18 órától a Kozák téri Közösségi Házban (Budapest XV. kerület, Gábor Áron utca 58/c). A részvétel ingyenes, mindenkit sok szeretettel várunk!

http://csokonaiksk.hu/index.php/component/rsevents/event/31692-reformacio?Itemid=101

 

Barangolás Skóciában - fotókiállítás a PEKH-ben

Barangolás Skóciában címmel Szatmári Zoltán fotóiból nyílik kiállítás február 8-án (csütörtökön) 18.30-kor a Pestújhelyi Közösségi Házban (Budapest XV. kerület, Szűcs István út 45.). Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Falusi disznótor

A farsang időszakába lépve február 10-én (szombaton) 8-14 óráig idén ismét falusi disznótorral, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes programjával, élő népzenével, kézműves foglalkozásokkal és rendhagyó tárlatvezetéssel várjuk a kerületünkben élőket Rákospalota, Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteményének épületében és udvarán (Budapest XV. kerület, Pestújhelyi út 81.). A szabadtéri rendezvényre a belépés ingyenes, minden érdeklődőt sok szeretettel látunk!

 

Kerületi farsangi fesztivál 2018

Február 12-15-ig (hétfőtől csütörtökig) idén is megrendezésre kerül a Pestújhelyi Közösségi Ház népszerű farsangi fesztiválja. A közel harminc évvel ezelőtt útjára indított Farsangi Fesztiválnak az volt, és ma is az a célja, hogy bemutatkozási, föllépési lehetőséget adjon a kerületben élő vagy itt tanuló, versmondásban, zenélésben, színjátszásban, éneklésben és táncban jeleskedő, 6-18 éves diákoknak. Jelentkezni lehet február 6-ig (keddig) a kerület iskoláiban vagy a Pestújhelyi Közösségi Házban (Budapest XV. kerület, Szűcs István u. 45.). Minden vállalkozó szellemű érdeklődőt és jelentkezőt sok szeretettel várunk!

http://csokonaiksk.hu/

 

Mazsola - zenés bábjáték

Február 17-én (szombaton) délelőtt 10 órától Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri kismalac és a melegszívű Manócska, azaz Bálint Ágnes ismert mesehőseinek felejthetetlen történetei elevenednek meg a Fabula Bábszínház előadásában az Újpalotai Közösségi Házban (Budapest XV. kerület, Zsókavár u. 15.). Minden mesekedvelő érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

Télűző farsangi rock and roll buli

Télűző farsangi rock and roll bulival és a Pedrofon zenekarral várjuk a szórakozni vágyó közönséget az Újpalotai Közösségi Házban (Budapest XV. kerület, Zsókavár u. 15.) február 24-én (szombaton) 20 órától. Minden érdeklődőt szeretettel látunk!

 

Farsangra fel!

Nagy dolgok vannak készülőben, lehet menni a maszkabálba, élezik a böllérek a késeket, nyakunkon a farsang. Kerületi blogunk, a Periszkóp Palotán segítségével számba vesszük, nagyjából mire lehet számítani tőlünk az elkövetkező hetekben.

http://perpal.hu/2018/01/28/farsangra-fel/

 

Diós Gabi: Lélek nélkül nem érdemes

Keramikus iparművészként végzett a Magyar Iparművészeti Egyetemen, de nem hagyta abba a tanulást, rajz és vizuális kultúra szakon tanári képesítést szerzett, azután pedig úgy fejezte be a diplomahalmozást, hogy a pécsi egyetemről művészetterapeutaként távozott. Diós Gabi keramikus művésszel a Pestújhelyi Közösségi Ház Organikus design kiállításán találkoztunk, aki kecses és finom porcelán műveit állította ki.

http://perpal.hu/2018/01/29/dios-gabi-lelek-nelkul-nem-erdemes/

Diós Gabi porcelánjai Pestújhelyen

 

Anyu is énekes volt, a fater meg kannás

Volt egyszer egy fickó, hófehér gitárral ment végig a kiskörúton, októbert írtunk, hullottak a levelek a fákról. A Roma Pride-on (a cigány büszkeségnapon) láttuk, ment utána a tömeg, miközben játszott és énekelt. A “gyerek” aztán eltűnt, kutattunk utána, de nem leltük. Kiderült, hogy a srác Balogh Zsolt Noé névre hallgat, Pestújhelyen él, tizenegyedik osztályos tanuló, és 14 évesen már megnyert egy tehetségkutató versenyt Karacs Miklóséknál. Kerületi blogunk, a Periszkóp Palotán mutatja a többit.

http://perpal.hu/2018/01/29/anyu-enekes-volt-fater-meg-kannas/

Fiú fehér gitárral - Riport Balogh Zsolt Noéval

 

A meleg üveg ugyanúgy néz ki, mint a hideg

Szabó József életében sok az állandóság: negyven éve lakik a XV. kerületben, azóta él boldog házasságban a feleségével és már ötvenöt éve dolgozik üvegművesként. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy az érdekes beszélgetés közben láthattuk, hogyan készülnek ezek a törékeny csodák.

http://xvmedia.hu/meleg-uveg-ugyanugy-nez-ki-mint-hideg/

 

Keresik Budapest dalát

Budapest dalát keresi a Fővárosi Önkormányzat, a projektre tizenegy ismert előadót hívtak meg, mellettük három helyet még felfedezésre váró, tehetséges zenész és énekes számára tartanak fel a kiírt pályázaton. A tizennégy dalból CD is készül. A dalok beérkezési határideje március 22. Budapest dalát a szakmai zsűri és a közönség közösen dönti el. Az előválogatás után április 16. és 26. éjfél között lehet szavazni a versenyben induló tizennégy dalra a www.budapestdal.hu weboldalon. A megszületett produkciókat április 27-én gálakoncerten mutatják be a Thália Színházban, ott dől el, ki a győztes. A nyertes különdíja egymillió forint, valamint egy éven át övé a Budapest Dal 2018 cím.

http://budapest.hu/Lapok/2018/keresik-budapest-dalat.aspx

 

Megújította az együttműködési megállapodást a BKK és a Magyar Kerékpárosklub

A BKK és a Magyar Kerékpárosklub 2016 februárjától rendszeres konzultációt folytat a kerékpáros fejlesztésekről, koncepciókról, kutatásokról és a kerékpáros infrastruktúra folyamatos fejlesztéséről. A tavaly december végén megújított együttműködési megállapodás további célként jelölte meg a kerékpárral közlekedők részarányának növelését, illetve az M3-as metró pótlása által érintett területek kerékpáros közlekedésének segítését egy intézkedéscsomag kidolgozásával. Az eddigi tapasztalatok alapján látható, hogy a kerékpár, illetve a MOL Bubi közbringa kiegészítő közlekedési alternatívát jelent az M3-as metróvonal felújítással érintett szakaszán.

http://www.bkk.hu/2018/01/megujitotta-az-egyuttmukodesi-megallapodast-bkk-es-magyar-kerekparosklub/

 

Több mint négymillió vendég, emelkedő forgalom a budapesti fürdőkben

Tavaly négy százalékkal több, közel 4,2 millió vendég kereste fel a budapesti fürdőket, a bevételek pedig meghaladják a 13 milliárd forintot, ami 14 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Budapest Gyógyfürdői Zrt. bevételéből több új fejlesztést tervez, idén nyáron átadják a Csillaghegyi fürdő új fürdőegységét. A fejlesztéssel a mai kor színvonalának megfelelő rekreációs -, sport-, vendéglátó-, szolgáltató funkciókkal rendelkező területet adnak majd át. Megkezdték a 2005 óta zárva tartó Pesterzsébeti Jódos-sós Gyógy- és Strandfürdő felújítását is, ami 11 belső gyógy-, termál- és élménymedencékkel és további 3 kültéri medencével (hullám medence, gyerekmedence, 25-ös úszómedence) bővül.​

http://budapest.hu/Lapok/2018/tobb-mint-negymillio-vendeg-emelkedo-forgalom-a-budapesti-furdokben.aspx

 

Csökkenő tejfogyasztás

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott, vegyes étrend fontos részei, a bennük található értékes tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Meglepő, hogy miközben ezt a legtöbben így is gondolják, mégis évről évre egyre kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből – hangzott el a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform január közepén tartott sajtótájékoztatóján.

A legfrissebb hazai táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot vagy sajtot kellene fogyasztanunk. Azonban nekünk, magyaroknak mintha nem ízlenének a tejből készült finomságok: az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint 84 százalék azok aránya, akik az ajánlásnál kevesebbet esznek belőlük.

http://xvmedia.hu/csokkeno-tejfogyasztas/

 

Alig van rosszabb a magyar egészségügynél Európában

Alig van rosszabb egészségügy Európában a magyarnál - derül ki egy francia kutatásból. Az orvosi kamara szerint további forrásokat kellene az ágazatba csoportosítani.

Ijesztő kórházi állapotok, hosszú városlisták, több órás várakozás a sürgősségin. Most nem csak a betegek általános tapasztalatai, de egy francia kutatás szerint is a magyar az egyik legrosszabb egészségügy Európában. Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index alapján Magyarország az elérhető ezer pontból 584-et ért el. Ez holtversenyben a lengyelekkel a 29-30. helyre volt elég a 35-ből.

A kutatás szerint Magyarországon sokat kell várni a rák-terápiákra, és a CT vizsgálatokra, magas a szív- és rákbetegségek halálozási aránya. Az Orvosi Kamara szerint hiába vontak be újabb forrásokat az ágazatba, ez mégsem oldotta meg a problémákat.

A kutatás szerint Hollandiában, Svájcban és Dániában a legjobb az egészségügy, Magyarország mögött csak néhány balkáni ország és Litvánia végzett a listán.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/alig-van-rosszabb-a-magyar-egeszsegugynel-europaban-2444224

 

Oktatás és egészségügy: romlást tapasztalunk

Az ellenzéki pártok által rendre legfontosabbnak nevezett két szektor, az egészségügy és az oktatás állapota is romlott az emberek relatív többsége szerint 2014 óta – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzet megbízásából készült kutatásából.

A magyar társadalom 24 százaléka véli úgy, hogy romlott, további 26 százaléka pedig jelentősen rosszabbnak tartja itthon az egészségügy helyzetét a mögöttünk hagyott négy esztendőben. Ezzel szemben pozitív változást jóval kevesebben érzékeltek, az emberek mindössze nagyjából egyötöde nyilatkozott így. Sokan voltak azok is, akik nem tudtak sem jó, sem rossz változásról beszámolni, a társadalom 27 százaléka tartozik ebbe a körbe – derül ki a felmérésből.

Az oktatás megítélése sem sokkal jobb. A kutatás adatai alapján a társadalom 40 százaléka szerint romlott, vagy jelentősen romlott a gyerekek jövőjét előrevetítő szektor állapota. Ebben a kérdésben is az emberek ötöde – 21 százaléka – volt mindössze, aki úgy érzékelte, hogy javult az oktatás helyzete az elmúlt négy évben, de bőven akadtak, mégpedig 28 százaléknyian, akik nem érzékeltek változást 2014 óta.

https://mno.hu/belfold/oktatas-es-egeszsegugy-romlast-tapasztalunk-2444231

 

Egy új módszer tíz nap alatt végzett a rákkal

Új gyógymódot találtak a rák ellen az amerikai Stanford Egyetem kutatói, akik egérkísérletekben közvetlenül a tumorba adott injekcióval stimulálták az állatok immunrendszerét. A módszerrel nemcsak magát a beinjekciózott tumort, de a testben található más tumorokat is sikerült elpusztítani – írja a Science magazin.

A kutatók már korábban is kísérleteztek azzal, hogy különféle molekulákat és vírusokat fecskendeznek a tumorokba, de eddig szinte egyik sem működött az emberi szervezetben. Ennek a megközelítésnek a hatékonyabbá tételén dolgozott a Ron Levy vezette stanfordi csapat is.

A nagy kérdés persze itt is ugyanaz, mint minden állatkísérletben bizonyított rákkezelésnél, vagyis hogy az embereken is hatásos lesz-e a módszer. A kutatók most a következő lépésként klinikai tesztekbe kezdenek, amelyek során limfomás, vagyis nyirokrákos betegeken fogják kipróbálni a módszert. Levy szerint ez a keverék emberi pácienseknél is nagyon hatékony lesz, többféle ráktípus esetében is. És mivel a közvetlenül kezelt tumoron túl is kifejti a hatását, megakadályozhatja az áttéteket, vagyis a rák testen belüli más helyekre terjedését is.

A Science magazin által megkérdezett, a kutatásban nem részt vevő tudósok is nagy reményekkel beszéltek az eredményekről, különösen a nem beinjekciózott tumorokra gyakorolt hatásról.

https://index.hu/tudomany/egeszseg/2018/02/01/egy_uj_modszer_tiz_nap_alatt_vegzett_a_rakkal/

 

Tragédia, mi megy a magyar iskolákban: aki szegény, annak lőttek

  Egy OECD-s munkaanyag arra kereste a választ, hogy a szegénységben élő általános és középiskolás diákok mekkora része tud jó eredményt elérni az oktatásban. Magyarországon nem sokan, de a szervezet tagállamainak átlaga sem túl combos. A megoldásra is adtak tippeket.

  A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD nemzetközi szervezet publikált egy munkaanyagot, amely a diákok rugalmasságát, ellenálló képességét vizsgálta. Mivel az anyag egy folyamatban lévő vizsgálat előzetes eredménye, ezért nem tekinthető az OECD hivatalos álláspontjának, de közzétételét az OECD oktatási igazgatóságának vezetője, Andreas Schleicher hagyta jóvá, így kijelenthető, hogy fontos anyagról van szó, melynek célja, többek között, hogy vitát generáljon.

  A diákok rugalmasságát, ellenálló képességét (angolul resilience) azzal a módszerrel vizsgálták, hogy vették a legszegényebb diákokat és megnézték, hogy közülük, szegénységük és külső körülményeik ellenére, hányan tudnak mégis jó tanulmányi eredményeket elérni.

  Magyarországon 100 szegény diákból mindösszesen 14 tudta hozni ezt a szintet, ezzel szemben az összes tagállam átlaga 25,2, hazánk tehát ennek az értéknek mindösszesen az 56 százalékát hozta. Ezzel, ha rangsoroljuk az OECD-tagokat, akkor Magyarország a 35 tagországból a 32. helyezést érte el. Nálunk nehezebb dolga egy szegény diáknak csak Mexikóban, Chilében és Törökországban van.

  Az egyébként újfajta metodológia alapján elvégezték korábbi évekre is a mérést (PISA-teszt három évente készül), ami alapján megállapítható, hogy hazánk esetében az eredmény 

  • 2012-höz képest 4,6 százalékpontot,
  • 2009-hez képest 6,2-t,
  • 2006-hoz képest pedig 6,9-et romlott.

  Ez azt jelenti, hogy a magyar oktatási rendszerben egy diák egyre kevésbé tud megfelelő tudást és képességeket összeszedni, amennyiben szegény családból, rossz társadalmi környezetből származik.

  https://www.penzcentrum.hu/karrier/tragedia-mi-megy-a-magyar-iskolakban-aki-szegeny-annak-lottek.1063453.html

   

  Ha drogot nem ad a gyereknek, miért vesz neki mobilt?

   A tízévesek egy kiránduláson is csak a telefonjukkal vannak elfoglalva, ha elveszik tőlük, dührohamot kapnak, lájkokat akarnak gyűjteni az Instagramon vagy a Musical.ly-n, és szoronganak, ha a testvérük vagy a barátnőjük több szívecskét kapott. Az okostelefonokat és a rajtuk futó szoftvereket fejlesztő cégek egyre több figyelmeztetést adnak ki arról, milyen súlyos függőséget okozhat a közösségi média a gyerekeknek. Tari Annamária pszichológus az Indexnek arról beszélt, milyen komoly szorongást okozhat a közösségi média kiskamaszkorban, miközben a gyerekek nem tanulják meg a felnőttkorhoz szükséges érzelmi stratégiákat, és arról, hogy miért nem adnak a Szilícium-völgyben dolgozó szülők 14 éves kor előtt okostelefont a gyerekük kezébe.

   "A közösségi média a legerősebb kémiai függőséget okozhatja, ami az alkoholhoz, a droghoz vagy bármely más szerhasználathoz hasonlít. Amikor a gyerekek az online világukban vannak, és úgy érzik, nincsenek egyedül, jönnek a lájkok és a szívecskék, akkor az agyuknak az a része aktív, ahonnan az öröm származik: ez egy igazi endorfinpumpa. Az okostelefonok, a gyors internet és a közösségi média megadja a gyerekeknek az azonnali érzelmi szükséglet kielégítésének lehetőségét. A gyerek azt szokja meg, hogy amit akar, az nagyjából azonnal teljesül. És azt hiszi, a valóságban is úgy működnek a dolgok, hogy ha valamit megunt, elrontott, akkor onnan bármikor kiléphet, és újra próbálkozhat. (...)

   Régen a gyerekkor arról szólt, hogy az életkor növekedésével meg kellett tanulnunk növelni a reakcióidőt. Megtapasztalhattuk, hogy amit szeretnénk, az nem valósulhat meg azonnal. Hagyományosan utoljára másfél éves korunkban vágjuk le magunkat a földre Túró Rudiért üvöltve, felnőttként már elvileg tudunk várni dolgokra. Az információs korban azonban a reakcióidőnk egyre rövidül, mert az eszközökkel eljött az azonnali érzelmi szükségletkielégítés folyamatos lehetősége.

   A gyerekek nem a valódi életet tanulják meg, hanem egy nagyon gyors tempójú, látszólagos érzelmekkel tarkított, pörgős, színes interaktív világban működnek, amihez képest apa és anya az ilyen vagy olyan házasságával, ülve a kanapén, nyomkodva a tévé távirányítóját, hát kicsit szürke, kicsit unalmas és kicsit lassú.

   A szülőknek abszolút kötelessége lenne, hogy élményeket mutassanak a gyerekeiknek az offline világban is. Játszanak táblás társasjátékot, menjenek el bábszínházba, moziba, játszótérre, kirándulni. Tudom, hogy ez néha nehéz, de az offline világ megismerését nem lenne szabad alárendelni az online világ könnyűségének.

   Azt szoktam ajánlani, hogy 10-18 éves kor között lehet kötni egy dealt a gyerekkel: az online időt dupla annyi offline idővel kell ellensúlyozni. Ha tehát szombaton játsszol vagy telefonozol 1,5 órát, akkor vasárnap 3 órát kirándulunk. A gyereknek ebben egyedül az a rossz hír, hogy vasárnap ki kell mozdulnia és hegyet kell másznia. Az lenne a jó, ha a szülők azért kezdenének el tartani a közösség médiától, mert féltik a gyereküket az ezzel járó szorongásoktól, amelyek kiégetté tesznek mindenkit, és a csalódott gyerekkor után csalódott felnőttkor jön, amikor már nehéz megváltani valakit." - tette hozzá a szakember.

   https://index.hu/tech/2018/01/31/mobilfuggoseg_kozossegi_media_tari_annamaria_kiskamasz_gyerek_pszichologus_gyerekneveles_facebook/

    

   cikkfeltöltő: 
   GB