XV. kerületi Önkormányzat hírlevele

Ünnepi programokkal és a díszpolgári cím átadásával emlékeztünk az 1956-os forradalomra

A forradalom hőseire az ünnep napjának délelőttjén futással emlékeztünk a kerületben, majd délután a Kopjafánál és a Lobogás emlékműnél tartottunk megemlékezést és koszorúzást. Az október 23-i ünnepségek a díszpolgári cím átadásával zárultak.

http://www.bpxv.hu/hirek/megemlekezesekkel-es-a-diszpolgari-cim-atadasaval-emlekeztek-az-1956-os-forradalomra

 

A XV. kerület új díszpolgárai: Cseszka Edit és Dr. Wallner Éva

Ők az új 15. kerületi díszpolgárok. Cseszka Edit már nem élhette meg, hogy kitüntessék, posztumusz ítélték oda a néhai karnagynak a címet, Wallner doktornő viszont jelen lehetett az önkormányzat október 23-i díjátadóján. A 2018-as díszpolgárok köszöntésén részt vett Németh Angéla polgármester, Victorné Dr. Kovács Judit és Tóth Imre alpolgármester. Cseszka Edit címét a karnagy testvére, Fellegi Istvánné vette át. Videoösszeállításunk október 23-án készült. 

http://perpal.hu/2018/10/25/cseszka-edit-es-dr-wallner-eva/

A XV. kerület új díszpolgárai

 

Azonnali cselekvésre szólít fel Németh Angéla polgármester

Minden lakossági panasz és bejelentés, amely a kerületünkben tapasztalható szelektív szemétszállítási problémákat jelzi, jogos. Kerületünk lakói joggal várják el, hogy az FKF ellátja az európai polgárok adójából felépített rendszerben a kerületi lakosok adóforintjaiból fenntartott szolgáltatást. Mégis azt látjuk, hogy a szelektív kukákat hetek óta nem viszik el Rákospalotáról, Pestújhelyről és Újpalotáról.

A szabályok egyértelműen és világosan fogalmaznak: a Főváros területén heti egy alkalommal az FKF feladata a szelektív szemetesek ürítése, a hulladék begyűjtése. Mégis azt látjuk, hogy a szemét az utcán hever, kritikus helyzetet okozva ezzel kerületünkben.

Németh Angéla, kerületünk polgármestere ezért levélben fordult az FKF vezetéséhez, a helyzet azonnali kezelésére felszólítva a közszolgáltatásért felelős céget. Kerületünk köztisztaságának megóvása, a lakókörnyezetünk védelme közös felelősségünk. Nem kockáztathatják azt rossz kormányzati és fővárosi döntésekből fakadó hibák.

A polgármester levelét teljes terjedelmében honlapunkon olvashatják.

http://www.bpxv.hu/hirek/azonnali-cselekvesre-szolit-fel-nemeth-angela-polgarmester

 

Megkérdezzük a polgármestert

A Megkérdezzük a polgármestert legutóbbi adásában a Szántóföld úti sportcsarnok építéséről, valamint a volt Észak-pesti Kórház területére tervezett társasház-építési és -felújítási projektről és az önkormányzati bérlakások helyzetéről is beszélt Victorné dr. Kovács Judit alpolgármester asszony.

http://xvmedia.hu/video/193-adas/

 

Parlamenti pillanatok

A Parlamenti pillanatok legutóbbi műsorában a kerületi illegális szemétlerakóval kapcsolatban feltett kérdésre várt érdemi válasz hiányáról, a hajléktalanok ellen fellépő törvényi rendelkezés következményeiről, valamint a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről is beszélt Hajdu László országgyűlési képviselő úr.

http://xvmedia.hu/video/19-adas/

 

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ – Kukák tárolása a lakótelepeinken

Az újpalotai lakótelep területén a lakóépületek egy részénél a kukák tárolása az épületen belüli helyiségben történik. Ahol ezen helyiség padlója cca. 1,0 méterrel magasabban van, mint a járda szintje, ott eddig a kukákat targoncával emelték le és föl a szemétszállítási napokon. Több lakóépület közös képviselője is jelezte, hogy a cég, amely a targoncás mozgatást végezte, felmondta a szolgáltatást. Minden ház helyzete más, ezért a lakóközösségeknek meg kell találnia a saját helyzetüket tekintve az optimális megoldást a kukák tárolására.

Habár a Fővárosi Önkormányzat kötelező feladata Budapest területén a szemétszállítás megoldása, az elmúlt időszakban mégis azt látjuk, hogy az FKF Zrt. a menetrend szerinti kukaürítést, a szemét általuk beosztott rend szerinti elszállítását sem tudja ellátni. A XV. kerületi Önkormányzat vezetése támogatni szeretné a társasházakat a probléma megoldása érdekében. További részletek honlapunkon.

http://www.bpxv.hu/hirek/lakossagi-tajekoztato-kukak-tarolasa-a-lakotelepeinken

 

Ingyenes lombzsákok – pontosítás

Az ingyenes lombzsákosztás október 8-án kezdődött két helyszínen, a Palota-15 Kft. Bogáncs utca 10. szám alatti székhelyén hétfőtől csütörtökig fél 8-tól délután 4-ig, pénteken 3 óráig, illetve az újpalotai Spirálházban lévő mosodában hétfőn, szerdán és pénteken 8-tól délután 4 óráig, kedden és csütörtökön reggel 11-től este 7 óráig.

Annak érdekében, hogy ne lehessen duplán felvenni a zsákokat, irányítószám és lakcím szerint lehet átvenni az alábbi felosztás szerint: a 1151-1152-1153 irányítószámokhoz tartozó lakosok a Bogáncs utcában, a 1154-1155-1158 irányítószámon lakók pedig Újpalotán vehetik át a zsákokat. Akinek nehézséget jelent a fenti két helyszín megközelítése, a Pestújhelyi Közösségi Házban (Szűcs István utca 45.) is átveheti a zsákokat hétfőtől péntekig 9-től délután 4 óráig.

https://www.bpxv.hu/hirek/ingyenes-lombzsakok-pontositas

 

Kutak engedélyeztetése

Az alábbi tájékoztatóban minden fontos részletet megtalálnak az érintettek a 2018. január 1. napját megelőzően létesült kutak üzemeltetési, fennmaradási jegyzői engedélyeztetési eljárásáról. További részletek honlapunkon.

http://www.bpxv.hu/hirek/kutak-engedelyeztetese

 

Tájékoztató a 2018. évi őszi szüneti gyermekétkeztetésről

Tisztelt Kerületi Szülők! A XV. kerületi Önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében az őszi szünetben az alábbi munkanapokon - október 29. (hétfő), október 30. (kedd), október 31. (szerda) és november 2. (péntek) - a kerületi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is a kerületben lakó - iskolai ügyeletet nem igénylő - kiskorú gyermekek részére is biztosítja a napi egyszeri meleg ebédet, helyben fogyasztással vagy elvitelre, a Pajtás Étteremben (Budapest XV. kerület, Zsókavár u. 24-26. (Spirálház)). További információ honlapunkon olvasható.

http://www.bpxv.hu/hirdetotabla/tajekoztato-a-2018-evi-oszi-szuneti-gyermeketkeztetesrol

 

Pályázat sajátos nevelési igényű gyermekek támogatására II. ütem

A XV. kerületi Önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Közművelődési, Rendezvényszervezési, Ifjúsági és Sport Bizottsága a sajátos nevelési igényű gyermekek támogatására pályázatot tesz közzé. A pályázat célja: azon sajátos nevelési igényű, 3-23 éves gyermekek és fiatalok támogatása, akik különleges gondozást (nevelés-oktatást, fejlesztést) igényelnek. A támogatás a szakértői és rehabilitációs bizottság véleményében javasolt különleges gondozás keretében történő ellátás biztosítását, kiegészítését, bővítését célzó fejlesztő foglalkozások, terápiák költségére fordítható. A pályázat benyújtásának határideje: 2018. november 5. 16.00 óra. A további részletekről honlapunkon olvashatnak.

http://www.bpxv.hu/palyazat/palyazat-sajatos-nevelesi-igenyu-gyermekek-tamogatasara-4

 

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2019. évi forduló

A XV. kerületi Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve a 2019. évre kiírja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot - az „A” típusú pályázatot a felsőoktatási hallgatók számára és a „B” típusú pályázatot a felsőoktatási tanulmányokat megkezdeni kívánó fiatalok számára. A pályázói regisztráció és a pályázat önkormányzatokhoz történő benyújtásának határideje: november 6. (kedd). További részleteket honlapunkon olvashatnak.

http://www.bpxv.hu/palyazat/72505

 

Fővárosi Értékvédelmi Pályázat

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Fővárosi Önkormányzat Értékvédelmi pályázatot hirdetett meg az örökségvédelemmel érintett, védett ingatlanokra. A támogatásra az örökségvédelem – műemléki egyedi és területi védett épületek, valamint fővárosi vagy kerületi helyi védelem – alatt álló épületek tulajdonosai és jogszerű használói pályázhatnak. A Támogatásra Budapest Főváros Önkormányzata 76 milliós összkeretet biztosít vissza nem térítendő támogatásként, utófinanszírozással. A pályázatoknak 2019. január 31. napján 14:00 óráig kell beérkeznie a Főpolgármesteri Hivatalba. További részleteket honlapunkon olvashatnak.

http://www.bpxv.hu/hirek/fovarosi-ertekvedelmi-palyazat

 

Ünnepi programok a kerületben az '56-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója tiszteletére kerületünkben több ünnepi programot is szervezünk a következő másfél hétben. Tartsanak velünk!

 

Kerületi jó ügyekért

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata idén is több mint tíz millió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját. Az Önkormányzati támogatásnak is köszönhetően az Összefogás Tisztább Humánusabb Élhetőbb Településért, azaz az Ö.T.H.É.T. Egyesületnek sikeres a munkája a kerületben. Az Ö.T.H.É.T Egyesület eredményeihez hasonló sikerek érdekében Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának vezetői a jövőben is támogatni kívánják a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját.

http://www.bpxv.hu/hirek/keruleti-jo-ugyekert-14

 

Báloztak az óvodákért a szülők és az óvónénik

Hagyományteremtő szándékkal bált rendezett a Hétszínvirág Összevont Óvoda szeptember végén a Csokonai Művelődési Házban. A programon a tagóvodákba járó gyerekek szülei és az óvodapedagógusok vettek részt, az est fő célja a közösségépítés, közösségteremtés volt, ami igazán nagyon jól sikerült – mondta Kissné Zachar Piroska intézményvezető.

http://www.bpxv.hu/hirek/baloztak-az-ovodakert-szulok-es-az-ovonenik

 

Szeretünk, Kassa

Október 9-10-én két csodálatos napot töltött a XV. kerületi ESZI és Önkormányzatunk támogatásával érkező idősek és időseket segítők kerületi delegációja Kassán (Košice) a XV. kerületi Önkormányzat egyik testvérvárosában. A Hajdu László országgyűlési képviselő részvételével zajló találkozó célja a 60+ korosztály számára nyújtott programok bemutatása és megismerése volt a Košice – Nad jazerom Idősek klubja és a XV. kerületből érkező idősek között.

http://www.bpxv.hu/hirek/szeretunk-kassa

 

Találtunk egy ifjú sztárt az 56-os futók között

Már reggel kilenckor érezni lehetett, hogy nagy lesz a forgalom a Budai II. László stadionban, gyülekezni kezdett a nép, a forradalomról való megemlékezés sajátos fajtáját választották: futni készültek. Nem először, és erősen bízunk benne, hogy nem is utoljára. Ebben az évben nyolcadszor szervezte az önkormányzat az ’56-os emlékfutást, melyre gyerekek, iskolák, sportegyesületek, baráti társaságok is szívesen jöttek. Hogy milyen volt a hangulat az őszi verőfényben, kis videónkkal szemléltetjük.

http://perpal.hu/2018/10/24/talaltunk-egy-ifju-sztart-az-56-os-futok-kozott/

'56-os emlékfutás Rákospalotán

 

Choli Pestújhelyen és Újpalotán 

A Mozgó Világ című folyóirat legutóbbi számában olvasható az az 1982-ben felvett beszélgetés, amelyben a korszak legnagyobb hatású cigány értelmiségije, az idén májusban elhunyt Choli Daróczi József nyilatkozott. Az író, műfordító, tanár és újságíró az interjúban felidézte egykori pestújhelyi és újpalotai tapasztalatait, arról az időszakról beszélt nagy empátiával, amikor az országos cigány program keretében iskolai osztályt szerveztek a kerületben Péli Tamás festőművésszel, számos helyi pedagógus segítségével. Az interjúrészlet azért lehet érdekes, hátha valaki megtalálja magát 36 évvel ezelőtt, az 1982-es 15. kerületben. Szívesen vennénk, ha még volnának olyanok, akik emlékeznek a történtekre.

http://perpal.hu/2018/10/20/choli-pestujhelyen-es-ujpalotan-dokumentum/

cikkfeltöltő: 
GB