XV. kerületi Önkormányzat hírlevele

Március 15-i ünnepi megemlékezések a kerületben

Tisztelt Kerületi Lakosok! Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján a XV. kerület Önkormányzata nevében tisztelettel és szeretettel várjuk az érdeklődőket március 15-én (csütörtökön) ünnepi megemlékezéseinken. Tartsanak velünk, emlékezzünk és ünnepeljünk együtt!

 

Kiss Ernő aradi vértanú emléktáblájának megkoszorúzása

A XV. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében március 14-én (szerdán) 11 órától kerül sor Kiss Ernő örmény származású, '48-as altábornagy, aradi vértanú emléktáblájának megkoszorúzására a XV. kerület, Szentmihályi út 3-11. és a Kiss Ernő u. 47/2. szám alatt lévő sarokháznál. Minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várunk nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett megemlékezésünkön!

 

Tájékoztatás a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendjéről

Tisztelt Kerületi Lakosok!

A 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendváltozás miatt a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje az alábbiak szerint alakul:

március 10. (szombat) pénteki munkanap, 08.00 – 11.30 óráig ügyfélfogadás

március 16. (péntek) pihenőnap, a hivatal zárva tart.

április 21. (szombat) pénteki munkanap, 08.00 – 11.30 óráig ügyfélfogadás

április 30. (hétfő) pihenőnap, a hivatal zárva tart.

http://www.bpxv.hu/hirdetotabla/tajekoztatas-a-polgarmesteri-hivatal-ugyfelfogadasi-rendjerol-2

 

Megkérdezzük a polgármestert

A Megkérdezzük a polgármestert legutóbbi adásában a február 27-i testületi ülésről, a 2018-as kerületi költségvetés elfogadásáról, a civil szervezetek, egyházak és az önkormányzati intézmények 2017-es beszámolóiról, a Palota Holding új vezetőjének kinevezéséről, valamint a Fióka Gyermekvédelmi Konferencia tapasztalatairól beszélt Németh Angéla alpolgármester asszony.

http://xvmedia.hu/videogallery/162-adas/

 

A nőket köszöntöttük

"A mai napon, ahogyan remélhetőleg az év összes többi napján is, a tisztelet, a szeretet és a megbecsülés hangján köszöntjük a kerületünkben élő nőket. Szívből jövő hálánkat és köszönetünket, őszinte nagyrabecsülésünket tolmácsoljuk azoknak a nőknek, akik – sok esetben férfitársaiknál jóval nagyobb terhet is vállalva – tiszteletreméltó módon helytállnak a mindennapokban, a munkahelyükön, a családban.

Isten éltesse szeretetben, egészségben és megbecsülésben a kerületünkben élő valamennyi hölgyet, lányt és asszonyt, édesanyát és nagymamát a nemzetközi nőnap alkalmából!"

                                                                                          Hajdu László
                                                                                          polgármester

http://www.bpxv.hu/hirek/a-noket-koszontjuk

 

Pályázat a civil szervezetek 2018. évi programjainak támogatására

A XV. kerületi Önkormányzat pályázatot hirdet a civil szervezetek 2018. évi programjainak támogatására. A pályázat célja a civil szervezetek azon programjainak pénzbeli támogatása, amely az önkormányzati közfeladatok hatékonyabb ellátása érdekében a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzattal való együttműködést, partneri kapcsolatot szolgálja, erősíti a helyi civil szervezetek társadalmi szerepvállalását a XV. kerületben, és javítja a kerületi lakosok életminőségét. A pályázatok benyújtásának határideje: 2018. március 23. (péntek) 10 óra. A pályázattal kapcsolatban további felvilágosítás Pallos Judit civil referenstől a 06 1/305-3358-as telefonszámon és a pallos.judit@bpxv.hu e-mail címen kérhető.

http://www.bpxv.hu/palyazat/palyazat-a-civil-szervezetek-2018-evi-programjainak-tamogatasara

 

Új kihívások előtt a jogi és szervezési osztály

A Polgármesteri Hivatalt érintő szervezeti átalakítás miatt a Jegyzői Irodán belül is történtek változások. Ezekről dr. Trinn Miklós osztályvezető számolt be az ÉLETképeknek.

http://www.bpxv.hu/hirek/uj-kihivasok-elott-a-jogi-es-szervezesi-osztaly

 

Mozgásba lendülnek a civilek

A civil szervezetek tartottak kerekasztal-megbeszélést a városházán. Az önkormányzat 10 millió forinttal támogatja a helyi szervezetek munkálkodását, kezdődik a pályázati szezon, azt kell megtanulni, hogyan kell megírni, benyújtani a pályázatokat, miként kell a számlákat kiállítani. A civilek minden segítséget megkapnak Pallos Judittól, a városházi civil referenstől, érdemes hozzá fordulni, ha valami nem világos.

http://perpal.hu/2018/03/08/mozgasba-lendulnek-civilek/

 

Szakszerű védelem

Február 28-án a Polgármesteri Hivatalban került megrendezésre az Egyesített Szociális Intézmény Család- és Gyermekjóléti Központ éves tanácskozása. Ilyenkor a jelzőrendszer minden tagja, a gyermekorvostól és védőnőktől kezdve a bölcsődén, az óvodán és az iskolán keresztül egészen a családok átmeneti otthonáig, a rendőrségig vagy éppen a pártfogó felügyeletig minden szakember elmondja a tapasztalatait, észrevételeit. Ezek figyelembevételével gyermekvédelmi jelentés készül, amely aztán a képviselő-testület elé kerülhet. – A XV. kerületben jól működik a jelzőrendszer – mondta Százné Orosz Krisztina, a Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője, a tanácskozás házigazdája -, a legnagyobb problémát a szakemberhiány jelenti. "Ahhoz, hogy folyamatosan magas színvonalú munkát végezzünk, a rendszerben részt vevő szakemberek erőn felüli áldozatvállalására van szükség." - tette hozzá.

http://xvmedia.hu/szakszeru-vedelem/

 

Fejlesztések az ÉPK területén

 

Évek óta tart az előkészítő munka a volt Észak-pesti Kórház (ÉPK) területének hasznosítására. Bizonyos fejlesztések már megtörténtek, vannak, amik még váratnak magukra. Benedekné Bagyinszki Mártával, a városgazdálkodási főosztály vezetőjével vettük számba ezeket.

http://xvmedia.hu/fejlesztesek-az-epk-teruleten/

 

Modern betegellátás a 13-as épületben

Tavaly szeptemberben költöztek át a háziorvosok a Bezsilla úti régi villaépületből az Észak-pesti Kórház területén felújított 13-as számú épületbe. Éppen ezért időszerű volt, hogy megkérdezzük, hogyan érzik magukat az új helyen.

http://xvmedia.hu/modern-betegellatas-13-epuletben/

 

Tavaszias hétvége

Hétvégén már igazi tavaszi hőmérsékletekre készülhetünk. Helyenként 18-20 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. A fővárosban is változóan felhős, napos, már a tavaszt idéző időjárásra és 15 fok körüli délutáni maximum hőmérsékletekre számíthatunk. 

https://www.idokep.hu/hirek/jon-a-tavasz-kozel-20-fokot-merhetunk-vasarnap

 

Köztisztasági hétvégék a kerületben

A XV. kerület Önkormányzata és Rákospalota – Pestújhely - Újpalota „Környezetvédelmi” Közalapítványa közös szervezésében idén először köztisztasági hétvégéket tartunk március 10-11-én (szombaton és vasárnap), valamint március 24-25-én (szombaton és vasárnap). Várjuk azon lakóközösségek, civil szervezetek jelentkezését, melyek tagjai a köztisztasági hétvégék keretében lakóhelyük vagy székhelyük közvetlen környezetét szeretnék élhetőbbé és tisztábbá varázsolni. A felhívás az akció (március 1. – március 20.) ideje alatt folyamatos. Jelentkezés ügyfélfogadási időben a XV. kerületi Önkormányzat Rendezvényszervezői Csoportjánál, Baksa Brigitta rendezvényszervezőnél a baksa.brigitta@bpxv.hu e-mail címen vagy a 06-1-305-3159 telefonszámon.

http://www.bpxv.hu/hirek/felhivas-2

 

Tisztasági hétvége a Csobogós parkban

Tisztelt Kerületi Lakosok! A Palota 15. Nonprofit Kft. és a Budapest Főváros XV. kerület Önkormányzata és Rákospalota – Pestújhely - Újpalota „Környezetvédelmi” Közalapítványa „Köztisztasági hétvégék” programja keretein belül közösségi szemétgyűjtést szervezünk március 10-én (szombaton) 10 órától a Csobogós parkban. Hajdu László polgármester úr, Makai Ferenc kuratóriumi elnök és Szögi Andrea ügyvezető asszony nevében minden kedves lakótársunkat szeretettel várjuk!

 

Tisztasági hétvége a MÁV-telepen

Tisztelt Kerületi Lakosok! A Fejlődés Rákospalotáért Egyesület, a Palotai Sportegyesület, valamint a Budapest Főváros XV. kerület Önkormányzata és Rákospalota - Pestújhely - Újpalota "Környezetvédelmi" Közalapítványa "Köztisztasági hétvégék" programja keretein belül közösségi szemétgyűjtést szervez március 11-én (vasárnap) 9 órától a MÁV-telepen. Hajdu László polgármester úr, Makai Ferenc, Gallai Dávid és Tóthfalussy Balázs elnökök nevében minden kedves kerületi lakótársunkat szeretettel várjuk!

 

Tisztasági hétvége a Páskom parki játszótéren

Tisztelt Kerületi Lakosok! A Rászorulókat Támogatók Egyesülete, valamint a Budapest Főváros XV. kerület Önkormányzata és Rákospalota - Pestújhely - Újpalota "Környezetvédelmi" Közalapítványa "Köztisztasági hétvégék" programja keretein belül közösségi szemétgyűjtést szervez március 24-én (szombaton) 10 órától. Találkozzunk a Páskom parki játszótéren, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola volt épülete melletti zöldterületen. Hajdu László polgármester úr, Németh Angéla elnök asszony és Makai Ferenc kuratóriumi elnök úr nevében minden kedves kerületi lakótársunkat szeretettel várjuk!

 

Március elején megkezdődött a kerti zöldhulladék elszállítása

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) megkezdte Budapest zöldövezetes kerületeiben a zöldhulladékok begyűjtését. A szolgáltatásról a postaládákba bedobott kiadványban tájékoztatják a lakókat, amelyben feltüntetik a körzethatárokat és az elszállítás napját is. Kerületünkben hétfőn, csütörtökön és pénteken gyűjtik be a zsákokat a térképen jelöltek szerint. Az összegyűjtött zöldhulladékot komposztálják.

http://xvmedia.hu/marcius-elejen-megkezdodik-kerti-zoldhulladek-elszallitasa/

 

Emésztőszervi betegségek szűrése márciusban a dr. Vass László Egészségügyi Intézményben

Az idei szűrőprogram márciusban az emésztőszervi betegségek szűrésével kezdődik a dr. Vass László Egészségügyi Intézményben (volt Rákos úti szakrendelő). A szűrőprogramról dr. Wallner Éva kardiológus főorvos, a szűrések kampányvezetője elmondta, hogy a programon egyre többen vesznek részt, és sokakat kiemelnek valamilyen elváltozás miatt. A szűrővizsgálatok ingyenesek, illetve beutalómentesek, a cél pedig továbbra is a betegségek korai stádiumban történő felfedezése és a kezelések minél korábbi elkezdése. Az emésztőszervi betegségek szűrővizsgálatát az intézmény laboratóriumában végzik. Két egymást követő napon vett székletminta beutaló nélkül adható le hétfőtől péntekig mindennap délelőtt 11 és délután 2 óra között. A székletminta leadásához a földszinti laboratóriumi sorszámosztó automatából kell sorszámot húzni! A vizsgálathoz szükséges mintavételi tartály beszerezhető a laboratóriumban és a családorvosoknál is.

http://xvmedia.hu/emesztheto-szures/

 

Önkéntes véradás a kerületben

Március 13-án (kedden) 11-14 óráig ismét önkéntes véradást szervez kerületünkben a Magyar Vöröskereszt, ezúttal a rákospalotai főpostán (Budapest, XV. kerület, Fő út 68). Előre is köszönjük valamennyi jelentkező önzetlen segítségét!

 

Újabb éjjel-nappal nyitva tartó patikája van a kerületnek

 

Újabb, éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertár várja a pácienseket Újpalotán. A Drégelyvár utcában, a Molnár Viktor utcánál, a Vanilin cukrászda és a Szabó Pék mellett található a non-stop, 0-24 órás nyitvatartással működő új Alma patika.

http://15.kerulet.ittlakunk.hu/egeszseg/180304/ujabb-ejjel-nappal-nyitva-tarto-patikaja-van-keruletnek

 

Verselve versengtek

A hagyományokhoz híven idén is megrendezték a kerületi Károly Róbert vers- és prózamondó versenyt. A megmérettetésen az alsó tagozaton 9 iskolából 22 tanuló, a felső tagozaton 8 iskolából 28 tanuló vett részt február 26-án. Az 5-6. és a 7-8. évfolyamos prózamondók első helyezettjei képviselik a kerületet a budapesti prózamondó versenyen – tudtuk meg Bognár Károlynétól, a Károly Róbert iskola igazgatóhelyettesétől. Szívből gratulálunk a nyerteseknek és valamennyi résztvevő diáknak!

http://www.bpxv.hu/hirek/66212

 

Jó hangú tanító

Első ízben, de nem utoljára rendezte meg a tanári kar Ki Mit Tud?-ját (Mit tudunk mi? címmel) a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola az elmúlt tanév végén. Az esemény egyik főszervezője Czellér-Kovács Rita tanító volt, aki fellépett a műsorban. A fiatal pedagógus Galga-menti népdalokat énekelt, és a lászlós diákokból álló zsűri egyéni kategóriában őt találta a legjobbnak.

http://xvmedia.hu/jo-hangu-tanito/

 

RÁTE-koncert a Hubayban

A Rászorulókat Támogatók Egyesülete (RÁTE) vezetősége március 10-én (szombaton) 17.30-tól koncertet szervez a Hubay Jenő Zeneiskolában (Budapest XV. kerület, Bocskai u. 70-78.) mindazok tiszteletére, akik munkájukkal, adományukkal segítették az egyesület munkáját. Minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várunk!

 

Újpalotai óvodások tehetséghete

Március 19-22. között kerül megrendezésre az újpalotai óvodások tehetséghete a Hubay Jenő Alapfokú Művészeti Oktatási Intézményben (Budapest XV. kerület, Bocskai u. 74-78.) és az Újpalotai Összevont Óvoda tagintézményeiben (Budapest XV. kerület, Hartyán köz 3. és Kontyfa utca 1.). Hajdu László polgármester úr és Németh Angéla alpolgármester asszony, a rendezvény fővédnökei, valamint a szervezők nevében minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

A kék ördögök a fekete veszedelem ellen

Ikszeltek az U13-as fiúk a tavaszi focinyitányon, egy hajszálon múlott a győzelem, fantasztikus izgalmak közepette folytatódtak a Közép-Nyugat-csoport küzdelmei (melynek tabelláját a Fradi, a Vasas és az UTE vezeti). Boda Ricsiék ezúttal Biatorbágyra látogattak, a Viadukt SE csapatát fűtötte az ősszel Rákospalotán elszenvedett 2:1-es vereség utáni visszavágás vágya. A helyszínen ott járt kerületi blogunk, a Periszkóp Palotán.

http://perpal.hu/2018/03/04/kek-ordogok-fekete-veszedelem-ellen/

 

"Nőkből is megárt..." - Tordai Teri és Horváth Lili az Újpalotai Közösségi Ház színpadán

Nőkből is megárt... címmel Tordai Teri és Horváth Lili előadásában színházi estére invitáljuk a kerületieket március 24-én (szombaton) 19 órától az Újpalotai Közösségi Házba (Budapest XV. kerület, Zsókavár u. 15.). Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

Csoki - Film - Kockák

A kerületünkben élők szíves figyelmébe ajánljuk a Csokonai Művelődési Ház Csoki-Film-Kockák diák filmklubja felhívását: középiskolásokat, egyetemistákat és az idősebb korosztály tagjait várjuk a programokra, a vetítéseket követően neves színészekkel, filmkritikusokkal beszélgethetnek a nézők. A program házigazdája: Szilvási Endre műsorvezető. Diákjegy 300 forint, felnőttjegy 500 forint. Mindenkit sok szeretettel látunk, tartsanak velünk!

 

A „marcheggi bódé” a határban

Már több mint száz éve áll egy különleges épület a XV. kerület és Újpest határán, a vasúti sínek mellett. A háromszintes szürke torony régmúlt időkre emlékezik, kábelbódénak építették akkoriban, amikor a táviratok és a vezetékes telefonok jelentették az információátadás leggyorsabb módját.

http://xvmedia.hu/marcheggi-bode-hatarban/

 

Energiatakarékossági Világnap

Az 1998-ban, Bécsben tartott első nemzetközi energiahatékonysági konferencia óta március 6-a az energiatakarékossági világnap, ami évről évre felhívja a figyelmet a spórolás mellett a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra is. Ennél keresve sem lehetne jobb alkalmat találni néhány működő tipp áttekintésére. Egy kis odafigyeléssel a környezetünket is védhetjük, miközben a pénztárcákon is spórolhatunk: így például az energiatakarékos izzók használatával, az elektronikus készülékek készenléti üzemmódba kapcsolásával, vagy akár azzal is, ha a készülék feltöltése után nem hagyjuk a mobiltöltőt a konnektorban.

https://femina.hu/otthon/sporolasi-tippek-haztartasban/

 

Változik a közösségi közlekedési járatok menetrendje a március 10-i munkanaphoz kapcsolódóan

A március 16-i pihenőnapot március 10-én (szombaton) dolgozzuk le, ezért március 10-én a fővárosi közösségi közlekedési járatok az iskolaszüneti menetrend szerint közlekednek, az M3-as metró pedig – a munkanapokon megszokott közlekedési rend szerint – 20:30-ig Kőbánya-Kispest és Lehel tér között közlekedik. Az M2-es és az M4-es metró mind március 9-én (pénteken), mind március 10-én (szombaton) éjjel hosszabb üzemidővel közlekedik.

https://bkk.hu/2018/03/valtozik-kozossegi-kozlekedesi-jaratok-menetrendje-marcius-10-munkanaphoz-kapcsolodoan/

 

A március 15-i és a húsvéti hosszú hétvégén Kőbánya-Kispest és Lehel tér között jár az M3-as metró

A március 15-i nemzeti ünnep és a húsvéti ünnepek miatt a közeljövőben két hosszú hétvége is rendelkezésre áll a pihenéshez. A fővárosban közlekedők kényelme érdekében március 15-től (csütörtöktől) 18-ig (vasárnapig), valamint a március 30-i nagypéntektől húsvét hétfőig terjedő hosszú hétvégén Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között teljes üzemidőben közlekedik az M3-as metró. A két hosszú hétvégén a metrópótló buszok csak a Lehel tér és Újpest között közlekednek.

https://bkk.hu/2018/03/marcius-15-ei-es-husveti-hosszu-hetvegen-kobanya-kispest-es-lehel-ter-kozott-jar-az-m3-metro/

 

Bérügyintézőnek és sportedzőnek tanul a magyar

Letaszította a trónról az évek óta vezető társadalombiztosítási ügyintéző-képzést a bérügyintéző OKJ – derül ki a Perfekt Zrt. OKJ-s Képzések Toplistájából. A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. évről évre összeállítja a legnépszerűbb OKJ-s képzések toplistáját. A legfrissebb adatokból megtudhatjuk, hogy jelentős átrendeződés történt az OKJ-s képzések piacán a korábbi évekhez képest. Bár a listán továbbra is a pénzügyi képzések szerepelnek döntő többségben, a sportedzői OKJ meg tudta tartani a tavalyi ötödik helyét, és a targoncavezetői képzés is feljebb lépett egyet, így a hatodik legnépszerűbb.

http://hvg.hu/enesacegem/20180308_Berugyintezonek_es_sportedzonek_tanul_a_magyar

 

Az alkoholt csak a drogok fényében látjuk

Szemelyácz János pszichiáterrel, addiktológussal és pszichoterapeutával, az Indit Közalapítvány szakmai vezetőjével készített interjút a Magyar Nemzet. A szakember a legális szereket sokkal nagyobb problémának tartja, az ellenük való küzdelmet pedig borzasztó nehéznek.

"(...) a kábítószerek és az egyéb pszichoaktív szerek egyre nagyobb problémát jelentenek, különösen a dizájnerdrogok, amelyek nagyjából nyolc éve zuhantak ránk. De a legsúlyosabb gondot itthon az alkoholfogyasztás és a dohányzás okozza. Ha a trafikoknak nem a politikai vonatkozását nézzük, hanem azt, hogy kontrollálják a dohánytermékekhez való hozzáférést, akkor alapvetően pozitív változást jelentettek. Általuk olyan árusítóhelyek jöttek létre, ahová 18 éven alattiak nem mehetnek be. Viszont a trafikos átállás nagyon hirtelen történt, hiányoztak mellőle azok a szolgáltatórendszerek, amelyek segítették volna a leszokást, illetve a prevenciót. Emiatt most rengetegen szívnak csempészárut, a cigarettát pedig a drágasága miatt egyre többen tekerik. A dohányt zsákszámra hozzák Ukrajnából. Hozzám is járnak olyan emberek, akik azt mondják: leszoknának a cigarettáról, de akkor mit csináljanak azzal fél bálányival, ami még otthon van!? Mert azt nyilván még el kell szívni… Közben folyik a dohányzás elleni küzdelem, a cigaretta miatt pedig rengetegen meghalnak. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben zajlanak a programok, működik prevencióval foglalkozó munkacsoport és telefonügyelet is, tőlük kérhető segítség az országból bárhonnan. De ez nagyon kevés. Az alkohol ugyanilyen probléma, ráadásul Magyarországon szent tehénnek számít: nem lehet hozzányúlni, eddig senki nem tudott épkézláb alkoholstratégiát összeütni."

"De ez akkor is igen jelentős népegészségügyi probléma: itthon 750–800 ezer alkoholistával kell számolni. Ennek módszere a Jellinek-képlet, amely az adott évben májzsugorodásban meghaltak számából indul ki, és a hatvan százalékát tekinti úgy, hogy alkohol miatti májzsugor okozza. Nagyjából ugyanennyien vannak a határmezsgyén. Mellettük rengeteg olyan alkoholfogyasztó is van, aki nem alkoholista, de az alkoholfogyasztás problémát okoz számára.

Ilyen például a fiataloknál dívó rohamivás (binge drinking), ami miatt akár intenzív osztályra is be lehet kerülni. Továbbá vannak olyanok is, akik még nem alkoholisták, de az ital már okoz náluk testi következményeket. Azok a gyerekek végképp elképesztő problémákkal szembesülnek, akik alkoholista szülők mellett nőnek föl. Ami pedig számos pszichés gond oka, és nagyban terheli az ellátórendszert, kezelése elképesztő pénzmennyiséget emészt fel. De itthon az alkohol ennek ellenére nem drog, hanem „hungarikum”. Az esti vörösborozás és a szatmári szilvapálinka a kultúra része. Ha megnézzük a fesztiválévadot, akkor minden hétvégére jut valamilyen alkoholhoz köthető rendezvény. Közben az alkoholmentes sört a puhánysággal kapcsolják össze. Az alkoholhoz képest az illegális és a féllegális drogok használata okozta problémák elenyészőek." - teszi hozzá  a szakértő.

https://mno.hu/belfold/az-alkoholt-csak-a-drogok-fenyeben-latjuk-2444612

 

Vannak tehetséges nők a politikában, de Magyarországon egyértelműen a diszkrimináció az úr

 

Nem igaz, hogy ne lennének tehetséges női jelentkezők a politika világában, de kellene a támogatás. Ha nincs társadalmi nyomás arra vonatkozóan, hogy hiteles női arcok jelenjenek meg, akkor a pártok sem fognak lépni – mondja a 168 óra című hetilapnak Ilonszki Gabriella egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének professor emeritája. Pesszimista interjú nőnapon.

"Nincs más olyan posztkommunista ország, ahol a nők szerepvállalása ne változott volna kedvező irányba az elmúlt harminc évben, nálunk azonban lényegében stagnálás van. Ez az igazi probléma. Egyértelmű, hogy Magyarországon nemi alapon, genderalapon működnek az intézmények, és ez általános jelenség, tehát egyfajta genderalapú diszkriminációról van szó. Ez pedig alapvetően befolyásolja azt is, hogy miként működnek a pártok, a parlament, a kiválasztási mechanizmusok.

Ha már a politikánál tartunk, a női jelöltekkel egész egyszerűen másként bánnak, mint a férfiakkal. Egy női jelölttől megkérdezik például, hogy miként fogja elhozni a gyerekét az óvodából, ha politikai pályára áll. Ezt egy férfitól sosem fogják megkérdezni. Ez az apróság is jelzi, hogy a társadalomban komoly előítélet él arról, hogy mire vállalkozhatnak a nők. Ezt a politika is tükrözi, elég csak arra gondolni, hogy a parlamentben miket engedtek meg maguknak egyes férfi képviselők.

Például hiába határozza el valamelyik megyében egy kis női csapat, hogy szóvá teszik, miként zajlik a helyi kórházban a szülés, mennyit kell fizetni az orvosnak, semmire sem mennek. Ahhoz, hogy elérjenek valamit, legalább a helyi újságban föl kellene adniuk egy hirdetést, hogy lányok-asszonyok, szombaton találkozunk, mert ez meg az a gondunk. Vajon megjelenne a mostani megyei sajtóban, hogy egy civil szervezet ilyen kezdeményezést indít, amit országossá akar bővíteni? Szerintem nem.

(...) nagyon fontos lenne, hogy ne kerüljön egzisztenciális veszélybe az a nő, aki ilyen mozgalom élére áll. Nem elképzelhetetlen ugyanis, hogy másnap felmondanak neki a munkahelyén. Korábban is volt baj, de az utóbbi nyolc-tíz évben olyan súlyos demokráciadeficittel küzdünk, amelyben a női ügyekről már beszélni is valójában a probléma elfedése: hiszen a női ügyek is csak tünetként jelennek meg abban a problémahalmazban, amelynek a közepén ülünk."

http://168ora.hu/itthon/vannak-tehetseges-nok-a-politikaban-de-magyarorszagon-egyertelmuen-a-diszkriminacio-az-ur-146394

 

A fiatalok majdnem fele el akarja hagyni az országot

 

 

Főleg a jobb megélhetés csábítja külföldre a fiatalabb korosztályt – ez olvasható ki abból a felmérésből, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Republikon Intézet. A Republikon Intézet reprezentatív, 1000 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásában arra kereste a választ, hogy a magyar népesség hány százaléka tervezi a külföldre költözést, illetve hányan tudnak olyan családtagról, aki azt fontolgatja, hogy elhagyja az országot.

Összességében a megkérdezettek csaknem ötöde úgy válaszolt: vagy ő, vagy valamelyik családtagja tervezi, hogy a közeljövőben külföldön vállal munkát. Önmagában ez talán nem tűnik nagy számnak, de a 18 százalék azt is jelenti, hogy minden ötödik választópolgár nem itthon tervezi a jövőjét. Az okok egyértelműek: 14 százalék a jobb megélhetés reményében gondolkodik a külföldi munkavállaláson, és csak 3 százalék választaná ezt a közélet állapota miatt, míg 1 százalék egyéb okot említett.

A korcsoportonkénti bontásban még súlyosabb adatokat látni. A 18-24 éves korosztály 40 százaléka mondta azt, hogy ő vagy valamely családtagja külföldre akar költözni, 34 százalék a jobb megélhetésért, 5 százalékuk pedig a közélet állapota miatt. 44 százalék nem tervez emigrálni, 16 százalék pedig nem akart vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

https://24.hu/belfold/2018/03/07/a-fiatalok-majdnem-fele-el-akarja-hagyni-az-orszagot/

 

cikkfeltöltő: 
GB