Vona feljelentéséből indult a fehérvári iszlám terroristák pere

Ha valaha is felmerült volna bennem, hogy csatlakoznék az Iszlám Államhoz, valószínűleg az utolsó hely, ahol érdeklődtem volna ennek módjáról, a Gyakorikerdesek.hu lett volna. Hogy ez valóban nem okos ötlet, arra bizonyíték a Székesfehérvári Törvényszéken szerdán megkezdődött per, amelyben két fiatal „terrorcselekmény terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete” vádjával áll bíróság elé. Ha elítélik őket, akár 5-10 év börtönt is kaphatnak.

 Elvileg hogyan lehet csatlakozni az Iszlám Államhoz? 

– kérdezte a Gyakori kérdések oldalán a későbbi vádlott, a 21 éves, Győr környékén élő Sz. Dániel, aki így ismerkedett meg a hasonlóan elszánt, de a Szíriában és Észak-Irakban kváziállamot kiépítő – a napokban utolsó városukat is elveszítő – terroristák felé ugyanennyire kevés kapcsolattal rendelkező társával, a Fejér megyei F. Viktorral.

2014 októberétől 2015 januárjáig több üzenetet is váltottak egymással a témában az oldalon.  Végül F. Viktor el is utazott Isztambulba, hogy kapcsolatot találjon az iszlamista terroristák felé. (...)

Vona Gábor jelentette fel

A történet minden eleme végig közhelyesnek tűnik: Sz. Dániel véletlenül kezdett üzeneteket váltani F. Viktorral. "Nem vagyok híve az erőszaknak" - írta egyszer, amikor az ISIS-hez való csatlakozásról beszéltek. De aztán kapott egy videót Viktortól, amin fellelkesült. "Jó lenne egyszer rajta lenni egy ilyen videón" - írta.

Ezután Magyar Mohamed néven kommentelt Vona Gábor Facebook-oldalán.

„Ennek a bolygónak az ura az Iszlám Állam lesz, csak idő kérdése. Allah legyen velünk!”

„Hamarosan bekövetkezik a katasztrófa.

Szerezni fogok egy kamiont magamnak, aztán futhatnak a hülye emberek. Én vagyok a legnagyobb Magyarországon, hamarosan megismerik a nevem.”

Sz.Dániel mindezt a 2016. július. 14-én elkövetett nizzai terrortámadás után írta, aztán kérte, hogy aki csatlakozni akar az IS-hez, írjon privátban.

Ezután Vona Gábor, a Jobbik elnöke megtette a feljelentést. Az egész ügy ezzel a feljelentéssel indult,

hónapokkal azután, hogy F. Viktor hazatért Törökországból. Ügyvédje, Pintér András szerint ha Sz. Dániel kommentelés miatti feljelentése nincs, akkor védence ellen sem indult volna eljárás.

„Nem vagyok egy észkombájn, nem túl jó a memóriám sem” - jellemezte magát a végül csak az általános iskola végéig jutott Sz. Dániel.

Az unalom a legjobb toborzó (...)

A teljes cikk itt olvasható: http://index.hu/belfold/2017/09/13/iszlam_allam_csatlakozas_per_szekesfe...

cikkfeltöltő: 
GB