Vegyifegyver-ügy – a nyugati hatalmak akadályozzák a helyszíni tényfeltárást

Vegyifegyver-ügy – a nyugati hatalmak akadályozzák a helyszíni tényfeltárást

Asztana-Budapest, 2017. április 21. péntek (MSZF)

     A nyugati hatalmak megakadályozzák, hogy az ENSZ Vegyi Fegyverek Tilalmával foglalkozó szakosított szervezete (OPCW) független szakértőket küldjön Szíriába azért, hogy tényszerűen megállapítsa, kik vetettek be mérges gázt április 4-én Idlibnél – tudatta a Magyar Békekör az orosz-kínai külügyminiszteri megbeszélésen elhangzottak alapján, pénteken.

    Elutasították azt az orosz-szíriai közös sürgetést, hogy az OPCW küldjön tényfeltáró küldöttséget Khan Shaykhunba (Idlib) és Shayratba, arra a légi támaszpontra, amelyről – a nyugati állítás szerint – a mérges gázt bevető szír harci gép felszállt.  Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kínai kollégájával, Vang Jivel Asztanában folytatott csütörtöki megbeszélésén elmondta: Moszkva és Damaszkusz nem kapott választ arra a kérdésére, hogy honnan származnak azok a minták, amelyekről London és Párizs azt állítja, hogy bizonyítékul szolgálnak a szír kormányt illető vádjukra.

     Félő, hogy az OPCW hiteltelenné válik, ha nem áll ellen a nyugati nyomásnak, és nem küld független szakértőket a helyszínre. Lavrov szerint egyre több jel utal arra, hogy a nyugati hatalmak koholt vádja része annak a hosszú távú tervnek, hogy megdöntsék Aszad elnök kormányát. „Ezt meg kell előznünk” – mondta az orosz diplomácia vezetője.+++

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB