Végrehajtási célokat szolgál a pénzforgalmi számlanyitási kötelezettség

Az alanyi áfa mentes egyéni vállalkozó 2018-tól pénzforgalmi számlát lenne köteles nyitni. Ez minden alanyi mentes egyéni vállalkozó (és annak minősülő személy, pl állatorvos, egyéni ügyvéd, stb) számára is "érvágásról" szólna. A pénzforgalmi számla egyetlen "haszna" az lenne, hogy azt jelenti a bank az adóhatóság felé, ez az információ pedig jellemzően végrehajtási célokat szolgál.

Előfordulhat, hogy a nyugdíj, vagy munkaviszony mellett gazdálkodó egyéni vállalkozóknak havi átlagban néhány tízezer forint bevétele van, ehhez egy pénzforgalmi számla - a tapasztalataink szerint - drágább lenne, mint a magánbankszámla és ahhoz ingyenes készpénz-felvét se tartozna. A tervezett rendelkezés eredménye az is lehet, hogy két külön bankszámla vezetésére kényszerülne az egyéni vállalkozó, holott a magánvagyona és a vállalkozói vagyona a törvény szerint sem különülhet el.

Az áfa fizetésére kötelezettek körében - a forgalmi adó szabályozásával összhangban, ahogy az eddig is előírás volt - indokolt maradhat a pénzforgalmi számla megkövetelése.

Mindezekért a pénzforgalmi számla megkövetelésére az alanyi áfamentesek körben nincs szükség, ráadásul az adóhatóság a magánbankszámláról való utalásból amúgy is értesül erről az adatról.

Összefoglalva: a kormány ezen javaslata nem támogatható.

Magyar Könyvelők Országos Egyesülete - OS