Vége is van az ingyenes parkolásnak, meg nem is

A járványügyi veszélyhelyzetben hozott intézkedést hivatalosan kedden megszüntetik, de most indul néhány türelmi nap - majdnem mindenhol.

https://infostart.hu/belfold/2021/05/24/vege-is-van-az-ingyenes-parkolas...

A néhány hónap megszakítással bő egy éve érvényben lévő ingyenes parkolásnak kedden vége, bár a friss kormánydöntés értelmében - a Portfolio cikke szerint - ezen a héten még nem büntetnek az önkormányzatok a fizetés nélküli parkolásért.

Ez azt jelenti, hogy keddtől péntekig mindenkinek van ideje intézkedni, aki az elmúlt hónapokban nem tette meg az idei parkolási engedélyével kapcsolatban.

Magyar Autóklub állásfoglalása szerint időközben az is kiderült, hogy

akit kár ért azért, mert éves díjat fizet autója kerületi vagy települési parkoltatásáért, kártérítés illethet meg,

ám helyenként változhat az, hogy a pénzvisszafizetés vagy a jogosultság-meghosszabbítás-e a járható út, illetve hogy lehet-e választani a kettő közül.

A XIV. kerületi önkormányzat már jelezte, inkább fizet, mint adminisztrál, de aki nem ragaszkodik a pénzéhez, annak természetesen meghosszabbítják a jogosultságot. A II. kerületben ezen a héten már figyelmeztetik az autósokat, hogy vége az ingyen parkolásnak, Zalaegerszegen pedig helyi rendeletet hoztak arról, hogy május 31. az ingyen parkolás jogszabályi lejárta. Az I. kerület védett övezetében már május 23. óta fizetni kell a HVG összeállítása szerint, pedig a kormányrendelet csak május 25-én lépett érvénybe az ingyenes parkolás befejeződéséről.

Ismert, az ingyenes parkolást a kormány a veszélyhelyzeti intézkedések egyikeként vezette be azért, hogy az

egyéni közlekedési módokat támogassa a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Sokakban azonban ellenérzést keltett - főként a fővárosban -, hogy ilyen sokáig tartott az ingyenes parkolás lehetősége, mivel egyrészt a helyben lakók sokszor nem találtak parkolóhelyet otthonukhoz közel, másrészt a (kerületi) önkormányzatok is jelentős parkolási bevételtől estek el.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Hamarosan útjára indulhat az a hírszolgálat, amely a független és ellenzéki médiumokat hangolná össze a kormánypárti sajtóval szemben – írja a Népszava.
2021.június 14.