Tiltakozunk a felhatalmazási törvény elfogadása ellen!

https://szabad.ahang.hu/petitions/tiltakozzunk-a-felhatalmazasi-torveny-elfogadasa-ellen?bucket&source=facebook-share-button&time=1584900243&utm_campaign=blast2020-03-22&utm_medium=szabadahang&utm_source=szabadahang-fbshare&share=48d0eab3-9815-4776-b4c4-e0fd652b48da&fbclid=IwAR2X4pwssoH0KdkwUo_r1wij5SkbB3-y5tdLsTM0wqCw3TkXrunh9rbTNqE

Tiltakozzunk a felhatalmazási törvény elfogadása ellen!

Még a járványhelyzet sem indokolhatja azt, hogy a magyar kormány kezébe akkora felhatalmazást adjon a parlament, amivel korlátlan ideig bármilyen tárgykörben jogot alkothat! A hatalom a járványt kihasználva olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt akként, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne!

A dr. Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat alapján a magyar országgyűlés öngyilkosságot követne el, és az alaptörvény által biztosított jogköreit olyan kormánynak engedné át, amely a korábbi gyakorlatát folytatva azt saját céljaira használja fel!

Tiltakozni kell minden magyar demokratának a jogszabály jelen formájában való elfogadása ellen, mert ez visszafordíthatatlan következményekkel járna a magyar demokráciára és jogállamra nézve.

Miért fontos?

Nagy a veszélye, hogy a kormány a saját hatalmának véglegesítésére akarja felhasználni a veszélyhelyzetet. A felhatalmazási törvény határidő nélküli, korlátlan hatalmat készül adni egy olyan politikus kezébe, aki minden adandó alkalommal bizonyította, hogy a hatalommal gátlás nélkül visszaél, ha érdekei úgy kívánják.

Hiszünk abban, hogy egy ilyen törvényt egyetlen magyar demokrata sem támogathat!

Magyar György, ügyvéd
Kaltenbach Jenő, volt ombudsman
Majtényi László, volt ombudsman
Matlák Gábor, ügyvéd
Mellár Tamás, országgyülési képviselő
Pákozdi Éva, civil aktivista
Horgas Péter, látványtervező
Holoda Attila, volt államtitkár
Szepesházi Péter, volt bíró
Szentesi György, Civilek a Demokráciáért Egyesület elnöke
Vörös Imre, alkotmányjogász, volt alkotmánybíró
Lövétei István, alkotmányjogász
Bárándy Péter, volt igazságügyi miniszter
Szalai Kriszta, színművész
Lattmann Tamás, nemzetközi jogász
Péterfy-Novák Gergely, író

2020.03.22.

cikkfeltöltő: 
GB