Társadalomelméleti Nyári Egyetem 2017

PTA hírlevele

Kedves Barátunk!

 

Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye (TEM) idén első ízben rendezi meg nyári egyetemét
 

Posztdemokrácia, populizmus, politikai gazdaságtan

címmel 2017 július 10-11-én.

 

A rendezvény a társadalomelmélet, társadalomkritika jövőbeni állandó találkozási pontja kíván lenni. Célja, hogy társadalomelméleti témákkal foglalkozó egyetemi hallgatók, doktoranduszok, kutatók, politikusok, illetve a társadalomelméleti témák iránt érdeklődők számára egy átfogó társadalomelméleti palettát villantson fel az adott témakörrel foglalkozó hazai szakemberek, gondolkodók közvetítésével. Az esemény mindenki számára nyitott, akik közösen akarnak gondolkodni a kortárs társadalomelméleti témákról és a baloldalt feszítő dilemmákról, kihívásokról (az alapjövedelemtől egészen az aktuális gender-vitákig). 
Idei hívószavaink: posztdemokrácia, populizmus, politikai gazdaságtan.

A nyári egyetem ezeken túl – a társadalomelmélet legjelentősebb teoretikusainak interpretálásával – bepillantást ad a TEM-ben folyó kutatási irányokba is.

A rendezvény célja továbbá egy olyan baloldali szellemi közösség kiépítése, amely alkalmas lehet a hazai baloldali gondolkodás megújítására, jelentős közéleti viták lefolytatására és együtt gondolkodásra. A vitákon, előadásokon túl minderre a közös ebédek és egy közös borkóstoló alkalmával nyílik majd lehetőség. Célunk a közösségépítés és a közös gondolkodási, cselekvési perspektívák megtalálása.

 

Előadóink: Antal Attila, Éber Márk, Fáber Ágoston, Gerőcs Tamás, Kapelner Zsolt, Kiss Viktor, Kováts Eszter, Pinkasz András, Pogátsa Zoltán, Tallár Ferenc, Tordai Bence.

 

Helyszín:

Politikatörténeti Intézet, 1054 Budapest, Alkotmány u. 2.

és Gólya Presszó, 1083 Budapest, Bókay János u. 34.

 

Jelentkezési határidő: 2017. június 21.

A jelentkezés módja:

Kérjük, töltse le az alábbi jelentkezési lapot, majd a megfelelő adatokkal kitöltve küldje el az info@phistory.hu címre:

PTI TEM Nyári Egyetem 2017 - jelentkezési lap

A jelentkezés további feltétele a 2000 Ft-os részvételi díj előzetes befizetése. (Erről a jelentkezési lapon talál bővebb felvilágosítást.) A részvételi díj tartalmazza a programon való részvételt és a két ebédet.

 

PROGRAM:

Részletes programért kattintson ide!

 


 

 

EMLÉKEZTETŐ

KÖNYVBEMUTATÓ

 

Budapest Főváros Levéltára és a Napvilág Kiadó

2017. június 15-én (csütörtökön) 15 órakor mutatja be 

Pál István és Szabó Csaba

A budapesti közlekedés fejlesztése a politika napirendjén 1957–1990

 

című kötetét Budapest Főváros Levéltárának Gárdonyi Albert termében (1139 Budapest, Teve utca 3-5.).

 

Bővebben...

 

Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/1236554636457400/

 

 

VIDEÓ

KOVÁCS ISTVÁN: SZÜRKE SENKIK

 

2017. május 24-én különleges filmvetítést tartottunk, melyen Kovács István Szürke senkik című játékfilmjét ismerhették meg látogatóink. Vendégeink voltak: Kiss Gábor történész, levéltárvezető (Hadtörténelmi Levéltár), Laska Pál forgatókönyvíró és Pintér Tamás történész, Nagy Háború Blog.

A beszélgetésről készült VIDEÓT itt tekintheti meg.

 

 

Elhunyt Sipos Péter

 

A Politikatörténeti Alapítvány szomorú szívvel tudatja, hogy elhunyt Sipos Péter történész, az MTA doktora. Több évtizeden át volt az Alapítvány kurátora, tudományos tanácsadói szerepben segítette a Politikatörténeti Intézet és Múltunk folyóirat munkáját is.

 

 

Üdvözlettel:

 

Prosinger Lívia

Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány

1054 Budapest, Alkotmány u. 2.

cikkfeltöltő: 
GB