Szotyory László kiállítás a Várfok Project Roomban

2017. február elejétől Szotyory László festőművész (1957) ’Kis retrospektív, nagy mániák’ című kiállítását tekinthetik meg a látogatók a Várfok Project Roomban.

A Munkácsy- és Palládium-díjas alkotó a Galéria művészkörének egyik legrégebbi tagja.

Az idén januárban 60. születésnapját ünneplő Szotyory László tárlatán az elmúlt évek művészetét meghatározó irányvonalakból, témákból, vagy, ahogyan a kiállítás címe is megfogalmazza: mániákból való válogatás kerül bemutatásra. Igaz, egyes témák időről időre visszatértnek Szotyory művészetében, esetében mégis  – a szenvedélyes érzelmi kötődést is megfogalmazó – festői mániákról beszélhetünk.

Az alkotó kedvelt témái közé tartozik az amerikai táj és életérzés, a mozi és a járművek, száguldó autók és óriási repülők. Észak-Amerika mellett a másik kedvelt témája a festői nyugalmat árasztó Mediterraneum, a parkok, az itáliai kertek gyönyörű ciprusokkal, valamint a dzsungelek egzotikus világa.

Mindemellett a szépséges, misztikus nők és az egyszerre gyönyörködtető és félelmetes vadállatok – farkasok, oroszlánok – képeinek főszereplői.

Szotyory számára a festés érzéki örömöt jelent, műveinek legfőbb ihlető forrása a rajongás. "Azt festem meg, amit magam köré szeretnék varázsolni, azt a képzeletbeli közeget, amelyben élek, amelyben jól érzem magam" – mondja a művész.

Kis retrospektív tárlata ebbe a rejtélyes, sokszor titokzatos univerzumba igyekszik betekintést nyújtani, hogy általa mi, nézők is elmerülhessünk a festmények álomszerű világában.

OS