Rudolf Péter: Megtisztelő feltételezés, hogy nekem politikai befolyásom van, eddig nem érzékeltem

Hosszú távra tervez a Vígszínház élére kinevezett Rudolf Péter. Tisztában van vele, hogy feladata részt venni a közéletben, de csak ügyekhez van viszonya.

https://hvg.hu/kultura/20200716_Rudolf_Peter_Magyar_Narancs_interju

Interjút adott a Magyar Narancsnak Rudolf Péter, akit jövő év végéig neveztek ki a Vígszínház élére. Rudolf a lapnak elmondta: az ember nem ilyen körülmények között akar igazgató lenni. „Ezt az előzményekre értem." Arról is beszélt, hogy ha annyi adatik meg neki, hogy másfél évig lesz igazgató, akkor ennyi volt a dolga, de nem ezzel számol, több évadra előre tervez.

Arra a kérdésre, hogy tudja-e majd a politikai befolyását kamatoztatni, a színházigazgató úgy reagált: megtisztelő feltételezés, hogy neki politikai befolyása van, eddig nem érzékelte. „Nyilván színházigazgatóként egy erősebb helyzetbe kerültem, nagyobb felelősséggel, de hatvanévesen a mondataim súlyát nem a pozícióm adja, hanem – ha van – a hitelességem. Nem látom magam a megmondó ember pozíciójában. »Csináló ember vagy«, ezt egy forgatáson mondta Bodrogi Gyula - és azóta a fülemben van ez az egyszerű mondat. Színházi előadásokkal szeretnék érvelni. Befolyásolni!”

Az interjúban szóba került az is, hogy rendre felemlegetik, kivel focizott egykor Rudolf Péter. A színész, rendező elmondta, imád focizni, rengeteg emberrel játszott együtt, és igen, a 90-es években Orbán Viktorral is focizott egyszer a színészválogatott edzésén. „És ebből egy egész élet történetét össze lehet rakni… Teljesen abszurd. Valószínűleg azokat izgatja ez a kérdés, akiknek nincs fantáziájuk arról, hogy az ember a hatalom közelében nem csapott vállal kuncsorog. Szóval ez nem az én keresztem. Ez az ő keresztjük.”

cikkfeltöltő: 
GB