Római-part - Egy fatörzs is elsodorhatná a mobilgátat?

http://nepszava.hu/cikk/1133398-romai-part---egy-fatorzs-is-elsodorhatna...

Az Együtt - a Korszakválók Pártja szerint nem a római-parti mobilgáttal, hanem "egyel beljebb", a Király út és a Nánási út mentén kiépítendő állandó gáttal kellene megoldani a terület árvízvédelmét - jelentette ki a párt budapesti elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. Pataki Márton arra is felhívta a figyelmet, hogy a mobilgát nem is jelent biztonságot, szerinte akár egy fatörzs is elsodorhatja az építményt.

Pataki Márton ez alkalomból bemutatta az eredeti tervek alapján készült mobilgát egyik elemét, amely értékelése szerint teljesen tönkretenné a Római-part környezetét, hagyományos kiránduló jellegét.   Mint elmondta: a kezdeményezés egy helyi lakostól ered, aki arra kérte a fővárost, illetve a tervező céget, hogy állítsanak ki a Római-parton egy méretarányos gátelemet. Mivel ezt nem teljesítették, ezt követően fordult az Együtthöz, a párt pedig közadakozásból, 250 ezer forint felhasználásával elkészítette a tereptárgyat. Ez megmutatja, hogy a monstrum miként tenné tönkre a Római-part eredeti jellegét - fűzte hozzá.

Közlése szerint a Római-part mindig is árvízi terület volt, ezért az igazán égető feladat a beljebb található lakóterületek megvédése, ami egy állandó, a településképbe sokkal inkább beleillő állandó gáttal megoldható. Annál is inkább, mert a 20 milliárd forint tervezett beruházási értékű mobilgát nem is jelent biztonságot, azt egy elszabadult hajó, vagy nagyobb úszó fatörzs bármikor elsodorhatja - vélekedett Pataki Márton.

 

cikkfeltöltő: 
GB