Részben föld alá süllyesztett sportkomplexum

A tervezett épületek úgy terülnek el a domb tetején, hogy első látásra nem is gondolnánk, hatalmas sportcsarnokokat rejtenek valójában. Bózsó Csongor, Bózsó Barna és Bakaity Beáta annak érdekében, hogy a nagy tér- és belmagasságú csarnoképületek tömege ne telepedjen rá a környezetre, részben a föld alá süllyesztették azokat - a park és a falak kapcsolatát füves rézsű lágyítja. 

Alapvetések

A terület építészeti karakterét néhány alapvetéssel határoztuk meg. A terület temető felőli része képezzen összefüggő zöld folyosót. A park sáv a későbbiekben a Salgótarjáni út felé folytatható, helyet adva további szabadidős amatőr vagy profi sport lehetőségeknek. A zöld folyosót a vasút felől védendő, az elhelyezendő épületeket a terület vasút felőli oldalán elnyújtva helyezzük el, mintegy védőfalat alkotva a park számára. A nagy tér- és belmagasság igényű csarnoképületek részben legyenek a föld alá süllyesztve, hogy tömegük ne telepedjen rá túlságosan a parkra. A park és az épületfal kapcsolatát a kettő közé átmenetet képző füves rézsűvel tovább lágyítanánk. A rézsű tovább csökkenti a tömeghatást, erősíti a parkot. Épületeken felüli területet vesz ugyan el, de parkként funkcionál és a látogatók zöld lelátója lehet. A csarnokok bevilágítása a rézsűből kiemelkedő homlokzatokon körben mattított üvegsávval történjen, ahol lehet, ott a rézsűt övező fedett teraszokkal leárnyékolva.

A védőfalat alkotó és egybefüggő hosszanti beépítésben a funkcionális egységek legyenek soroltak, de egyúttal tagoltak is. Elhelyezési sorrendjük a Kerepesi út felől indulva:

  • előkert
  • közös tömbben sport-szállás és orvosi központ
  • összekötő nyaktag mögötte a parktól elválasztott gazdasági udvarral
  • I. csarnok
  • a csarnokokat összekötő sportközpont
  • II-III. csarnok közös tömbben

A beépítés és a vasút közé kerüljön egy végigfutó szervizút a Salgótarjáni út felé gyalogos útban való folytatási lehetőséggel. Erről az útról nyíljanak a csarnokok alá telepített parkolók lehajtó rámpái, néhány nyitott parkolóhely és az egyik sportolói bejárat is.

Kerepesi úti Sportpark tervpályázat, II. díj - építész: Bozsó Csongor

A választott sávos, de mégis kompakt beépítés hagyja a legnagyobb és egyúttal egybefüggő zöldfelületet szabadon. A két csarnoktömböt összekötő sportközpont előtti parkrész legyen a központi szabad nyitott tér helye. Ennek a területnek az épületre merőleges tengelyére esik a temető úthálózatának összefutó végpontja is. Itt megengednénk a temetőn keresztül a Fiumei út felé a gyalogos átközlekedést, melynek hangsúlyozására a telek határon földszintes kapu építményt helyeznénk el, aminek fedett-nyitott terasza a központi teret is ki tudná alkalmi rendezvények során szolgálni. A szabadtéri pályákhoz csak a lelátók kiszolgálására vezessen szilárd burkolatú út, a többi pályát a gyepfelületen keresztül lehessen megközelíteni, a fűre lépni szabad elv alapján. Az épületsávot és a parkot egyaránt előkert válassza el a Kerepesi úttól. Az előkert és a park közé kerüljön egy pergola jellegű kapuépítmény. A kapuépítmény mögött alakuljon ki egy fogadótér vízfelülettel, szökőkutakkal, teraszokkal, játszótérrel. A parkban elhelyezendő játszóterek legyenek tematikusak: a kapuépítmény mögötti vizes, a központi tér közelében szelídebb használatra szánt, és hátul egy mászós kalandjátszótér.

Megközelítés

Személygépkocsival: a vasút mellett vezetett szerviz útról nyíló közös rámpán a szálloda és a sportterületek elválasztott mélygarázsaiba, illetve az útról nyíló felszíni parkolókba. A garázsokból közvetlen lépcsőházak és liftek vezetnek a sportszállás és orvosi központ, valamint a fedett sport területek tömbjeibe.

Busszal: a sportszállás előtti parkolóba.

Gyalogosan: a sportszállás és sportorvosi tömb a Kerepesi út felől az előkerten át közvetlenül. A fedett sportlétesítményekhez a sportolók és a VIP vendégek a csarnoktömböket középen összekötő, a sportközpont két oldalán kialakított bejáratokon keresztül juthatnak be. A többi látogató a csarnoktömböket övező rézsűn keresztül elölről és hátulról közelítheti meg nézőtereit. A külső pályák látogatói a hátsó közönségbejárat melletti külön portán keresztül érhetik el a kültéri öltözőket.

Teherforgalom: a szervizútról nyíló gazdasági udvaron és a mélygarázsokon keresztül. Mindkettőhöz teherfelvonók is kapcsolódnak.

Kerepesi úti Sportpark tervpályázat, II. díj - építész: Bozsó Csongor

Térrendszerek

A funkciócsoportok lineárisan soroltak.

-2. szint

  • Csak a fedett sportlétesítmények alatt teremgarázs, mely szerkezetileg kihasználja a felette lévő pályaterek nyújtotta szerkezeti szabadságot.

-1. szint

  • Kerepesi út felől a sportszállás alatt raktárak és gépészet, a mögötte lévő gazdasági udvar alatt parkoló
  • a fedett csarnokterek pályaszintjei; mellettük, közöttük öltözők tárolók

Földszint

  • első tömbben szálloda előcsarnok és étterem, orvosi tömb recepció, mellette a tömb mögötti gazdasági udvarra nyíló műhelyek és az udvart a parktól elválasztó nyaktagban raktárak
  • gazdasági udvar
  • hármas tagolású tömb: I. csarnok - sportközpont – II. és III. csarnok, három oldalán a park felől füves rézsűvel
  • A tömb elején és végén a nézők bejáratai, középen a tömb két oldalán a sportolói és VIP bejáratokkal. A külső sportpályákat kiszolgáló öltözők a tömb hátsó traktusában a rézsű alatt kaptak helyet. Bejáratuk a hátsó nézőközönség bejárattal közös helyen, de elválasztottan nyílik.

Emeletek

  • sportszállás 1- 5. emeleten szobaegységek, 6. emeleten szobaegységek és tetőteraszok
  • orvosi terek az 1-3. emeleten, legfelül zöld tetővel
  • fedett sportterületek, sportközpont :
    • az emeleten elől és hátul a csarnokok légterei, gépészet és üzemeltetési helyiségek, középen a sportközpont helyiségei
    • az emelet felett tetőterasz

Kerepesi úti Sportpark tervpályázat, II. díj - építész: Bozsó Csongor

A nagy sportcsarnok nézői a süllyesztett pályaszint révén az egyoldalas nézőtér tetejéhez érkeznek meg. Amennyiben megnövelt nézőtér igényű eseményt rendeznek, mobil lelátók állítása a pályák felől történhet. Ezekben az esetekben, a megnövekedett menekülési útkeresztmetszetet a pályatérből nyíló és a szervizút felé kivezető közlekedővel biztosítottuk.

A VIP nézők a sportközpontban elhelyezett zónájuk felől közelíthetik meg a nézőtér legfelső sorában kijelölt helyeiket. A sportközpont emeletére telepített étterem előteréből feljutást biztosítottunk a rézsű tetejével egy szintben lévő teraszra, ahol nyitott vendéglátó egységnek, illetve pihenőhelyeknek adtunk helyet. A teraszt lifttel is elérhetőre terveztük.

A II. sportcsarnok ellátókapacitása egy mobil lelátókkal 600 főre növelt nézőteret is ki tud szolgálni. A szétszedhető mobil lelátók a pályák padlószintjén lévő tároló helyiségekben elraktározhatók.

A kompakt telepítés a gazdasági udvar közös használatát teszi lehetővé, ami az egyidejűségeket is nézve, a funkcionális elemek kiszolgálását kisebb területen elintézhetővé teszi, mintha azok külön épületekben lennének elhelyezve. A sportszállás, orvosi központ és a fedett sportközpont közé helyezett gazdasági udvarra műhelyeket és raktárakat nyitottunk.

A fedett pályák öltözői elválasztott közlekedési rendszerűek.

Kerepesi úti Sportpark tervpályázat, II. díj - építész: Bozsó Csongor

Szabadtéri elemek

A parksávban lineárisan soroltak:

  • előkert
  • gyalogos főbejárati kapuépítmény
  • agora, játszótér
  • I. csarnok mögött kosárlabda pályák
  • központi tér ideiglenes étkezősátorral, játszótér, a temető felől gyalogos mellékbejárat
  • teniszpályák
  • futball pályák
  • egyéb pályák
  • strandröplabda pályák
  • játszótér

A vasút melletti sávban lineárisan soroltak:

  • buszparkoló
  • szerviz út és a róla nyíló: gazdasági udvar, nyitott parkolók, gyalogos út a Salgótarjáni út felé

Szerkezet, homlokzatok

Monolit vasbeton tartószerkezeteket terveztünk, a csarnokterek fedése acél rácsostartó. A szálloda és sportközpont homlokzatburkolata fehér eternit, fautánzatú HPL anyagú árnyékoló lamellákkal. A fedett sportterületek tömbjének homlokzatai látszóbeton felületűek, matt üveg világítósávval, a teraszokon és a terasztetők alján kültéri faburkolattal.

Kerepesi úti Sportpark tervpályázat, II. díj - építész: Bozsó Csongor

Energetika, fenntarthatóság

A kompakt telepítés gazdaságos üzemeltetést tesz lehetővé. A csarnokok lesüllyesztése hőtechnikailag előnyös megoldás. A csarnokterek ablaksávjai nagyrészt a terasztetők által árnyékoltak. Ahol nem, ott a szálloda homlokzatain külső árnyékolólamellákat alkalmazunk. Az épületegyüttes fűtését-hűtését talajszondás hőszivattyúval és távfűtéssel kombinálva tervezzük. A csapadékvizet tároljuk és másodlagosan felhasználjuk a vizesblokkokban. A világítás intelligens vezérlésű LED fényforrásokkal történik. Az üzemeltetést számítógépes vezérlésű épületfelügyeleti rendszer segíti.

Bózsó Csongor