Protonterápiás központ épül Recsken

http://nepszava.hu/cikk/1137121-protonterapias-kozpont-epul-recsken

Az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása valósulhat meg néhány éven belül Recsk határában, ha megépül a tervezett protonterápiás centrum a Búzásvölgyi tó közelében – tudta meg Nagy Sándor polgármestertől a heol.hu. A beruházásban érdekelt cég képviselői a napokban jártak a településen, ahol tájékoztatták a község vezetőit a tervekről, illetve az ezzel kapcsolatos előkészítő tanulmány részleteit ismertették.

Magáról a terápiáról érdemes tudni, hogy a daganatos betegségek kezelése ­során alkalmazott forradalmi eljárás.

A protonsugárzás rendkívüli pontosságú, és jellemzője, hogy a lehető­ legnagyobb dózist a daganatos területen adja le, minimális sugárzásnak kitéve­ a környező ép szöveteket. Az eddig használt besugárzási technikákkal összevetve nem károsítja a daganat mögötti és sokkal kevésbé a daganat előtti ép szöveteket.

A protonterápia különösen hatékony a gyermekkori rosszindulatú daganatok kezelésében, a létfontosságú szervek közelében, valamint olyan esetekben, amelyeknél a kezelési lehetőségek korlátozottak, a hagyományos sugárterápia pedig a mellékhatások jelentős kockázatával jár.

A recski központ építésének ötlete évekkel ezelőtt merült fel, amikor egy befektető megvásárolta azt a több mint húszhektáros, festői szépségű területet, amelyen a terápiás centrum és az ehhez tartozó szálloda, konferenciaközpont megépülhetne.

Európában egyelőre három ilyen korszerű intézmény található: Németországban Münchenben és Essenben, valamint Csehországban a prágai központban.

Recsk kiválasztásánál szempont volt, hogy a község a fővárosból és a repülőtértől jól elérhető. Az M3-as autópályán Budapesttől az ukrán határ irányában körülbelül másfél órányi az autóút.

A tervek szerint ez lesz Magyarországon az első tisztán klinikai protonterápia központ, amely a budapesti és debreceni egyetemi klinikák, valamint európai és tengerentúli vezető centrumok közötti szoros tudományos, műszaki és klinikai együttműködést is lehetővé teszi - írja a megyei portál.

cikkfeltöltő: 
GB