Próbaútra indult a százhatvannal száguldó, ultramodern emeletes vonat!

Próbaúton a modern vonat (Index- olvasói fotó)

«

»

Korábbi cikkek a témában:

Jönnek a százhatvannal száguldó, 600 ülőhelyes emeletes vonatok

Már Dunakeszin van az első emeletes motorvonat kasznija

Próbaútra indult az első emeletes, áramszedők nélküli villamos motorvonat Dunakeszinél! 

A MÁV összesen 19 darab emeletes motorvonatot rendelt a svájci Stadlertől, darabját öt és fél milliárd forintért. A vonatok a forgalmas elővárosi vonalakon és a balatoni vonalon fognak járni - írja az Index.

Az ultramodern, emeletes KISS vonatok nagy befogadóképességűek, 600 ülőhelyesek. Óránként 160 kilométer végsebességgel tudnak közlekedni, korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált tágas utastérrel rendelkeznek. Akadálymentesek, négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmas a vonat.

Korszerű klíma, könnyű karbantartás jellemzi a Kisst. A Stadler szélesebb ajtókkal, széles lépcsővel, alul és felül egyaránt kétméteres belmagassággal próbálja gyorsítani az utascserét és enyhíteni a zsúfoltságérzést. A vonatokban 3 hagyományos és 1 mozgássérült WC kap helyet - írja a fonódó blog.

Az első ütemben rendelt 11 motorvonat várhatóan 2019 végétől szállítja az utasokat a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalakon, a második ütemben gyártott 8 jármű pedig 2021 elejéig állhat forgalomba.

A Stadler nemzetközi vasúti járműgyártó 13 éve működik Magyarországon. Itthon 170 vasúti járműre kapott megrendelést 1,1 milliárd euró értékben a cég, 10 szervizszerződést nyertek el, 500 munkahelyet tartanak fenn a három magyar kft-ben.