Orbán Viktor: A tömeges oltásról átállunk a készenléti oltásra

https://nepszava.hu/3121929_orban-viktor-a-tomeges-oltasrol-atallunk-a-k...

A tegnap beadott oltások száma jól mutatja, hogy megváltoztak a dolgok. Ennek köszönhető, hogy mind a megbetegedések, mind a halálozások száma csökken – közölte Orbán Viktor a szokás szerint péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjúban. A miniszterelnök elmondta a friss járványügyi adatokat. Eszerint az elmúlt napon 26 embert vesztettünk el a koronavírus következtében, és 269 új fertőzöttet regisztráltak. Az aktív betegek száma 64 ezer, a kormányfő szavai szerint ennyi ember nem tud dolgozni, illetve küzd az életéért és a betegség ellen.

Arról beszélt, hogy most már az emberek „nem rohamoznak meg minket, meg a háziorvosokat és oltópontokat”, ezért csökken azok száma, akik az első adag oltást kapták meg. – Több oltásunk van már, mint amennyien jelentkeznek értük, ezért tudunk másoknak segíteni – tette hozzá. Kijelentette, hogy majdnem 17 millió adag vakcinánk lesz a jövő év végéig, így „oltásbiztonságban vagyunk”. Úgy vélekedett, hogy emiatt Magyarországon senkinek nem kell aggódnia, hogy ha akár jön egy következő hullám, vagy ha kiderül, hogy a vakcinákkal hamarabb veszítik el a védettségüket az emberek a most ismertnél, mert akkor is mindenkit nem egyszer, hanem kétszer be tudunk oltani. Közölte, hogy a magyar lakosság 38 százaléka kapta meg már mindkét oltását, de van két és fél millió ember, aki nem kért vakcinát. Nem ésszerű fenntartani ezért a jelenlegi egészségügyi kapacitást az oltásokhoz.

Emiatt a tömeges oltásról átállunk a készenléti oltásra. Ez azt jelenti, hogy néhány oltópontot fenntartanak, és aki akar oltást, az odamegy.

 

Hangsúlyozta, hogy az a kényelmes helyzet megváltozik, hogy a háziorvos is beolthat, ezért aki oltást akar, az a következő napokban menjen el beoltatni magát, mindenki jobban jár. Arra a felvetésre, hogy mi a helyzet a 12 és 17 év közöttiek oltásával, azt mondta, hogy sok az információ, amiben nehéz kiigazodni. Szavai szerint nem telt el elég idő a járvány indulása óta, így nehéz érvényes állításokat megfogalmazni. Azt mondta, hogy ő az óvatosabbak közé tartozik, mégiscsak gyerekekről van szó, de elzárni sem akarják a szülőket attól, hogy ha akarják, beoltathassák a gyerekeiket.

Oltási kampányt egyelőre nem akarnak indítani, és nem látja, hogy a magyar tudományos közösségben ez a vita a nyár vége előtt nyugvópontra jutna.

 

Türelmet kért ehhez. Hozzátette, hogy most a felnőttek a kiskorúakat a védettségi igazolványukkal bárhova elvihetik, ezekkel a feltételekkel érdemes szerinte „elmenni a nyár végéig”.  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte, hogy a járvány harmadik hullámát sikerült letörni, az új megbetegedések száma alacsony, a tesztek egy százaléka pozitív, ez egyértelműen az oltásoknak köszönhető. Az EU-s védettségi igazolványról elmondta, hogy digitális és papír alapú is lesz, a digitális formája június 15-re áll rendelkezésre majd. A kormány szerint a Sinopharmot és a Szputnyikot is várhatóan elismeri majd az uniós gyógyszerügynökség. Ezért július 1-től várhatóan szinte teljes utazási szabadság lép életbe az EU-n belül. 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Hamarosan útjára indulhat az a hírszolgálat, amely a független és ellenzéki médiumokat hangolná össze a kormánypárti sajtóval szemben – írja a Népszava.
2021.június 14.