Orbán Viktor kedvenc sportújságírója őszintén elárulta, hogy a balliberálisok miatt alázzák meg miniállamok a totálisan reménytelen válogatottat

Sok minden eszünkbe juthat a magyar válogatott idei két arcpirító vereségéről, de pár perc gondolkodás után nyilván mindenki ugyanoda jut, ahová Szöllősi György, Orbán Viktor kedvenc sportújságírója, a Mészáros Lőric kezében lévő, a miniszterelnök napját elindító Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futball és a Puskás-ügyek Áder János által hivatalosan is kinevezett nagykövete, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Puskás Akadémia egykori kommunikációs igazgatója. 

Vagyis elmúlt nyolc év.

Mármint nem a 2010 óta eltelt csodálatos hét és fél év. Hanem a klasszikus, amikor az MSZP-SZDSZ volt hatalmon. 

Ha ez így valamiért mégsem jutott eszedbe, akkor kötelességedet elolvasni a Nemzeti Sport élére történt kinevezésének helyességét fényesen bizonyító főszerkesztő nagyívű, emelkedett publicisztikáját, ami történelmi léptékben és nem földhözragadottan foglalkozik a témával. 

Onnan indulunk, hogy az Európa-bajnoki részvételünk annak köszönhető, hogy a válogatott idősebb játékosai még „a rendszerváltás előtt tanulták meg az alapokat, de mindenképpen az akkor kialakuló struktúrákban lett belőlük futballista, Gera és Király pedig még látott világbajnokságon szereplő magyar válogatottat is. Vagyis őket még akkorról örököltük, amikor volt még valami erő, rend, hagyomány az egyébként már igen szegény és züllött magyar fociban.”

De aztán - a magyar foci szempontjból sajnálatos módon - jött a rendszerváltás. 

„Az utánuk jövők tudása, eredménye azonban már az 1990-et követő húsz év felelőssége, és kevésbé az edzőké, az MLSZ-é, pláne a játékosoké, hiszen a foci, létszámánál, nagyságrendjénél, eszközigényénél, hatásánál és költségeinél fogva mindig nagypolitikai kérdés, még akkor is, ha a politika úgy csinál, mintha nem kellene erre a kérdésre válaszolnia.”

Márpedig Szöllősi szerint „nálunk, sajnos, sok-sok olyan év volt, amikor vagy nem adott, vagy szörnyűséges választ adott a politika erre a kérdésre”. Mármint arra, hogy milyen legyen a magyar futball. És gyorsan szögezzük le, ez nem most volt. Hanem akkor, amikor megszüntek egyesületek, focipályák, leállt a Bozsik-program, nem volt egy tisztességes stadionunk sem, a köztévé nem akarta a válogatott meccseit és a magyar bajnokikat közvetíteni, mert az nem kifizetődő. 

„Azt azért senki sem gondolhatja komolyan, hogy ezek az évek hosszú távú keserves következmények nélkül múltak el, vagy hogy mindezt büntetlenül meg lehet csinálni egy sportággal, egy országgal”

- írja Szöllősi, aki 2013-ban például a hosszú árnyú Gyurcsány nyakába varrta, hogy szokás szerint még bele sem melegedtek, máris kiestek a magyar csapatok az európai kupákból.

Az MSZP-SZDSZ alatt olyan pokoli időszak volt, amikor a magyar focisták nem külföldre igazoltak, hanem elmenekültek az országból:

„És ha akkor nem tud külföldre menekülni egy-két tehetségünk, most Dárdaink, Geránk, Szélesink, Juhász Rolandunk, Bódog Tamásunk, Király Gáborunk sem lenne.” 

(...)

A teljes cikk itt olvasható: https://444.hu/2017/11/11/orban-viktor-kedvenc-sportujsagiroja-oszinten-...

cikkfeltöltő: 
GB