Orbán nem kíváncsi az Európa Tanács főtitkárának aggályaira

Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától KAPCSOLÓDÓ Tisztázunk mindent a koronavírus-törvényről Tisztázunk mindent a koronavírus-törvényről Orbán Viktor történelmi felhatalmazást kapott a veszélyhelyzettel, miközben csapdahelyzetbe került az ellenzék. Minden, amit a koronavírus elleni rendkívüli törvényről tudni érdemes. - fogalmazott Orbán Viktor az Európa Tanács főtitkárának címzett válaszlevelében. A miniszterelnök arra kéri a főtitkárt, hogy tanulmányozza át a törvényjavaslat pontos szövegét, és vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is - mondta el a részleteket az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

https://index.hu/belfold/2020/03/26/koronavirus_magyarorszagon_orban_viktor_valaszlevel_europa_tanacs_fotitkar_biralataira/

Marija Pejcinovic Burić arra hívta fel a kedden küldött levelében Orbán figyelmét, hogy a koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben hozott tagállami intézkedéseknek is meg kell felelniük az ország alkotmányának, a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket.

Egy pontosan meg nem határozott és ellenőrzések nélküli vészhelyzet nem garantálja a demokrácia alapelveinek tiszteletben tartását, és azt, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozó sürgősségi intézkedések szigorúan arányosak legyenek a leküzdeni kívánt fenyegetéssel, fogalmazott a főtitkár. Emlékeztette Orbánt, hogy a nemzeti parlamentekben, a médiában és az internetes felületeken folytatott demokratikus vita, valamint a hivatalos információkhoz és dokumentumokhoz való hozzáférés biztosítása minden szabad és demokratikus rendszer alapvető eleme. 

Hozzátette, az Európa Tanács továbbra is készen áll arra, hogy segítse a tagállamok erre irányuló törekvésit, minden szükséges ismeretet és segítséget rendelkezésükre bocsát. "Arra szólítom fel a magyar hatóságokat, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget" - fogalmazott a főtitkár. 

A kormány ahhoz kért határozatlan időre felhatalmazást, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet megszűnéséig rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson.

KAPCSOLÓDÓ

Nem szavazta meg a koronavírus-törvény holnapi elfogadását a parlament

Nem szavazta meg a koronavírus-törvény holnapi elfogadását a parlament

A kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításához és a különleges jogrendhez kérte az ellenzék támogatását. A jogszabályt már jövő héten kedden 2/3-os többséggel egyedül is el tudja fogadni a Fidesz-KDNP frakciószövetség.

Hétfőn nem lett meg a 4/5-ös parlamenti többség a törvényjavaslat sürgős, kivételes eljárásban történő tárgyalásához és keddi elfogadásához. Az ellenzéki frakciók nemmel szavaztak, de jövő hét kedden már kétharmados többséggel egyedül is el tudja fogadni a jogszabályt a Fidesz–KDNP frakciószövetség.

 

cikkfeltöltő: 
GB