Orbán: A magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül

https://index.hu/belfold/2017/12/22/orban_a_magyar_gazdasagot_lehet_muko...

Orbán Viktor szokásos, pénteki Kossuth rádiós interjúját adta. Apró érdekesség: bár korábban arról szóltak a hírek, hogy a sokáig Orbánt reggelente kérdező Kocsis Évát lecserélték egy másik riporterre a kampány időszakára – valószínűleg azért, mert Kocsis néha, véletlenül valódi kérdéseket is feltett Orbánnak, és ilyen kellemetlen pillanatokra semmi szükség –, ám most pénteken mégis ő kérdezte a miniszterelnököt.

„Mit mondtak, amikor az asztalra pakolta Brüsszelben a konzultációs íveket?” – tette fel rögtön első kérdését Kocsis, amire Orbán elmondta, hogy a miniszterelnöki csúcson annyit sikerült megakadályozni, hogy megszülessen egy olyan rendszer, ami szétosztaná a tagállamok között az EU-ba érkező migránsokat, de abban nem járt sikerrel, hogy a magyar álláspont mellé állítson olyan vezetőket is, akik eddig nem értettek egyet vele. 

Ugyanannyian vannak, talán a lelkesedésük csökkent

– mondta Orbán. Elmondta, márciusban újra megpróbálják, amit ő úgy fogalmazott meg, hogy „újabb támadás előtt állunk”.

Előbb-utóbb mindenhol belátják

A kérdésre, hogy miért gondolja, hogy menni fog a meggyőzés majd a miniszterelnökök találkozóján Orbán azt válaszolta, hogy azért, mert választások lesznek mindenhol.  És mindenki, aki kevert népességű Európát akar, akik azt képviselik, hogy ez a haladás és fejlődés útja, azok folyamatosan gyengülnek a nemzeti választásokon. "A végén az európai emberek, ha nehezen is, de csak érvényt szereznek a saját akaratuknak" - mondta.

A műsorvezető felvetette, hogy Franciaországban Macron, vagy Németországban Merkel álláspontja nem változott és a dél-európai országokban is hasonló a helyzet, de Orbán azt mondta, hogy inkább azt látja, hogy a hagyományos francia elitet félreállították a franciák és Németországban is megváltoztak az erőviszonyok.

Nem mondom, hogy megnyerték már az európai emberek ezt a csatát, vagy sikerült helyreállítani a demokráciát, de a folyamat ebbe az irányba tart

– foglalta össze. 

Orbán elmondta, hogy számít arra, hogy Ausztria csatlakozik a V4-ekhez, Lengyelországot pedig méltatlan támadások érik "Brüsszelből". Márpedig aki Lengyelországot támadja, az egész Közép-Európát támadja, így Magyarországnak nem csak kötelessége, de elemi érdeke is, hogy Lengyelország mellé álljon.

Magyarország a saját lábán áll

Orbán egy kérdésre elmondta, hogy attól egyáltalán nem tart, hogy jogállami fenntartások miatt uniós forrásokat tartsanak vissza Magyarországgal kapcsolatban, mivel világos jogrend van az EU-ban, és az nem teszi ezt lehetővé.

Majd azt is elmondta, hogy fontos látni, hogy az uniós pénz nem csodaszer, és nem ajándék: sokat fizetünk be és komoly forrásokhoz jutunk. A nagy nemzetközi cégek komoly profitot termelnek az országban, a profit egy részét pedig elviszik. A nyugat-európai országok pedig keresnek rajtunk, ezért szerinte nem érdmes a magyraoknak "kalaplevéve, kezükben a kalapot szorongatva" állni. 

A magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek

– mondta Orbán, aki szerint senki pénzére nem vagyunk rászorulva, az ország a saját lábán áll. 

Azt is elmondta, hogy a gazdaságpolitikánk rugalmas, tehát bármikor tudna alkalmazkodni egy új helyzethez, ha például az uniós források rendszere megváltozna. Az, hogy most számol az uniós pénzekkel az ország az természetes, de ha nem érkezne pénz, akkor hozzáigazítanánk  agazdaságpolitikánkat az új helyzethez.

Akkor is lenne növekedés, akkor is sikeresek lennénk

– mondta.

Ehhez a bátor kijelentéshez érdemes hozzátenni, hogy az uniós támogatások tartották életben magyar gazdaságot a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban, és ezt nem mi mondjuk, ez derül ki egy elemzésből, amit a KPMG és a GKI Gazdaságkutató készített a kormány megbízásából, és amit a Napi.hu dolgozott fel. A tanulmány állítja, hogy a támogatások nélkül csökkent volna a GDP, és a beáramlott 14 ezer milliárd forint ellenére a gazdaság versenyképessége romlott, a munkaerő elvándorolt.

Uniós pénzek nélkül siralmas állapotban lenne a magyar gazdaság

Uniós pénzek nélkül siralmas állapotban lenne a magyar gazdaság

Az ezermilliárdok éppen csak arra voltak elegek, hogy a felszínen maradjunk.Tovább

Az interjút végül azzal zárta Orbán, hogy  2017-ben kiderült, hogy elemi igány van Európában a kereszténység megvédésére, és ő ebben az évben azt tanulta meg, hogy a kereszténység védelme lesz a választott politikai vezetők elsőrendű feladata.  

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)

cikkfeltöltő: 
GB