Orbánék nem hajlandók fogadni a néppárti három bölcset

https://hvg.hu/itthon/20190515_europai_neppart_bolcsek_tanacsa

Orbánék nem hajlandók fogadni a néppárti három bölcset

Ezúttal a néppárti bölcsek tanácsát kosarazta ki Orbán Viktor: a három veterán néppárti politikus találkozni akart a miniszterelnökkel az EP-választások előtt, de a Népszava értesülései szerint erre nem lesz mód.

Egyeztetett volna Orbán Viktorral a néppárti bölcsek tanácsa, de azt a választ kapták, hogy a választásokig már erre nem lesz lehetőség, írja a Népszava.

Az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságának felfüggesztésekor döntött arról, hogy kinevez egy háromtagú tanácsot, amely azt vizsgálja majd, hogy a Fidesz betartja-e a néppárt által vallott értékeket, amely elengedhetetlen volna ahhoz, hogy a párt visszanyerhesse a teljes jogú tagságot a legnagyobb európai parlamenti frakciót adó pártcsaládban. A Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel politikusokból álló tanács Budapestre is ellátogatna.

felfüggesztést követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor még úgy beszélt a bölcsekről, mintha a kinevezésüket jó megoldásnak tartaná, ahogyan egy hasonló tanács felállítása megfelelt 2000-ben az akkor osztrák kancellár Schüsselnek, amikor az Osztrák Néppártot akarták kizárni, mert koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal.

"Arra jutottunk, hogy ami jó volt az osztrákoknak, az jó lesz nekünk is, ami nem derogált Schüssel úrnak, az jó lesz nekem is"

– fogalmazott Orbán március 20-án.

Ehhez képest az elmúlt napokban a Fidesz már folyamatosan arról beszél, nem biztos, hogy a Néppártban folytatja az EP-politizálást, lehet, hogy egy másik formációban jobban tudja képviselni érdekeit. Orbán Viktor emellett találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, mindketten szélsőjobboldali politikusok, velük alakíthat új frakciót a Fidesz, ha sikerül erről megegyezniük.

Az EPP csúcsjelöltjét, Manfred Webert pedig a Fidesz több személyisége, például a múlt héten maga Orbán Viktor is alkalmatlannak nevezte az Európai Bizottság-elnöki jelöltségre, a Habony Árpád-féle V4NA hírügynökség pedig lejárató kampányt kezdett Weber ellen.

cikkfeltöltő: 
GB