Nyugdíjasok tízezrei maradhatnak ki az év végi jutalomból

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdijasok_tizezrei_maradhatnak_ki_a...

Tavaly közel 2 millió 600 ezer főnek postázták az élelmiszer-vásárlásra hasznosítható utalványt, közülük 14 ezer 680-an nem kapták kézhez a kormány ajándékát. Ennél azonban jóval többen lehettek azok a nyugdíjasok, akiknek nem is kézbesítettek Erzsébet-utalványt - hívta fel a figyelmet a Blikk.Az egészségügyi dolgozóknak adott a lehetőség, hogy munkájukat folytatva a nyugdíjuk összegét is megkapják jövedelemkiegészítés címén. Így bár a pénzüket munka mellett is megkapják, azt nem öregségi nyugdíjként folyósítják nekik - magyarázta lapunknak a Blikk hírét kommentálva Sziller Linda munkajogász.

2013-ban vezették be a közszférában a dupla juttatás tilalmát, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjas korú dolgozó továbbfoglalkoztatása esetén nem kaphat egyszerre munkabért és nyugdíjat is. Az öregségi nyugdíj folyósítását - a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig - szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas egyebek közt közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami szolgálati jogviszonyban dolgozik.

Kivételek, mégsem jár nekik

A tilalom alól kivételt jelentenek a közszféra egészségügyi dolgozói, akinek a megállapított pénzellátása folyósítását a nyugdíjtörvény alapján szüneteltetik, a munkáltató - általa meghatározott összegű - jövedelemkiegészítésben részesítheti. Ugyanez a törvény kimondja, hogy az öregségi nyugdíj szüneteltetésének időtartama alatt az érintett nyugdíjasnak minősül.

Ám a kormány ajándéka nem jár az egészségügyiseknek. Sziller Linda felhívta a figyelmet, hogy a 2016-os kormányrendelet alapján bevezetett Erzsébet utalvány juttatás nem a "nyugdíjasokat" illette meg, hanem azokat, akik részére nyugdíjat folyósítottak. Azért maradtak ki tehát az egészségügyi dolgozók, mert esetükben a fentiek miatt a nyugdíj folyósítása szünetelt.

Így tehát a kormány kiküszöbölte, hogy azok a nyugdíjasok is megkaphassák az utalványt, akiknek a nyugdíjfolyósítását szüneteltetik.

A kormány idén decemberben is megfejelheti pénz- vagy utalványbónusszal az év végi nyugdíjkiegészítést, írtuk megkorábban.

cikkfeltöltő: 
GB