Nyiss a térre! Itt a hétvége legmenőbb eseménye

A Budapest100 témája most a terek lesznek, sorra vesszük őket

Budapest100 az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Eredetileg a százéves házak ünnepe volt, de már nem az építés éve, hanem más szálak fűzik össze a megnyíló épületeket. Két éve a Nagykörút, tavaly a rakpartok, idén a terek, a terek övezte házak, a bennük élők és történeteik lesznek a főszereplők május első hétvégéjén. Idén 23 téren 45 házat nyitnak meg az önkéntesek és a lakók, a részletes programfüzet már letölthető.

Fortepan kezdettől fogja a Budapest100 kezét, most egy ingyenes telefonos applikációval készült a Budapest100-ra. A ForteGo kísérleti változata pillanatnyilag 250 képpel működik, a hétvégén kaput táró házak és terek fotóival. Az app segít rátalálni az eredeti helyszínre, ráadásul ilyen volt – ilyen lett képpár is készíthető vele.

Az Urbanista most tizenöt Fortepan fotóval ad rövid tér- és programtörténeti áttekintést. Nyiss kaput, beszélgess lakókkal, hozd el a saját történetedet! Kezdődik a Budapest100.

A résztvevő terek egyik legkisebbike a Lenke út, Fadrusz utca és Fehérvári út közötti süllyesztett terepű, 1931-ig névtelen újbudai Károli Gáspár tér. Van itt zsinagóga, evangélikus templom, játszótér és május első hétvégéjén lesz tértörténeti kiállítás, könyvcsere, térfelfedezés gyerekeknek. Vasárnap az egykori és jelenlegi lakók, csatlakozó Budapest100-turisták személyes emlékekről és a kiharcolt térfelújításról beszélgetnek –  limonádézás közben.

A résztvevő terek egyik legkisebbike a Lenke út, Fadrusz utca és Fehérvári út közötti süllyesztett terepű, 1931-ig névtelen újbudai Károli Gáspár tér. Van itt zsinagóga, evangélikus templom, játszótér és május első hétvégéjén lesz tértörténeti kiállítás, könyvcsere, térfelfedezés gyerekeknek. Vasárnap az egykori és jelenlegi lakók, csatlakozó Budapest100-turisták személyes emlékekről és a kiharcolt térfelújításról beszélgetnek – limonádézás közben.(Fotó: Fortepan / FORTEPAN)

A teljes cikk itt olvasható: https://index.hu/urbanista/2018/05/05/nyiss_a_terre_budapest_100/

cikkfeltöltő: 
GB