Nem vagyok "gyalog" a sakktáblán - Interjú a főpolgármesterrel

Szövetségben dolgozom a miniszterelnök úrral. Nem vagyok megbízhatatlan szövetségesnek, de "gyalog" sem a sakktáblán – mondta az atv.hu-nak adott interjúban Tarlós István. A főpolgármester "szíve szerint" már nem vállalna még egy ciklus. Azt még nem tudja, hogy az EU-tól pontosan mennyi pénzt kapnak a 3-as metró felújítására. Tarlós István nem érti, hogy a volt BKK-vezér Vitézy Dávidot miért és hogyan akarták volna "kiszaszerolni" az oroszok a 3-as metró miatt, de úgy tudja: Vitézynek nem az oroszok miatt kellett távoznia.

Főpolgármester úr, ez diadal?

Ha az elmúlt napokra gondol, hogy a 3-as metró felújításának a földalatti munkái elindultak, ezt a kifejezést semmi esetre sem használnám. Némiképpen megnyugtat, hogy az történt, amire számítottam, amit kalkuláltunk műszaki becslések és megfontolások alapján. Jó érzés, hogy az a hangulat, amit itt egyesek megpróbáltak előállítani...

Történetesen, hogy nagy káosz lesz, és felfordulás? 

Kicsit az az ember érzése, hogy egyesek azért sürgették annyira, hogy kezdődjön el a felújítás, hogy aztán megpróbálkozzanak nap nap után a káoszról beszélni. Nekem egyetlenegy célom van, a problémamegoldás. Azt minden józanul gondolkodó ember tudja, hogy ekkora felújítást nem lehet észrevétlenül elvégezni. Azok a javaslatok, amik itt elhangoztak, hogy középső szakasszal kezdjünk és annak a felújításával egyidejűleg építsünk ki egy új villamospályát a 14-esnek a Deák térig, szakmailag meggondolatlanok. Tessék elképzelni, hogy a középső szakasz felújítása alatt – amikor itt a felszíni forgalomkiváltásnak meg kell történnie – akarnánk egyidejűleg a Westenden át, a Bajcsyn, keresztül az Andrássy úton új villamospályát lefektetni, attól tényleg fölborulna Budapest közlekedése. A képtelen ötletelések a buszok számának a fizikailag lehetetlen növelésére is most végleg elhaltak. Vannak, akiket nagyon bánt, hogy elmaradt az annyira vágyott „összeomlás", és most is azért szurkolnak, hátha lesz mégis valahol egy máskor is előforduló hétköznapi üzemzavar vagy valami kisebb-nagyobb feszültség, amit jól fel lehet fújni. 

A felújítás startjával kapcsolatban az MSZP-s Horváth Csaba azt nyilatkozta, hogy korábban fogadni akart főpolgármester úrral abban, hogy májusban, illetve szeptemberben nem fog elindulni ez a 3-as metró felújítása. Ö felajánlotta a fizetését, de állítólag Ön nem fogadott vele, mert sokkal több a fizetése, mint az övé. Ez elég hihetetlen sztori.

Az is. Nem tudom értelmezni, amit a szocialista képviselőről mondott. Nem kívánok vele vitatkozni. Ilyen ajánlatra nem emlékszem. Ha neki sokkal kevesebb a fizetése, akkor miért van az, hogy én egy 70 négyzetméteres társasházi lakásban élek, ő pedig egy 250 négyzetméteres villában a Rózsadombon. De nem gondolnám, hogy ez az egész kérdés a metrófelújításhoz kapcsolódna.

Vannak azért kritikus hangok a 3-as metró felújításával kapcsolatban, amit szakértők vagy más politikusok fogalmaznak meg. 

Nem tudom, milyen szakértőket emleget. Inkább politikai jóslatokat hallottam. Nem foglalkozom azokkal a politikai lózungokkal, amiket egy választási kampányban a parlamenti választás előtt pufogtatnak. Dobálóznak számokkal, összehasonlítgatnak almát körtével, aztán szégyenben maradnak vele. 

3-as metró: a kormány számára ez nem politikai kérdés? Az Európai Uniótól kapunk 137,5 milliárdot...

Még nem tudjuk, mennyit kapunk.

Nem tudjuk? Az Európai Unió fejlesztést finanszíroz.  Ez most fejlesztés vagy "karbantartás"?

Egy olyan felújítás, ami fejlesztési elemeket is tartalmaz.

Miért nem tudjuk még, hogy mennyi lesz az uniós forrás, amit biztosítanak erre?

(...)

A teljes cikk itt olvasható: http://budapest.hu/Lapok/2017/nem-vagyok-gyalog-a-sakktablan-interju-a-f...

cikkfeltöltő: 
GB