Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin a tudomány mai állása szerint lehetne segíteni

A (élő) szervezetek működése dinamikusan szabályozott folyamat. Ha a vezénylésükben szerepet játszó szabályozó gén (vagy több gén) meghibásodik, annak következményeként valamely sejt (vagy több sejt) fékevesztett módon osztódni kezd. Ezt a sejtburjánzást kiváltó génhibát kapcsolják ki a legújabb célzott gyógyszerek, s ezzel új megközelítést, egyfajta oki terápiát hoznak az onkológiában. Dr. Peták István molekuláris farmakológussal beszélgettünk.

https://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/25464/ne-haljon-meg-es-ne-szenvedjen-senki-akin-a-tudomany-mai-allasa-szerint-lehetne-segiteni

A célzott gyógyszer, aminek a tumort kiváltó génre kell hatnia (hiszen erre fejlesztették ki), kizárólag akkor lehet hatékony, ha az a bizonyos génhiba van a beteg daganatában. Ennek esélye azonban nem nagy, mindössze pár százalék. Ezért a kezelés megkezdése előtt precíz molekuláris diagnosztikai vizsgálatot kell végezni, hogy az a célszemély kapja az adott célzott kezelést, akinek a daganatában ott van a gyógyszer célpontja, hiszen a másfajta génhiba esetében a beadott (esetenként nagyon drága) gyógyszer hatástalan lesz.

A célzott daganatellenes gyógyszerek hatásmechanizmusának molekuláris szintű vizsgálatával foglalkozó dr. Peták István azt kutatja, hogy az egyes gyógyszerek miként hatnak, és hatásukat hogyan lehet előre jelezni. Fontos új eredményre is felhívja a közvélemény figyelmét a WEBBeteg.hu munkatársával beszélgetve: a tudósok idén februárban jutottak el oda, hogy a daganatok 95%-ában ki tudják  mutatni a daganatot okozó „driver” génhibát, tehát nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy tudjuk, hogyan jönnek létre a daganatok (1). Az is további bizonyítást nyert, hogy amennyiben egy mutáció valamely szervben képes rákot okozni, ezt meg tudja tenni más szervekben is – anatómiai egységtől függetlenül. Eközben az is igazolódott, hogy egyre több, egy adott célpontra kifejlesztett célzott szer, többféle daganattípusban is hatékony lehet – feltéve, ha ez a bizonyos célpont megvan a tumorban. Összegzésképpen: a célzott terápia sikerének feltétele minden esetben az, hogy a megfelelő gyógyszert a megfelelő beteg kapja. Ennek eldöntéséhez pedig a daganatgének elemzésén alapuló, a gyógyszerek hatékonyságát előrejelző vizsgálatokra van szükség. Az Oncompass küldetése, hogy minden beteg esetében kiderüljön, milyen génhiba miatt jött létre a daganata, és ha ez már lehetséges, akkor annak megfelelő leginkább személyre szabott célzott kezelést kapjon. Ehhez a molekuláris diagnosztikai központunkban mindig a legteljesebb, legjobb minőségű diagnosztikai vizsgálatok állnak rendelkezésre 17 éve, amióta elindultunk. Mindig az volt a cél, hogy ha bárhol a világon már elérhető egy vizsgálat, akkor az azonnal elérhető legyen a hazai betegeknek is – mondja dr. Peták István tudományos igazgató, hiszen az egyik fő küldetésünk, hogy minél több betegnél, időben és teljesen megbízható minőségben megtörténjen a molekuláris célpontokat azonosító vizsgálat. Jelenleg e célpontoknak még csak kis része esetén érhető el – a kizárólag onkológus szakorvos által alkalmazható – célzott gyógyszer, de a fejlődés rendkívül gyors, havonta jelennek meg új gyógyszerek.

(...)

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró