Mulasics László kiállítás a Várfok Galériában

2017 februárjától a Várfok Galéria termeiben Mulasics László (1954-2001) festőművész, ’A megoldás kezdete’ című kiállítása tekinthető meg.

Mulasics pályafutása a 80-as évek derekán, a Képzőművészeti Főiskolán indult. Az új szenzibilitás körébe tartozva követte a nemzetközi új festészeti tendenciákat – transzavantgárd, heftige Malerie, New Painting. Első fennmaradt munkái ennek megfelelően heves gesztusok által meghatározott, vastag festékrétegbe ágyazott figurális kompozíciók voltak, amit 1986-ban éles váltással elhagy.

Művészetében megkezdődik a geometria térhódítása és sokrétű anyagkísérletei 1987-ben elvezetik az ókori viasztechnikához, az enkausztikához, melynek gyökerei az ókori egyiptomi múmiaportrékig nyúlnak vissza.

Mulasics a legnemesebb szintre emeli az enkausztika technikáját, mellyel Arnold Böcklin, James Ensor, Paul Klee vagy Jasper Johns is kísérletezett. A bonyolult rétegek és struktúrák gyakran további anyagokkal – olaj, metállemezek, zománc, fotóprintek – vannak gazdagítva. Motívumkincsében helyet kapnak a világ fizikai jelenségei, természeti kincsei, kulturális történelmének emblémái, melyek a kozmológia gondolatában olvadnak eggyé, az alkímia törvényeit idézve fel.

Munkái egyetemes ideákat, értékeket hordoznak, a viasz sejtelmes fényű felületében konzerválva, ezért érezzük munkáit ma is egyszerre frissnek és örökérvényűnek. A tárlat különlegessége, hogy zömében kiállításon nem szerepelt, vagy eddig csak külföldön bemutatott alkotásokra fókuszál.

OS