Moshe Jahoda emléktáblát avattak Budapesten

A legnagyobb magyarországi zsidó szervezet, a JDC-MAZS Alapítvány egykori igazgatójára, a tavaly elhunyt Moshe Jahodára emlékeztek a rokonok és a hazai zsidó közösség kiemelkedő személyiségei, köztük Taly Shaul, az alapítvány igazgatója, Ács Tamás, a BZSH elnöke, volt kollégák és barátok.

Moshe Jahoda 26 évvel ezelőtt az amerikai Joint (ma hazánkban működő szervezete a JDC-MAZS Alapítvány) megbízásából érkezett Magyarországra, mint a szervezet rendszerváltás utáni első igazgatója. Ő hozta létre az emléktáblának otthont adó Bálint Házat, a fiatalok körében legendás hírű Szarvasi Tábort, és ő építette ki az azóta is egyedülálló módon működő szociális gondozás rendszerét, ezen belül a Holokauszt Túlélőket támogató programot. A zsidó közösségi élet felélesztését maga is komoly anyagi hozzájárulással szorgalmazta és segítette.

Moshe Jahoda 1926-ban született Bécsben, 1939-ben 13 évesen egy gyermektranszporttal Palesztinába került. Szülei a húgával együtt Bécsben maradtak, majd 1943 januárjában Auschwitzba vitték őket, ahol mindhármukat megölték. Az egyedül maradt fiatalember civil karrierje 1953-ban kezdődött Izraelben, dolgozott a Mezőgazdasági Minisztériumban, majd mint követségi tanácsos Dél-Amerika több országában. A Claims Conference alelnökeként ő vezette azt a jóvátételi és kárpótlási tárgyalássorozatot, amelynek eredményeit 2001-ben Washingtonban szerződésben rögzítettek.

Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS) - OS