Megint terjedhet a malária és a tuberkolózis a koronavírus-válság miatt

Többen veszíthetik életüket maláriában, tuberkolózisban és a HIV-vírus okozta betegségben a koronavírus elleni küzdelem miatt, mint amennyi halálesetet maga a Covid-19 okoz. A szegény országokban ugyanis hiány lehet gyógyszerekből, a rászorulók pedig félnek elmenni orvoshoz.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/megint-terjedhet-a-malaria-es-a-tuberkolozis-a-koronavirus-valsag-miatt.html

Drasztikusan növelheti a koronavírus-válság a malária, a HIV-vírus és a tuberkolózis okozta haláleseteket a szegény országokban, állítja egy aktuális tanulmány.

Ads by Teads

Súlyos károk

Az Imperial College London kutatói szerint ezekben az államokban, ahol amúgy is gyakoriak a fertőző betegségek, komoly zavarok léphetnek fel az egészségügyi rendszerben és a gyógyszerellátásban.

Ráadásul az emberek egyre kevésbé mernek orvoshoz vagy kórházba menni, mivel félnek a koronavírustól. Pedig ma már a HIV-vírus, a tuberkolózis és a malária ellen is vannak kezelések vagy hatékony, a megelőzést szolgáló gyógyszerek.

Ezekben a betegségekben eddig évente csaknem három millióan veszítették életüket világszerte.

Modellszámítások szerint a következő öt évben annyira megugorhat ez a szám, hogy többen fognak meghalni az említett három betegség, mint a Covid-19 következtében.

Afrika déli részén például akár húsz százalékkal is nőhet a tuberkolózis okozta halálesetek száma. (Már jelenleg is ez a leghalálosabb fertőzőbetegség a világon.)

Malária következtében harmadával többen veszíthetik életüket amiatt, ha a Covid-19 miatt le kell állítani a szúnyoghálók osztását. (A kórokozókat szúnyogok terjesztik.) A HIV-fertőzöttek kezelésének megszakítása pedig tíz százalékkal növelheti a halálozások számát.

A Spiegel által idézett tanulmány a Lancet Global Health szakfolyóiratban jelent meg. A kutatók négy különböző forgatókönyvet vizsgáltak meg a koronavírus lefolyásával kapcsolatban.

A vírusválság szegény országokra gyakorolt súlyos hatásaira figyelmeztet egy aktuális ENSZ-jelentés is:

eszerint a krízis 83-132 millióval növeli az éhezők számátglobálisan az idei évben.

Az ENSZ és a Világbank korábbi tanulmánya alapján pedig világszerte hatvan millió ember süllyedhet súlyos szegénységbe a járvány következményei miatt.

Globális helyzet

Ami az aktuális vírushelyzetet illeti, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint eddig több mint 13 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak világszerte. (A fertőzöttek valós száma ugyanakkor ennek sokszorosa lehet.)

A vírussal összefüggésben mintegy 580 ezren vesztették életüket, 7,4 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

A legtöbb halálos áldozatot az amerikai kontinensen regisztrálták: az Egyesült Államokban 136 ezren, Brazíliában 74 ezren, Mexikóban 36 ezren hunytak el.   

Európában a legtöbb áldozatot, 45 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel. Olaszországban 35 ezren, Franciaországban 30 ezren, Spanyolországban 28,5 ezren, Oroszországban 11,5 ezren, Belgiumban csaknem 10 ezren, Németországban 9 ezren, Hollandiában 6 ezren vesztették életüket.

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban mintegy 5500 áldozatot követelt a Covid-19.

Magyarországon eddig csaknem 4300 fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma 595. Több mint háromezren meggyógyultak.

cikkfeltöltő: 
GB