Margit hídtól a Szabadság hídig: Budapest Restart az alsó rakparton

 FB, VaLyo

Kép: FB, VaLyo

A Budapest Restart-programnak megfelelően hétvégére átadják a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak a pesti alsó rakpartot, amit szombat hajnalban zárnak le és majd vasárnap éjszaka nyitnak meg újra a gépjárműforgalom előtt - közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken.

Korábbi cikkek a témában:

Hétvégére a gyalogosoké a pesti alsó rakpart, lehet korzózni

A rakpartot szombat hajnalban 2-3 óra körül zárják le a gépjárműforgalom elől, a zárás feloldása vasárnap 23 óra körül várható. A rakpart gyalogosoknak történő átadásával a kikapcsolódásra használható közterületeket bővítik.

A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte, a főváros újranyitása érdekében meghozott intézkedések célja, hogy a zsúfoltság a lehető legkisebbre csökkenjen, de a rakpart használata során a koronavírus-járvány miatt meghozott általános szabályok mellett további előírásokat is be kell tartani.

Kérik, hogy a megnyitott rakpart használata során az emberek figyeljenek arra, hogy útpályáján ne zavarjanak másokat, mindig maradjon egy sáv, ahol ki tudják egymást kerülni a gyalogosok, kerékpárosok. A bicikliseknek 10 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a rakparton nincs árnyékolt felület, a nyilvános illemhelyek zárva vannak és a vendéglátóhelyek sem nyithatnak még ki. Az alkoholos italok fogyasztása közterületen, így a rakparton sem megengedett.
  
A Margit híd és a Parlament, valamit az Erzsébet híd és Szabadság hid között végig lépcsős rakpart található. A függőleges partfal mentén viszont legyenek óvatosak a rakpartra látogatók. 

A Főpolgármesteri Hivatal kéri, hogy lehetőség szerint a pesti rakpartot ne gépjárművel, hanem gyalogosan, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel közelítsék meg.

Utóirat: Valyo, város és a folyó, azaz akik a 'Szabihidat" és mindenféle folyóparti dolgot szerveznek, ezt írták hétvégére:

Játssz! Olvass! Sportolj! Piknikezz!

  • Fontos 0. Fizikai távolságtartásnak megfelelően mozogj
  • Fontos I. Hozz vizet és vegyél sapkát!
  • Fontos II. Ne szemetelj! Ne ess a Dunába!
  • Segíts. Ha segítenél a Valyo obszerver csapatának mérni, hogy ki hogyan használja a partot, akkor jelentkezz itt: https://forms.gle/iH25rcZx2wyguHhCA