Múzeumok Éjszakája az MKVM-ben június 24.

PROGRAMOK

14.00:   Kapunyitás

14.00-00: Sörömre fel!

Ez Sör! című sörtörténeti kiállításunkhoz kapcsolódóan látogatóink elmerülhetnek a „sörömök” világában. Kicsiket és nagyokat várunk játékos foglalkozásainkkal, melyek során megismerhetik a sör évszázados kultúrtörténetét, készítésének folyamatát, valamint a népszerű ital magyar gasztronómiában betöltött szerepét is.

-Sörkvíz: Sörrajongó vagy? Te aztán ismered ezt az italt? Sörkvíz játékunkon tedd próbára tudásod a múzeumok sörön következő éjszakáján!

-Nem csak a felnőtteké a világ! Sörös doboz tarolás, lengőteke játék sörös dobozokkal, és még sok más izgalom vár a múzeum udvarán!

14.00-22.00: Ne csak igyunk, együnk is!

Családi sörkorcsolyázás minden korosztálynak. Hűvösen habzó italunk mellé friss és omlós sörkorcsolyát sütünk.

16.00-00.00 Sörkert a múzeum udvarán:

Hangulatos kertünkben hagyományos és kézműves sörfőzdék söreivel, Csömöri kenyérlángossal, sramli zenével, sörcikkgyűjtők zsibvásárával, sörivó versennyel, valamint sörtörténeti előadásokkal várjuk szomjazó vendégeinket.

- 18.00-23.00 Kiss László és zenekara sörmámoros sramli dalokat játszik

- 19.00; 21.00 sörivó verseny

- 18.00, 20.00 és 22.00: Kovács Gábor Maláta sörszakértő, a Serteperte blog szerzőjének előadásai – Európa legkülönlegesebb sörei, A sör leghíresebb városai, Komló, a sörfűszer

 

TÁRLATVEZETÉSEK:

17.00; 21.00:  Tárlatvezetés „A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből című állandó kiállításban

21.00; 23.00: Tárlatvezetés a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításban

19.00: Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban

18.00; 19.00, 20.00; 21.00; 22.00; 23.00: Tárlatvezetés az Ez sör! – A sernevelőtől a sörgyárig című időszaki kiállításban

18.00; 23.00: Tárlatvezetés az Ügynök a bárpultban című időszaki kiállításban

20.00; 22.00: Tárlatvezetés A háború pillangói című időszaki kiállításban

Tárlatvezetéseinken egyszerre max. 30 főt tudunk fogadni. A részvétel érkezési sorrendben történik, kérjük, hogy a program előtt minimum 10 perccel jelenjenek meg a helyszínen. Vezetéseink max. 45 percesek.

 

A programokon az egységes Múzeumok Éjszakája karszalaggal lehet részt venni.
Felnőtt karszalag: 1.700 Ft

Gyermek karszalag (6-18 év között): 800 Ft
 

TÁMOGASSON MINKET, VÁSÁROLJA MEG TŐLÜNK MOST MÁR ONLINE IS A KARSZALAGOT, IDE KATTINTVA!

Bővebb információ: www.muzej.hu

Időszaki kiállítások

A háború pillangói

Érosz a Nagy Háborúban

2017.06.01. – 2017.10.01.

A Kecskeméti Katona József Múzeum vendégkiállítása a tábori bordélyok témáját járja körül az első világháború időszakából. Az orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat is felvonultató kiállítás enteriőrök segítségével mutatja be a harcoló katonák lövészárkon túli magánéletét és a nemi betegségek számának csökkentése érdekében létrehozott tábori bordély-hálózat működését.

Ügynök a bárpultban

A vendéglátás és az állambiztonság kapcsolata a szocializmusban

2017.05.25. – 2017.10.01.

A kiállítás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett kutatáson, valamint egykori szállodai portásokkal, éttermi pincérekkel és szakácsokkal készített interjúkon alapul. Az itt feltárt iratok segítségével, – két nyilvános esetet kivéve – nevek nélkül, tipikus történeteken keresztül mutatja be a politikai célzatú megfigyelés és a vendéglátás kapcsolatát.

Az én Törökországom

Nijat Ayvaz fotográfiái

2017.05.25. – 2017.10.01.

Nijat Ayvaz egy sokszínű és igen érzékeny fotóművész, aki hazája, Törökország, bemutatásával együtt képes az örök érvényű emberi életutat is egyszerre megmutatni nekünk a gyermekkor - nem mindig – gondtalan éveitől a felnőttkor munkával töltött napjain át a távozásban gondolkodó, utolsó cigarettáját meggyújtó  öregember megörökítéséig. Egy ország, egy életút: kettő az egyben.

Kultea programok

Láthatatlan koncert – Halhatatlan népzene

koncert

2017. június 11., vasárnap, 17 óra

Népdalok újratöltve – Kortárs költők versei népdalokra
Bartolf Zsuzsanna énekmondó és hegedűje, nem utolsó sorban: Erdős Virág,  Kiss Judit Ágnes,  Lackfi János,  Szabó T. Anna,  Varró Dániel versei.

„2012-ben indult el „Láthatatlan koncert – halhatatlan népzene” c. koncertsorozatom. Most a negyedik sorozatban, a Népzene újratöltve címmel népdalok dallamaira kortárs költők verseit énekelem. A dalokat eredeti formájában  adom  elő, kortárs szöveggel.  Így mind a szöveg, mind a dallam új tartalmat kap.
A vers eredetileg énekelt műfaj volt, a népdal is változatokban, él.  Szöveg és dallam soha nem kötődött szorosan egymáshoz. Fontosnak tartom, hogy ne csak a régi falusi élet mindennapjait énekeljem meg, hanem mai élethelyzetekről is szóljak dalban. Hiszek abban, hogy ezáltal a népdalt közelebb lehet hozni azokhoz is, akik nem hallgatnak népzenét.
Műsoromban lírai, közéleti, drámai, játékos és a vidám versekig sokféle téma és hangulat megjelenik.
A „Láthatatlan koncert” lényege, hogy a műsor teljes sötétségben vagy félhomályban hangzik el.  Úgy gondolom, hogy minél kevesebb vizuális ingert kap a közönség, annál jobban figyel a zenére és a versekre. Megéri eljönni, mert különleges élményben lesz része!”

A belépés díjtalan.

Híreink

ÚJ ÉLŐ TÖRTÉNELEM KARAKTER AZ MKVM-BEN!

Kivel szeretne találkozni? Most Ön dönthet!
Ősszel indul új élő történelem programunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, melynek során a reformkorba utazunk vissza. Az Ön szavazatán is múlik, hogy melyik történelmi szereplővel találkozhat majd!

Szavazásra fel! Repüljünk vissza együtt az időben!
Szavazni június 30-ig az alábbi linken lehet:
https://docs.google.com/forms/d/1gpxlUQC9oqiM4dGHMze6Zyo8e7KWmAjRNeLDHzEtY64

Nyári napközis gasztrotáborok a múzeumban

Idén is várjuk a gyerekeket nyári napközis gasztrotáborainkba, 7 és 14 éves kor között. A táborok részletes leírásáért és az időpontokért kattintson honlapunkra!

MKVM az Instagramon is

Most már Instagramon is megtalálják múzeumunkat, érdemes követni minket a plusz tartalmakért: instagram.com/mkvmuzeum

cikkfeltöltő: 
GB