Mától a hadsereg irányít 140 kulcsvállalatot, holnaptól katonák lesznek az utcákon

Korábbi cikkek a témában:

Koronavírus: tíz akciócsoport állt fel a járvánnyal kapcsolatos helyzet kezelésére

A koronavírus elleni küzdelem újabb állomásaként mától a hadsereg veszi át létfontosságú magyar vállalatok irányítását. Eddig 140 vállalatról van szó, számuk a jövőben több száz is lehet. Az energetikai, távközlési közlekedési szektorról, illetve az egészségügyről van szó  – jelentette be a honvédelmi miniszter, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője az M1 aktuális csatornán. 

Az érintett cégek vezetőit levélben értesítették a kormány döntéséről. Az érintett vállalatokhoz néhány tagú katonai irányító csoportot küldenek. Az irányítócsoportok - melyben rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is lesznek - nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely az országos operatív törzsnek jelent. A honvédelmi irányítócsoportok feladata kettős: a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.

Péntektől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban. Az országot honvédelmi szempontból hét járőrkörzetre osztották, ahol a katonák megjelennek. Elsősorban azokon a településeken kell nagyobb katonai jelenlétre számítani, ahol most is van katonai alakulat.