Liget projekt: Behajtani és megállni is tilos lesz

Elindult a Mexikói úti parkolóházak tervezése, amely fontos lépés a Liget autómentesítésében. A lezárásról szóló politikai döntés azonban a következő kormányra marad.

https://nepszava.hu/3129626_liget-projekt-behajtani-es-megallni-is-tilos...

A múzeumi negyeddel együtt született meg az elképzelés az autók kitiltásáról a Városligetből, ami több szempontból is jó ötletnek tűnt. Az aszfaltutak feltörésével és növényekkel való beültetésével részben ellensúlyozható az új épületek miatti zöldfelület-csökkenés, másrészt kiváló reklámfogás a fővárosi légszennyezés csökkentése okán. A múzeumi negyed terveiben eredetileg több parkolóház is szerepelt, de az állatkert közelébe tervezett 700 férőhelyes Hermina útit menet közben törölték a projektlistáról a Biodóm beruházási költségeinek elszállása miatt. A Dózsa György úti mélygarázs viszont elkészült, tavaly decemberben át is adták. A négyszintes 800 férőhelyes, 27 400 négyzetméteres földalatti parkolóház kivitelezését a Tiborcz István-közeli, Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Hungaria Bau Kft. vállalta elsőre 6 milliárd forintért, amiből a végére 7,6 milliárd lett. Azután 2,2 milliárdért építettek még hozzá különféle kiszolgáló egységeket. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tőle megszokott módon az avatón is odaszúrt egyet az ellenzéki városvezetésnek, mondván a főváros megújítása remélhetőleg nem fog megakadni a „sokszor kicsinyes politikai viták miatt, amelyek a 2019-es főpolgármester-választás óta jellemzik a budapesti közéletet". Gulyás külön hangsúlyozta, hogy a Ligetbe tervezett épületek „jogerős építési engedéllyel is rendelkeznek". Ami azért érdekes kijelentés, mivel a Fővárosi Törvényszék tavaly megsemmisítette a mélygarázs építési engedélyét. Az már más kérdés, hogy a kezes engedélyező hatóságok utána ismét kiadták azokat. Az egykori Felvonulási tér alatti mélygarázs a Néprajzi Múzeum majdani látogatói mellett a Ligetbe érkezők és a környéken lakók előtt is nyitva áll. Utóbbiak kedvezményt is kapnak. Csakhogy egy korábbi becslés szerint a téren 800, a teljes Városligetben cirka 1500 autó parkol(t) naponta. A Ligetbe betelepített új létesítmények (léghajós játszótér, múzeumok stb.) egyre több látogatót vonzanak. Tehát a Dózsa György úti garázs építése ellenére továbbra is kérdés maradt, hol fér el ennyi autó?

A rövid válasz: sehol. Mert a cél valójában az, hogy autókat még a Liget előtt megállítsák. Részben ezért fog megépülni a Mexikói úti 1500 férőhelyes P+R parkolóház is. A Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) néhány napja írta alá a tervezési szerződést a KÖZTI Zrt.-vel. Ennek értelmében 2023 nyarára meglesznek a kivitelei tervek és a szükséges engedélyek. A projektet teljes egészében a központi költségvetés finanszírozza. A fő feladat az M3-as autópálya és a külső kerületek felől felől érkező autóáradat megállítása, illetve az autósok átültetése a Kisföldalattira, az 1-es villamosra, sőt a jövőben a vonatra, hiszen új vasúti megálló is létesül itt. A parkolóházak a várakozások szerint nemcsak a Kós Károly sétányon át a belvárosba irányuló átmenő forgalmat csökkentik, hanem a célforgalmat is, vagyis a Városliget intézményeibe, például az Állatkertbe igyekvők is parkolhatnak itt. A Liget autómentesítése a parkolás megszüntetését jelenti a fák között – hangsúlyozza Vitézy Dávid. A BKF vezérigazgatója szerint a két funkció szerencsésen ki tudja egészíteni egymást: a parkolóházakban hétköznap elsősorban az ingázók, hétvégén, nagyobb rendezvények idején a Ligetbe látogatók hagyhatják hátra majd az autóikat. A szakember szerint a Hungária körútnál hagyott autónál már csak az a jobb, amelyik el sem jut oda. A térség forgalomcsillapítását, az autók elterelését szolgálja a Rákosrendező pályaudvara fölött épülő híd és a hozzá kapcsolódó, Angyalföldet és Zuglót összekötő közlekedésfejlesztés is. Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze is támogatja a Liget autómentesítését, elvégre „rosszul néz ki egy olyan park, amelyet átszel egy városi autópálya bevezető szakasza”. A szakember szerint az lenne a normális, ha nem csupán a Városligetben, de az egész városban főként közösségi közlekedési eszközt használnának a közlekedők, mert ennyi kocsinak Budapesten egyszerűen nincs hely. De úgy véli, hogy az autók Ligetből való kitiltásához a Mexikói úti parkolóház és a Szegedi úti felüljáró megépítése mellett szükség lenne a Kisföldalatti vonalának meghosszabbítására a Vasúttörténeti Parkig, illetve a Rákosrendezői Pályaudvar alközponttá alakítására. A fentieket is tartalmazó Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) által hozott határozat kevésbé ismert eleme a Vágány utca meghosszabbítása a város belseje felé a vasút mellett a Nyugati pályaudvar irányába. Alig néhány 100 méter hiányzik ahhoz, hogy alternatívája lehessen a Kós Károly sétánynak és az Andrássy útnak – magyarázta a Népszavának Bardóczi.

(...)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.