Kezdődik a 12. ARMEL OPERA FESTIVAL

Sajtóközlemény

Holnap, július 2-án kezdődik a 12. Armel Opera Festival! OPERA. MOST. MÁSKÉPP.

Öt egymást követő estén, öt különleges bemutatót láthat a közönség a Müpában, és Bécsben a  MuTh-ban

Világsztár rendezők formabontó alkotásai, egyedi hangzás és szenvedélyes történetek. 

 

Magyarországon  először az Armelen vendégszerepel az Izlandi Operaház társulata. Előadásukban a  Brothers című opera látható a fesztivál nyitónapján a Müpában, melyet a világhírű  Kasper Holten rendezett. 

Mély és súlyos morális kérdések merülnek fel a történetben: van-e határa az élethez való ragaszkodásnak? Megbocsátható-e az önvédelemből elkövetett gyilkosság? Kasper Holten a sajátos „északi stílusú” operaesztétika megalapozója, a kuriózumra vágyó operarajongók izgatottan várják az előadást. 

 

Belgiumból  is egy érdekfeszítő produkció érkezik szintén a Müpa Fesztiválszínházba (július 3. ).  Az Egy eltűnt férfi naplója című művet a  nagy nemzetközi elismertségnek örvendő, extra-modern rendezéseiről híres  

Ivo van Hove vitte színpadra. Nevéhez számos prózai és zenés színházi rendezés kötődik. Dolgozott pl.  David Bowie-val a Lazarus c. musicalben, és őt kérték föl a West Side Story színrevitelére, amelyet  New Yorkban  a Broadway-n mutat be a jövő év februárjában. Az Armelen látható előadás  olyan témákkal foglalkozik, mint a szenvedély, a kirekesztés és az identitás. Mindez  egy őrületes, de viszonzatlan szerelem történetében. 

 

A zárónapon, július 6-án   egy távoli ország társulatának előadásában Mozart remekműve, a Don Giovanni kerül bemutatásra  Alföldi Róbert formabontó rendezésében. A bemutató Ecuadorban  június 19-én volt, hatalmas sikerrel. A hazai bemutató a Müpában lesz, és teltházas közönség várja a kitűnő rendező újabb operaelőadását. A budapesti előadáson a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli.  

További különlegesség, hogy ebben a darabban látható az a három kitűnő énekes, akik a múlt évben az Armel Operaversenyen kapták jutalmul a  szerepeiket. A verseny  Párizsban volt.  

Előadásfotó: YoSoy Foto, Ecuador

 

Bécsben július 4-én, és 5-én két magyar produkciót mutat be az Armel: Szabó Máté rendezésében egy izgalmas Figaró házassága előadást láthat a közönség a Győri Nemzeti Színház Szimfonikus Zenekarának kíséretében, Medveczky Ádám vezényletével,  másnap pedig Dargay Marcell-Horváth Csaba:  El valahová című előadásának ősbemutatóját tartják a MuTh Színházban a Forte Társulat művészeinek közreműködésével. különlegesség, hogy Horváth Csaba ezzel a művel  debütál operarendezőként.

 

bécsi előadásokra idén is indítunk ingyenes Armel Operabuszt  július 4-én, és 5-én 14.00 órakor Budapestről a Hotel Novotel Alkotás úti parkolójából (Alkotás út 63-65.), amelyet  a belépőjeggyel rendelkező közönség, valamint a sajtó regisztrált képviselői vehetnek igénybe. Az operabuszok az előadások után visszaindulnak Budapestre. 

 

A  fesztivál programja:  https://armelfestival.org/aof-magyarorszag/

 

Az  ARTE TV a korábbi évek hagyománya szerint idén is egyenes élő adásban  közvetíti, és  további fél éven át elérhetővé teszi az Armel Opera Festival előadásait az ARTE Concert csatornán. 

A felvételeket az M5, a Bartók Rádió, a MÜPA és az ÁSZ BT Outside Broadcast készítik.

 

Az ARTE Concert weboldalán ez évben is szavazhat a közönség a legjobban tetsző produkcióra  július 7-én, reggel 9 óráig. 

A legtöbb szavazatot kapott előadás ARTE Közönségdíjat kap. 

 

Élő közvetítés és szavazás: 

Július 2. Brothers:  https://www.arte.tv/fr/videos/089149-001-A/brothers-de-daniel-bjarnason-au-armel-opera-festival/

Július 3. Egy Eltűnt férfi naplója:  https://www.arte.tv/fr/videos/089149-002-A/journal-d-un-disparu-de-janacek-au-armel-opera-festival/

Július 4. Figaro házassága: https://www.arte.tv/fr/videos/089149-003-A/les-noces-de-figaro-de-mozart-au-armel-opera-festival/

Július 5. El valahová: https://www.arte.tv/fr/videos/089149-004-A/away-no-matter-where-de-marcell-dargay-au-armel-opera-festival/

Július 6. Don Giovanni: https://www.arte.tv/fr/videos/089149-005-A/don-giovanni-de-mozart-au-armel-opera-festival/

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.