Kevesebb az utas, életbe lép a tanítási szünetben érvényes menetrend Budapesten

 BKK)

(forrás: BKK)

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként március 16-tól ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók. A döntéshez kapcsolódóan március 19-től, csütörtöktől a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok, így a reggeli és a délutáni csúcsidőben 10 százalékkal csökken az járművek száma – jelezte a BKK.

A március 16-a, hétfő reggeli tapasztalatok szerint a járatok kihasználtsága jelentősen csökkent, a járművek 20-40 százalékos telítettséggel közlekedtek. Az utasforgalom mintegy 35 százalékát a diákok adják, ezért az oktatási intézmények bezárásával már eleve ennyivel kevesebben utaztak a járműveken. Az egyre több fővárosi cégnél elrendelt home office munkavégzés szintén hozzájárult a forgalomcsökkenéshez.

„Az iskolák működésének szüneteltetése szülőként a több ezer fővárosi járművezető egy részét is érinti, akik számára munkaadójuk biztosítani kívánja, hogy az átmeneti időszakban szükség esetén el tudják látni gyermekük otthoni felügyeletét. Ehhez kapcsolódóan beosztásuk jelentős átszervezést igényel, ezért a tanszüneti menetrend csütörtökig fokozatosan lép életbe” – mondta Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója.

A tanítási szünetben érvényes menetrend március 19-ig, csütörtökig fokozatosan életbe lép, a járatokat üzemeltető BKV Zrt. és VT-Arriva Kft. addig elvégzi a járművezetői beosztások átszervezését. A tanszüneti menetrend főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti. A tanítási időszakban megszokottnál mintegy 10 százalékkal kevesebb járatindulást tartalmaz, és körülbelül 200 járművet és járművezetőt tud tehermentesíteni az átmeneti időszakban.