Karácsony Gergely: Az első győzelem már megvan

Ismét bebizonyosodott: a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is − írta Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. Szerinte az első győzelem már megvan, ami nem a politikusoké, hanem a polgároké.

https://index.hu/belfold/2021/06/07/karacsony-gergely-fudan-egyetem-guly...

A főpolgármester szerint nem a „kormány kegyén” múlik, hogy lesz-e népszavazás a Fudan Egyetem ügyében, ahogyan arról sem a kormány határoz, hogy ez mikor legyen.

KAPCSOLÓDÓ

 2023-ban lehet a népszavazás a Fudanról

Gulyás Gergely: 2023-ban lehet a népszavazás a Fudanról

Szerinte a kormány érti az EU nyelvét, de nem mindig szereti, míg a főpolgármester úgy szereti, hogy nem érti.

Karácsony Gergely emlékeztetett, hogy Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy a beruházás feltételei már ismertek. Az ellenzéki politikus azonban kijelentette: a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni őket. Ő ezt már hetekkel ezelőtt kezdeményezte – tette hozzá. A Fudan feltételei mellett azonban a Diákváros megállapodását mindenki ismeri, annak megépítését pedig csakis támogatni tudja.

Szóval, akkor indulhat is a népszavazás a Diákvárosról, el is kezdem erről az egyeztetéseket már a héten

− közölte Karácsony Gergely, aki szerint az ügy nem lehet csak a budapestiek ügye, ugyanis „a kínai kommunista egyetemre a kormány több mint 500 milliárd forint adósságot akar a nyakunkba sózni, ez minden egyes magyarnak a zsebébe vág, hiszen ezt az adósságot a gyerekeinknek, sőt az unokáinknak is fizetniük kell”. Kiemelte azt is, hogy a Diákváros elsősorban a vidéki magyar fiataloknak jelentene megfizethető lakhatást.

Tudomásul veszem, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint „demokrácia”, „jogállam”, „emberi jogok”. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is. Az persze érthető, ha Kína a saját politikai-gazdasági befolyásának növelése érdekében cselekszik, az az elfogadhatatlan, ha a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki

KAPCSOLÓDÓ

A szombati tüntetést durva beavatkozásnak és szabotázsnak minősítette a kínai nagykövetség

A szombati tüntetést durva beavatkozásnak és szabotázsnak minősítette a kínai nagykövetség

A demonstráció szerintük árt a kínai–magyar kapcsolatoknak.

− reagált Karácsony Gergely a kínai külképviselet állásfoglalására. Kiemelte azonban, hogy a szombati tüntetésen nem a kínai emberek ellen, hanem „Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen tüntettek”.

Mint azt már korábban megígérte, ma megkezdi az egyeztetést a többi ellenzéki miniszterelnök-jelölttel a kínai vezetésnek írandó levélről és a népszavazás kiírásának feltételeiről is.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Hamarosan útjára indulhat az a hírszolgálat, amely a független és ellenzéki médiumokat hangolná össze a kormánypárti sajtóval szemben – írja a Népszava.
2021.június 14.