Kamuprofillal bukott le a józsefvárosi ellenzék fideszes szivárogtatója

A „Fidesz kamuprofil-hálózatának és dezinformációs kampányának működéséről” közölt „közérdekű posztot” az ellenzéki C8 Civilek Józsefvárosért ellenzéki csoport. Pikó András polgármesterjelölt csapata arra hívta fel a figyelmet, hogy zárt Facebook-csoportjaikba a tagfelvétel ugyan nem volt automatikus, de így is csúsztak be álprofilok. Ilyen volt a nem létező Mata Viviené, aki 35 évesként egy 57 éves asszony profilképét adta meg: a kanadai Barbara Robertsét, akiről a Vice közölt egy portrét.

https://index.hu/belfold/2019/09/11/kamuprofil_fidesz_jozsefvaros_piko_andras/

A C8 gyanúja szerint ennek a profilnak a valódi létrehozója lehetett az, aki kapcsolatait az FB-csoporton belül arra használta fel, hogy kompromittáló információkat szivárogtasson ki, amely nyomán felmerült Pikóékkal szemben, hogy ajánlóíveket másoltak volna. Pikóék visszautasították a vádat.

"Közérdekű posztunk következik a Fidesz kamuprofil-hálózatának és dezinformációs kampányának működéséről – tanuljatok belőle ti is, szolgáljon történetünk intő például.

A Pikó András polgármesterjelöltségéhez kapcsolódó zárt csoportunk tagfelvételi eljárása nem volt automatikus, de – ahogyan utólag látjuk – nem működött tökéletesen. Akivel például a közösségünk tagjainak sok közös ismerőse volt, és jelentkezett támogatónak, örömmel láttuk. Ez egy élő, nagyon aktív közösség, amelyre büszkék vagyunk. Illetve: amelynek valódi tagjaira büszkék vagyunk.

Ismerjék meg Mata Vivient, aki, bár születési évszámát 1985-re adta meg, profilképe szerint (amit innen lopott: https://www.vice.com/en_ca/article/vdqyzm/the-waste-coast-barbara-roberts) ennél némileg korosabb lehet. Mata Vivien nem létezik. Az évek során viszont, oldallájkjai és ismerősei alapján szisztematikus munkával beépült számos baloldali, budapesti, kifejezetten józsefvárosi közösségbe. A közösségi médiában aktivista ismerősöket szerzett. A valódi életben nem: hiszen, ahogyan írtuk, Mata Vivien nem létezik.

“Viviennek” egyébként a számos aktivista, ellenzéki oldalon kívül egy sajátos érdeklődési köre van: a tordasi Fidesz és a Tordas SE. Az a Tordas SE, amelynek – minő meglepetés – elnöke Farkas Örs, Kocsis Máté korábbi kabinetfőnöke, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ korábbi igazgatója (emlékeznek, azé a cégé, amely olyan bőkezűen adományozza a százmilliókat a Fidesz háttérembereinek), mostanában “elemző”, amely tevékenysége általában volt főnöke dicséretében merül ki. Abba most bele sem szeretnénk gondolni, hogy ez mennyi pénzünkbe kerül nekünk, adófizetőknek."

Az ellenzék feltételezése szerint „Vivien” lehetett az, aki a zárt csoportban Udvarhelyi Tessza posztját kifotózta, és továbbküldte a Magyar Nemzetnek, amely erre alapozta, hogy a csoport szabálytalanul kezeli a támogató íveket. Udvarhelyi ugyanis azt írta: „a legeslegmenőbb back office csapat még mindig dolgozik az ajánlóívek feldolgozásán, hogy holnap reggel leadhassunk mindent

 

 

„Vivien” az évek során, „oldallájkjai és ismerősei alapján szisztematikus munkával beépült számos baloldali, budapesti, kifejezetten józsefvárosi közösségbe. A közösségi médiában aktivista ismerősöket szerzett“ – írta a C8 oldala, akit a gyanús profilképen kívül az buktatott le, hogy a baloldali közösségek mellett intenzíven érdeklődött a tordasi Fidesz és a Tordas SE iránt. Az iránt a Tordas SE iránt, „amelynek elnöke Farkas Örs, Kocsis Máté korábbi kabinetfőnöke, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ korábbi igazgatója (emlékeznek, azé a cégé, amely olyan bőkezűen adományozza a százmilliókat a Fidesz háttérembereinek), mostanában “elemző”, amely tevékenysége általában volt főnöke dicséretében merül ki“ – írta az oldal, arra figyelmeztetve az ellenzéki csoportok szervezőit, hogy figyeljenek a bejelentkező támogatókként jelentkező profilok valódiságára.

Pikó András az Indexnek azt mondta: „Kocsis Máté hazugságait és a fideszes propaganda rágalmait egyelőre tűrnünk kell, de a vizsgálatok elé tiszta lelkiismerettel állunk, a kampánycsapatunk tevékenysége minden szempontból törvényes, senki semmilyen személyes adatát az ajánlóívekről nem rögzítettük.”

AZ ELLENZÉKI POLGÁRMESTERJELÖLT SZERINT A FIDESZ RÁGALOMHADJÁRATÁNAK VAN EGY, A DEMOKRÁCIA SZEMPONTJÁBÓL FONTOS, POZITÍV HATÁSA: ISMÉT FELHÍVHATJÁK A FIGYELMET A FIDESZ TÖRVÉNYTELEN KUBATOV-LISTÁJÁRA,

és arra, hogy „miközben a józsefvárosiak közös pénzéből százmilliókat költenek maguk és a csókosok zsebeinek teletömésére, nem vállalják ezért a felelősséget, elmenekülnek a vita elől és a mocskos kampány minden eszközét bevetik az esélyes ellenzéki jelölt ellen”. Pikó szerint éppen ezt bizonyítja a „Mata Vivien” álprofil lelepleződése is, melynek létrehozását „minden jel szerint Kocsis Máté egykori kabinetfőnökének személyéhez lehet kötni.”

 

cikkfeltöltő: 
GB