Különös tájakon • Rózsa utca, retrospektív - könyvbemutató • Társasjáték-klub • Sörszalon • Bohém-klub • A nagy sörleszámolá

 

Időszaki kiállítások

Az Ínyesmester

Magyar Elek emlékezete

2017.12.08. – 2018.04.01.

Hogyan mutassuk be? Hősünk nevét leginkább csak a sajtótörténészek vagy Budapest szerelmesei ismerik: a Magyarország napilap jeles szerkesztőjét és a Pesti históriák szerzőjét tisztelik benne. És ha azt mondjuk, a legnagyobb magyar Dante-kutató kisöccse, a Telefonhírmondó első bemondója, fogházviselt párbajhős, százkezű újságíró, a kormányzó kitüntetettje, férj és apa…? Még mindig semmi? Akkor jöjjön a varázsszó: Az Ínyesmester! Jaj, hát persze, ott volt nagyanyáink, anyáink konyhapolcán, meg is van még, darabokra hullva, pecsétesen, de a múltkor is abból csináltuk a nyulat… Na ugye.
Új kiállításunkon egy ember lép elénk, a vállán háromnegyed viharos évszázad történelmével, körülötte az átalakuló várossal, írógépében minden idők legirodalmibb magyar szakácskönyvének kéziratlapjával. A családban őrzött bútorok, tárgyak, fényképek és kazalnyi apróbb-nagyobb relikvia segítségével idézzük fel Magyar Elek, az Ínyesmester emlékét.

S'Örömre fel!

2017.10.10. – 2018.01.28.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége (MFVSZ) és Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) közös idei pályázatnak címe: S’Örömre fel! Ez a kiállítás az MFVSZ  XVII. Fotószalonjának idevágó alkotásain túl a legjobb  alkotásokat mutatja be egy teljes kiállításnyi anyagot felsorakoztatva. A művészfotókon kívül a gyártása, a forgalmazás és a fogyasztás témaköreit dolgozták fel a művészek, de komoly szocio-fotós tartalmakkal is találkozhatunk a válogatásban, amely reményeink szerint vidéki tárlatokon is szerepel majd a közeljövőben.

Ez sör!
A sernevelőtől a sörgyárig

Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása

2017.06.20. – 2017.10.15.
MEGHOSSZABBÍTVA 2018. MÁRCIUS 4-IG!

 

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik legújabb kiállításunk, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be.
Látogatóink megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.

Ügynök a bárpultban
A vendéglátás és az állambiztonság kapcsolata a szocializmusban

2017.05.25. – 2017.10.01.
MEGHOSSZABBÍTVA 2018. JANUÁR 31-IG!

 

A kiállítás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett kutatáson, valamint egykori szállodai portásokkal, éttermi pincérekkel és szakácsokkal készített interjúkon alapul. Az itt feltárt iratok segítségével, – két nyilvános esetet kivéve – nevek nélkül, tipikus történeteken keresztül mutatja be a politikai célzatú megfigyelés és a vendéglátás kapcsolatát.

Kultea programok

Különös tájakon
Borneó – Fejvadászok és orangutánok utolsó menedéke

2018. január 10., szerda, 18:00

Sorozatunkban távoli, egzotikus, olykor különös, de mindenképpen különleges tájakra kalauzoljuk kalandozni és utazni vágyó vendégeinket.

Vendégünk: Pesti Emese túra- és idegenvezető

Borneó egy mesebeli világ, ahol a világ legnagyobb virága, a Rafflesia virágzik a Kinabalu-hegy buja esőerdőinek mélyén, ahol esténként újszülött cserepes teknősök iszkolnak a Szulu-tenger felé és ahol falevél ernyő alatt kuporognak az orangutánok a monszunesőben. Megízlelhetjük a hagymaízű, hotelből kitiltott durián, a fecskefészek cukorka, a szágópalacsinta vagy a csokinudli ízét, bekukkanthatunk a fejvadászok cölöpházaiba és a világ első macska múzeumába. Izgalmasan hangzik? Tartsanak velünk, fedezzük fel Borneót!

Támogatói belépő: 200 Ft

Mohai V. Lajos: Rózsa utca, retrospektív
könyvbemutató

2018. január 11., csütörtök, 17:30

Közreműködnek: Szakolczay Lajos kritikus, Péntek Imre költő, Hóvári János történész és Balogh Endre író, a PRAE.HU – Palimpszeszt kiadó igazgatója, valamint a szerző barátai.

A könyv ajánlója: „Eljátszom a gondolattal, hogy minden kisvárosnak lehetne egy írója vagy költője. És ha a városban születettek eljutnak abba a korba, hogy végiggondolják saját életüket, akkor tudják: van kinek az írásait elővenni. Mohai V. Lajos most verseskötetben folytatja útját Nagykanizsa utcáin, ahol főleg a Rózsa utcába téved, és ugyan nem írja le minden kanyarját, ficakját, elidőz, szinte eltéved benne, így mégis átadja azt a valamit, ami a Rózsa utca maga – s még csak nem is biztos, hogy Nagykanizsán kell járnunk ahhoz, hogy ráismerjünk.”

A belépés díjtalan.

Társasjáték-klub

2018. január 17., szerda, 17:00-20:00
 

Várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt!

Az MKVM-ben havonta kétszer, szerdán este találkozhatnak egymással a játék, játszás iránt érdeklődő felnőttek és családok. Gyerekeket már 6 éves kortól várunk - számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retró játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent. Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.

Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület

Belépő: 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család

Sörszalon

2018. január 17., szerda, 19:00

Ez Sör! – A sernevelőtől a sörgyárig című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódóan havonta várjuk sörszalonunkba sörkedvelő vendégeinket, ahol elsősorban hazai kis kézműves sörfőzdékkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Vendégünk: Katona Csaba sörtörténész

Belépő: 2.000 Ft,  mellyel 18.00 és 19.00 óra között sörkiállításunk is megtekinthető!

Bohém-klub

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

2018. január 18., csütörtök, 19:00

Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band januári koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft/teljes árú, ill. 1.500 Ft/kedvezményes (diák); 4 alkalmas bérlet az egész évadra: 6.000 Ft/fő, mely átruházható, 4 alkalmas kedvezményes bérlet diákoknak: 4.000 Ft/fő, mely átruházható.

Galuska László Pál:
A nagy sörleszámolás

St. Gambrinus titka

 

2018. január 19., péntek, 19:00

 

A folyékony kenyér, avagy a SÖR, több ezer éve életünk és egyben kultúránk szerves részét képezi. A receptek, a technológiák mindig is titkosak voltak, de a legfőbb titok a sör védőszentje, St. Gambrinus által, isteni sugallatra megalkotott Tökéletes Sör mibenlétét övezi. Ezt a receptúrát mindig is nagy misztérium lengte körül, és ahogy lenni szokott, időről időre sokan próbálták megkaparintani.
Ma sincs ez másként: sötét erők mindent megtennének azért, hogy kizárólag magukénak tudhassák az emberiség egyik legfontosabb italát, és már nagyon közel járnak, hogy elérjék a céljuk… A Hírös Gasztroszínház leghabzóbb előadása egy sörtörténeti stand up commedy, egy misztikus krimi és egy akció sci-fi ötvözete, rengeteg humorral és némi delíriummal fűszerezve.

Belépő:  2500 Ft

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük.

Nevada – Mulató az agybaj szélén
zenés vígjáték egy felvonásban

2018. január 20., szombat, 19:00

Mit tehet egy éjszakai mulató társulata, ha munkájuk veszélyben van a tulajdonos szeszélye és annak tehetségtelen fia miatt…?

Ha kíváncsiak rá, január 20-án este irány az 1930-as évek és az MKVM!

Mare Temporis előadása.

Belépő: 1.000 Ft

A Kroó György Zeneiskola bemutatja:
Fúvószenekar koncert az MKVM-ben

2018. január 21., vasárnap, 17:00

A kőbányai Kroó György AMI kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény, mely 2011 óta tehetségpontként működik, és 2014-ben elnyerte a Budapest Márka díjat.

Kodály Zoltán így fogalmazott: „… az értékes zene fogékonnyá teszi az embert a szép befogadására, formálja ízlését és emberi magatartását…”.

E gondolatok szellemében fejlesztetik növendékeik zenei műveltségét, hangszeres tudását, emellett rendszeres zenehallgatásra, aktív társas muzsikálásra szoktatják őket.

Ezen a délutánon az intézmény fúvószenekarával találkozhatnak zenebarát látogatóink.

Belépő: 500 Ft

Híreink

IBUSZOZUNK

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítást szervez a 115 éves IBUSZ történetéről. A 2018 februárjában megnyíló tárlat sikeres megvalósításához ön is hozzájárulhat! A felhívás részleteiről bővebben honlapunkon olvashat.

 

 

 

cikkfeltöltő: 
GB