Képregény-kiállítás – Szent Dzsingisz kán Fekete könyve – Erdélyi fotókiállítás – Adó 1%

Kedves Barátunk! 
2018. május 14.

KÉP – REGÉNY – TÖRTÉNET 

Kiállításmegnyitó 
2018. május 14. 16 óra
VI. szint, Díszterem és Corvina-terem I–II.; VII. szint, Katalógustér

Mit keres egy Karinthyról készült fénykép a képregény-kiállításon, melyik az a híres magyar író, aki Krúdy müncheni kiadású Ál-Petőfijét ajánlotta az olvasóknak 1978-ban. A Magyar Képregény Szövetség és az OSZK közös kiállításán többek között ezekre is fény derül. A tárlaton a kortárs alkotók munkái mellett olyan neves művészek eredeti alkotásai is láthatók, mint Korcsmáros Pál vagy Zórád Ernő. Ezzel párhuzamosan a magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak különleges, illusztrált kiadásai is megtekinthetők. 

További részletek

 

 

Szent Dzsingisz kán Fekete könyve

Orientalisták a könyvtárban
2018. május 23., 17 óra 
VI. szint, Díszterem

Még a 19. században is élt a Dzsingisz-hagyomány Mongóliában, amelynek egyedülálló forrását a „Szent Dzsingisz kán Fekete könyvét” Szentkatolnai Bálint Gábor, a vitatott örökségű, de a mongolisztikában kiemelkedő fontosságú gyűjtéseket végző kutató 1873-ban jegyzett le. Az Orientalisták az könyvtárban című sorozat májusi előadását Birtalan Ágnes egyetemi tanár, az ELTE BTK Mongol- és Belső-ázsiai Tanszékének, Mongolisztikai Kutatóközpontjának és Mongolisztikai Doktori Programjának vezetője tartja. 

További részletek

 

 

Erdély – kolozsvári szemmel

Fotókiállítás
2018. május 25-ig
V. szint, Nemzeti Ereklyetér

Május 25-ig meghosszabbítottuk tárlatunkat, amely az első lépés a még a kolozsváriak által is alig ismert Szabó Dénes munkásságának megismertetése céljából, remélve, hogy a nagyobb gyűjtemények birtokosai a jövőben a kutatómunkát együttesen végzik majd el. A tárlaton látható felvételek a gyűjteményben lévő összes témakört reprezentálják: az erdélyi tájak és városok, a műemlékek éppúgy megjelennek, mint a paraszti munka, a városi élet s a méltán híres népviselet képei. 

További részletek

 

 

Adó 1%

Kultúratámogatás

Személyi jövedelemadójának 1%-át az Országos Széchényi Könyvtár számára a 15309123-2-41 adószámon ajánlhatja fel. A felajánlásokból további köteteket, dokumentumokat gyarapítjuk állományunk, valamint izgalmas kiállításokat, érdekes rendezvényeket tartunk látogatóink számára. 

További részletek

 

 

 

Üdvözlettel:
oszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB