Itt a lista: Trócsányi László a bővítési portfóliót kapta az Európai Bizottságban

Bemutatta az új Európai Bizottság összetételét Ursula von der Leyen. A magyar biztos a bővítésért és a szomszédságpolitikáért felel majd.

https://hvg.hu/itthon/20190910_Europai_Bizottsag_Ursula_von_der_Leyen_Trocsanyi_Laszlo_EUbiztos

Nem kell tovább várni, az Európai Bizottság két hónappal ezelőtt megválasztott elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, kinek milyen portfóliót szán az új brüsszeli testületben. A neveket tartalmazó listát a volt német védelmi miniszter már tegnap nyilvánosságra hozta, így lett hivatalos Trócsányi László jelölése is. Azt viszont Von der Leyen már az elején elmondta, hogy nem minden részletet tud most megosztani az újságírókkal.

„Olyan bizottságot szeretnék, amit a tenni akarás vezérel” – mondta.

© MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A portfóliók kihirdetése után még senki nem dőlhet hátra: a meghallgatások szeptember végén kezdődnek meg az Európai Parlament illetékes bizottságaiban. Az EP-képviselők véleménye nemcsak azért számít sokat, mert a végén ők szavaznak a teljes bizottságról, hanem azért is, mert ha a szakbizottságok alkalmatlannak tartják valamelyik jelöltet, azzal lépéskényszerbe hozhatják a bizottsági elnököt. Kérdéses például Trócsányi László támogatása, akit volt igazságügyi miniszteri posztja miatt több EP-frakció elutasít. Újságírói kérdésre Von der Leyen elmondta, hogy a portfólió teljesen ugyanaz, mint eddig, csak a nevét rövidítették le.

A teljes jelöltlista már megjelent az Európai Bizottság honlapján is, ezen a linken lehet megnézni.

Ursula von der Leyen@vonderleyen

Today I am grateful to present my well-balanced, agile and modern Commission that is led with determination, clearly focused on the issues at hand and provides answers.

Kép megtekintése a Twitteren

2 613

12:29 - 2019. szept. 10.

Twitter Ads-információk és Adatvédelem

1 031 ember beszél erről

Vége a hierarchiának

Ursula von der Leyen azzal kezdte: szakított Jean-Claude Juncker hierarchikus rendszerével, ezért az alelnökök is önálló feladatot kapnak. Ők a következők:

Frans Timmermans alelnökként a klímavédelemért lesz felelős, ő koordinálja majd a mezőgazdaságért, az egészségügyért, a közlekedésért, az energiáért, a kohézióért, a környezetvédelemért és óceánokért felelős biztosokat.

Margrethe Vestager a digitalizációért felelős alelnök lesz. Vestager - ahogy eddig is - az EU kemény keze lehet a digitális multikkal szemben. Az elmúlt években a dán politikus ellenőrzése alatt eurómilliárdos büntetéseket szabtak ki olyan cégekre, mint a Google vagy az Apple.

Fontos változás, hogy a jogállamiságot két alelnök is felügyeli majd: a cseh Vera Jourova és a belga Didier Reydners.

A bővítés a magyaroké

Trócsányi László magyar biztos a várakozásokkal ellentétben a bővítésért és a szomszédságpolitikáért felelős biztos lesz - jelentette be Ursula von der Leyen. Ezért a posztért lobbizott Orbán Viktor miniszterelnök is, mások viszont már korábban aggodalmukat fejezték ki, mivel a magyar kormány nem éppen a kiszámítható külpolitikájáról híres. Ezt a portfóliót eddig az osztrák Johannes Hahn tartotta kézben.

© MTI / Koszticsák Szilárd

Trócsányi jelölését Ursula von der Leyen azzal magyarázta, hogy egyik fő feladatának azt tartja, hogy közelebb hozzák az Európai Unióhoz a Nyugat-Balkánt, és minél jobb legyen velük a kapcsolat. És véleménye szerint a magyar biztos pontosan ebben a szellemben fog dolgozni.

A bővítéssel kapcsolatban Von der Leyen már nem volt ennyire határozott. Mint fogalmazott, az európai értékek soha nem fognak változni, és ha az országok csatlakozni akarnak, akkor ugyanazokat kell tiszteletben tartaniuk. Listát azonban nem mond, hogy ki mikor csatlakozhatna, Törökország esetében pedig hangsúlyozta: nem hogy előrelépést látna, épp az ellenkezőjét tapasztalja.

A magyar kormány nem sokkal a bejelentés után közleményben reagált. Ebben azt írta: megelőlegezett bizalommal, de határozott elvárásokat támasztanak az új Európai Bizottság iránt, és bíznak benne, hogy olyan új Európai Bizottság fog felállni, amely kiegyensúlyozottabb, józanabb uniós vezetést hoz, és új korszakot nyit az unió bevándorláspolitikájában is.

Hozzátették, hogy Trócsányi László a magyar kormány biztosjelöltjeként, az új Európai Bizottság leendő biztosaként is ezeket az értékeket vallja.

„Ezért számítunk rá, hogy megválasztását az Európai Parlament bevándorláspárti erői minden erejükkel megpróbálják majd megakadályozni” - írták.

A magyar biztosjelöltnek szánt szomszédságpolitika és EU bővítése terület az egyik legfontosabb portfólió és lehetőség arra, hogy az Európa Unió újabb tagállamokkal erősödjön. Fontos cél a balkáni országok stabilizálása, a migráció megállítása érdekében is - zárul a közlemény.

Meglepetések

Von der Leyen több helyen hozott érdekes döntést. A kereskedelempolitikáért például Phil Hogan eddigi agrárbiztos felel majd, az ő személye azért érdekes, mivel egy ír tárgyalhat majd a Brexit után a britekkel.

Az olasz jelölt, Paolo Gentiloni kapta a gazdasági tárcát - az ő személye kulcs lehet az államháztartása miatt jelenleg a legnagyobb fejfájást okozó országgal folyó egyeztetéseken. Ez pedig éppen Olaszország.

Bár a biztosok nem hazájukat képviselik, szimbolikus lehet, hogy a mezőgazdaságot egy lengyel politikus, Janusz Wojciechowski kapta. Különösen fontos lehet egy agrárország számára a következő, 2020 utáni hétéves uniós költségvetési keretről szóló, várhatóan a következő időszakban felpörgő egyeztetések során, hogy a közösségben egy lengyel foglalkozik a témával. Hasonlóan testhezálló szerep jut Sylvie Goulard francia biztosnak, aki többek között a védelmi iparért felel majd: az EU védelmi unió kiépítésére készül, amely a jelentős haderővel és még komolyabb hadi iparral rendelkező Franciaország számára komoly lehetőségeket tartogat.

A legtitokzatosabb nevet Margaritisz Szkínasz portfóliója kapta, a görög politikus - az Európai Bizottság eddigi szóvivője - az "európai életmód megvédéséért" felel majd. Ez valójában igen széles tárca: beletartozik a kultúrától az oktatáson át a migrációig, egészen pontosan a migránsok integrációján át sok minden. Ez azt is jelenti, hogy Navracsics Tibor eddigi portfólióját (kultúra, sport) csak sikerült valódi tartalommal megtölteni.

Ha mind a 27 biztosra és feladatára kíváncsi, az Európai Bizottság magyar nyelvű közleményében megtalálja.

 

cikkfeltöltő: 
GB