Infostart.hu - Hírlevél - 2019.05.15

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

Nagyot változik az időjárás, mutatjuk, hogy mikor

 

A szerdának még nem igazán lehet örülni, esős, szeles, borongós időre van kilátás, csütörtöktől azonban melegszik a levegő, a hétvégén pedig már 25-27 fokos csúcshőmérsékletek is lehetnek.

Történelmi léptékű festményvásárlás - 3,5 milliárdos kép érkezett Budapestre

Új Renoir-festményt szerzett meg Magyarország, hamarosan a nagyközönség is láthatja – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök szavaiból, aki az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) elkészült épületének átadásán beszélt.

Pillanatok alatt reagált a lengyel kormány a leleplező és sokkoló dokumentumfilmre

Szigorította a kormány Lengyelországban a kiskorúak elleni szexuális visszaélések büntetési tételeit, néhány nappal az után, hogy egy, a lengyel katolikus egyházban történt hasonló visszaélésekről szóló film hatalmas megrázkódtatást okozott a lengyel társadalomban és belpolitikában.

Elgondolkodtató adatsor: ebben a szuperkocsiban halnak meg a legtöbben

 

Egy friss összeállításból az is kiderül, mely márkákat éri a legtöbb baleset.

Kettészakad az ország, hét megyére adtak ki figyelmeztetést

 

Kedd estig egy front továbbra is a Kárpát-medence felett hullámzik, megmarad a hőmérsékleti kettősség és főként a Dunántúlon jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás.

TUDÓSÍTÓINK

Európát belülről kell megváltoztatni – Marine Le Pen Pozsonyban

 

Az ellenzéki Sme rodina mozgalom meghívásának eleget téve Pozsonyba látogatott hétfő délután Marine Le Pen, a francia Nemzeti Összefogás elnöke, George Mayer, az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselője, valamint az olasz Liga néhány képviselője. A házigazda Sme rodina elnöke, Boris Kollár elmondta, nem akarják lerombolni és elhagyni az európai házat, hanem inkább renoválni szeretnék azt.

Hajókat és bombázókat küldött Amerika elrettentésképp

 

A Perzsa- vagy más néven Arab-öbölben teherhajók ellen elkövetett támadások tovább élezik az Iszlám Köztársaság és ellenfelei, az Egyesült Államok és helyi szövetségesei viszonyát. Bár senki sem vádolta nyíltan Iránt a hajórongálásokkal, a teheráni külügyminisztérium nemzetközi vizsgálatot követelt.

BELFÖLD

Vannak választási eredmények, amiket a pártok "idő előtt" közzétehetnek

 

Nem jogsértő, ha az európai parlamenti (EP-) választás napján a szavazóköri eredményeket a pártok közzéteszik még a hivatalos előzetes tájékoztató eredmények megjelenése előtt, mert a tiltás csak a Nemzeti Választási Irodára (NVI) vonatkozik.

Rohamrendőrök és zombik: vészhelyzet a magyar utakon - videó

 

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarországon, akik közül 150 ember életét veszti. A balesetek közel 40 százalékát a járókelők okozzák, és közülük hetvenen meghalnak. A rendőrség lépett, kidolgozta a zebratervet.

Alattomos veszélyre figyelmeztette az autósokat a rendőrség

 

Viharos szelet hoz a csapadék mellett a hűvös májusi időjárás, Kedden például a Bakony és Balaton térségében 90 km/h-t meghaladó széllökések is előfordultak. Ez a tapasztalt járművezetők tudását is próbára teheti. Pontokba szedte a rendőrség, hogyan előzzük meg a bajt.

Palkovics László: kiemelkedő fizikusokat várnak júliusban Szegedre

 

A 7. Attosecond Science and Technology elnevezésű konferencián csaknem 400 tudós vesz részt. Az esemény összefügg azzal, hogy az ELI-ALPS új lézerrendszerének köszönhetően új szakaszba lép Magyarországon az attoszekundumos lézerfizika.

Akár 110 szakembert is fel tudna venni a győri Petz-kórház

 

Már nemcsak orvosokból és ápolókból van hiány, elfogytak a műtőssegédek is.

Keleti pályaudvar: napi 25 ezer ember nem találja a helyét Budapesten

 

Nem okozott komolyabb problémát a közlekedők számára a Keleti pályaudvar ideiglenes bezárása a MÁV szerint.

KÜLFÖLD

Eddig nem látott videó Orbán Viktor és Donald Trump találkozójáról

 

Az amerikai elnök posztolta a Twitterén a rövid vágott anyagot.

Hágai elfogatóparancs két szerb politikus ellen

 

A vád szerint az érintettek a Vojislav Seselj ultranacionalista szerb politikus ellen folytatott eljárás idején tanúkat vesztegettek meg, fenyegették és megfélemlítették őket.

Figyelmeztette az amerikai külügyminiszter az oroszt

 

Szocsiban tárgyalt az amerikai és az orosz diplomácia vezetője. A háromórás megbeszélésen az amerikai elnökválasztás és a venezuelai válság is terítékre került.

Schöpflin György: a britek "zombi képviselőket" küldenek az EP-be

 

Nagy-Britannia is részt vesz az európai parlamenti választáson, dacára annak, hogy a szigetország lakói egy népszavazáson úgy döntöttek: kilépnek az unióból. Az erről szól megállapodást azonban nem tudták tető alá hozni, ezért néhány nap múlva 73 képviselőt küldenek annak a közösségnek a törvényhozásába, amelynek nem akarnak a tagjai lenni. Az InfoRádió utánajárt, hogy mi lesz az új brit EP-mandátumok sorsa.

Pillanatok alatt reagált a lengyel kormány a leleplező és sokkoló dokumentumfilmre

Szigorította a kormány Lengyelországban a kiskorúak elleni szexuális visszaélések büntetési tételeit, néhány nappal az után, hogy egy, a lengyel katolikus egyházban történt hasonló visszaélésekről szóló film hatalmas megrázkódtatást okozott a lengyel társadalomban és belpolitikában.

Földrengés, szökőárriadó Pápua-Új-Guineán

 

Több utórengés is volt, és súlyosak a felszíni károk, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy ritkán lakott területen mozdult meg a föld.

AZ INFORÁDIÓ ARÉNA KÖVETKEZŐ VENDÉGE

Gion Gábor,
a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára

Adás: 2019. 05. 15.
szerda, 18:00

GAZDASÁG

Újabb mérföldkő a magyar tram-train-projektben

 

Megvannak az első prototípusok, de még sok idő eltelik, mire megkezdődhetnek vele a hatósági próbák.

Igen sok üres álláshely lett az állami vállalati szektorban

 

Sok ezer embert várnak, szerdán kiállítást is szerveznek ügyük érdekében.

Ennyi pluszpénzt jelent a diploma

 

Még mindig a diplomás végzettségekkel lehet a legjobban keresni - derül ki egy, a Magyar Nemzet által idézett felmérésből.

Világszerte visszaesés van, de a kecskeméti Mercedes nem lassít

 

Nem áll le az új kecskeméti Mercedes-üzem építése, sőt 250 millió eurónyi értéket már be is építettek - nyilatkozta az InfoRádióban a kecskeméti Mercedes-gyár kommunikációs igazgatója, Ludvig Orsolya. A kérdés csak az, milyen terméket gyárt majd a vállalat ott.

Brutálisak és nem lassítanak a budapesti ingatlanárak

 

Az egyensúlyi szintet már 15 százalékkal túlszárnyalják a budapesti lakásárak a jegybank friss lakáspiaci jelentése szerint. Mindössze három olyan fővárosi kerület van, amelyben öt év alatt nem kétszereződtek meg vagy drágultak ennél is nagyobb mértékben az ingatlanok.

Kilőtt a bitcoin árfolyama

 

Tavaly július óta először lépte át a 8000 ezer dolláros szintet kedden a bitcoin árfolyama a luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon.

 

 

Portfolio.hu

Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk

 

15%, 22,5%? Szép nagy számok.

Olyan mobilt villantott a kínai gyártó, amitől sokan elképednek

 

De nem is olcsó már.

TUDOMÁNY

Ha felbomlik a hidrológiai ciklus, jelentős változások jönnek a bolygón

 

Szemlélet- és technológiaváltás nélkül ökológiai katasztrófa és társadalmi összeomlás vár ránk - jelentette ki a köztársasági elnök kedden Makón.

Megdöbbentő, mit találtak az óceán legmélyén

 

Tengeralattjárójával merülési rekordot állított fel egy búvár, szomorú dolgokra bukkant. Victor Vescovo lett a negyedik ember, aki lemerült a Föld legmélyebb pontjára, a Mariana-árokba.

Már a pályára állítását várja a netet adó műholdháló

 

Megmutatta Elon Musk, hogyan néznek ki azok a műholdak, amelyek a Starlink-projekt részeként olcsó és gyors internetet biztosíthatnak a Föld körül. Az egyik fotóról egy Tesla sem maradhatott le.

KULTÚRA

Jobb, mint a Wikipédia: jön az egységes nemzeti névtér

 

A közintézmények, múzeumok, könyvtárak adatbázisait összekötő digitális névtér rendszert hoz létre az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

Történelmi léptékű festményvásárlás - 3,5 milliárdos kép érkezett Budapestre

Új Renoir-festményt szerzett meg Magyarország, hamarosan a nagyközönség is láthatja – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök szavaiból, aki az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) elkészült épületének átadásán beszélt.

SPORT

Giro és Olasz Kupa döntő - sportműsor a tévében

 

Ez a két sportesemény, valamint a hoki-vb viszi a prímet szerdán, de a tenisz, a vízilabda, a kosárlabda kedvelői is találhatnak kedvükre való élő közvetítést.

Griezmann klubot vált, ott hagyja az Altéticót

 

Az Atlético Madrid a Twitteren jelentette be, hogy játékos a nyáron elhagyja a csapatot, a sportoló pedig egy videóban mondta el, miért döntött mégis így.

Kikapott a Szolnok a zárófordulóban

 

A nyolcas döntőtől már korábban elbúcsúzó Szolnok kikapott az utolsó fordulóban kedden a férfi vízilabda Bajnokok Ligája főtáblájának utolsó, tizennegyedik fordulójában.

Visszalépésre kényszerítette sérülése a világklasszist

 

  Serena Williams sorozatban harmadik tornájától lépett vissza egészségi problémák miatt.

Volt miniszterelnök űzheti el a Manchester Cityt a BL-ből

 

A héten hozhatnak döntést arról, hogy milyen büntetést kap a pénzügyi fair play szabályainak megsértésével vádolt Manchester City. A friss angol bajnok futballklub úgy érzi, van bizonyítékuk az ártatlanságra.

Szlovén bíró vezeti a labdarúgó BL-döntőt

 

Damir Skomina fújja a sípot június elsején a labdarúgó Bajnokok Ligája trófeáért zajló utolsó párharcban.

ÉLETMÓD

Világörökség-esélyes helyszínek a Balatonnál

 

Nyolc helyszín közel hárommilliárd forintot áldozhat a világörökségi kultúrtáj turisztikai fejlesztési projekt keretében fejlesztésekre.

Nagyot változik az időjárás, mutatjuk, hogy mikor

 

A szerdának még nem igazán lehet örülni, esős, szeles, borongós időre van kilátás, csütörtöktől azonban melegszik a levegő, a hétvégén pedig már 25-27 fokos csúcshőmérsékletek is lehetnek.

Időjárási csavar: melegebb van az északi sarkkörnél mint Olaszországban

 

A sarkkör környékén 31 fokot mértek, míg Olaszországban 15-21 fok alatt maradt a hőmérséklet. Mi történt? Feje tetejére állt a világ? Igen, és ez tulajdonképpen normális.

Kémprogrammal fertőzött az egyik népszerű chatalkalmazás

 

A WhatsApp üzenetküldő szolgáltató arra kérte felhasználóit kedden, hogy töltsék le a program legújabb frissítését, miután a hírek szerint hackerek kémprogrammal fertőzhették meg az alkalmazást használók mobiltelefonjait.

BULVÁR

Mocsárba vitt a GPS egy ukrán kamiont Pesten

 

Két napot vesztegeltek a XVII. kerületi Merse-mocsárban, mire segítséget mertek kérni.

BŰNÜGYEK

Elképesztő autólopás: tesztvezetés közben léptek meg a Ferrarival

 

A több mint 2 millió euróra (mintegy 650 millió forint) tartott oldtimer kocsit próbaút közben lovasította meg egy magát vevőnek kiadó tolvaj a németországi Düsseldorfban.

Titokzatos táblarém bukkant fel Debrecenben

 

Debrecenben valaki azzal szórakozik, hogy több közlekedési táblát is elforgat. Az ismeretlen táblaforgató a poénkodásért akár öt év börtönt is kaphat.

Döntöttek a kegyetlen szilveszteri apagyilkos ügyében

 

Tíz évre ítélte a Miskolci Törvényszék azt a férfit, aki megverte, majd megfojtotta apját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyékládházán. Az ítélet nem jogerős.

Öt gyermek sérült meg a körhintán - sok hibát tártak fel

 

Öt gyermek sérült meg abban a balesetben, amelyet tavaly ősszel egy felborult körhinta okozott egy Győr-Moson-Sopron megyei településen. Most vádat emelt az ügyészség.

A hűtőszekrényben tárolta a robbanóanyagot, a TEK vitte el

 

Vádat emeltek a kaposvári vegyész ellen, aki otthonában állított elő robbanóanyagokat, aztán fel is robbantotta.

Kábítószer-viszonteladókra bukkant a rendőrség – videó

 

Az akció során a nyomozók előbb végignézték, ahogy a kábítószer-kereskedők egymás után kiszolgálják vásárlóikat, majd egyenként mindenkit elfogtak.

NAPINFO

Az egyik legnagyobb múzeumszakmai fejlesztésről beszélt Orbán Viktor - Hírösszefoglaló

Nyilvánosságra hozta a kormány a babaváró támogatásról az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések összefoglalóját. A külgazdasági és külügyminiszter szerint új fejezethez érkezett Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata.

cikkfeltöltő: 
GB