Indul a pénzosztás: tízezreket utalnak 2 héten belül a magyar családoknak

https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/indul-a-penzosztas-tizezreket-utalnak-2-heten-belul-a-magyar-csaladoknak.1081721.html

Ahogy a tavalyi évben, idén is már augusztusban hozzájutnak a magyar családok a szeptemberben esedékes családi pótlékhoz. Mutatjuk, mikor és mekkora összegre lehet számítani.

A szeptemberi hónap mindig nagy anyagi megterhelést jelent azoknak a családoknak, akiknek iskoláskorú gyermekük van. Az új iskolatáska, tolltartó, tornafelszerelés, írószerek, füzetek összeadva nagy kiadást jelentenek a szülőknek. Természetesen vannak dolgok, amiket az előző évből tovább hozhat a gyermek, de a füzetekből és tankönyvekből minden évben újat kell vásárolni. A HelloVidék számításai szerint

egy általános iskolás gyermek iskolakezdése minimum 10-15 ezer forintba kerül, egy első osztályos gyermek esetén pedig legalább 20-25 ezer forint kiadást jelent.

Több gyermek beiskolázása 30 ezer forinttól indul, és könnyen meghaladhatja a 100 ezer forintot. Érdemes kihasználni az iskolakezdési akciókat, melyek már augusztus első felében elárasztják a boltokat. Az élelmesek több ezer forintot is lefaraghatnak a szükséges kiadásokból. 

A személyi kölcsön igénylések száma is megugrik szeptemberben: iparági információink szerint, mivel sok esetben ilyenkor kell letenni a kauciót az albérleti díjak mellett, így az iskolakezdés időszakában az igényelt hitelösszegek némileg magasabbak, átlagosan 1-1,5 millió forint között mozognak. 

Jó hír a gyermekes családok számára, hogy az erre a hónapra járó családi pótlék kifizetésére nem kell szeptember elejéig várni, hanem már augusztusban megkezdik az utalást, illetve a postai kézbesítést: a banki utalásra augusztus 26-án, hétfőn lehet számítani, a postázást pedig már augusztus 21-én megkezdik. Ez azt jelenti, hogy a bankszámlákon jellemzően 1-2 nap alatt írják jóvá az összeget, míg a postai kifizetés 4-5 munkanapot is igénybe vehet. 

Az, hogy mekkora lesz a családi pótlék összege, függ a gyermekek számától, egészségügyi állapotáról és a család szerkezetétől is. Az alábbi infografika megmutatja, ki mekkora összegre számíthat 2019-ben:

 

A CSALÁDI PÓTLÉK ÖSSZEGE* 2019-BEN

12 200 forint 

1 gyermeket nevelő család esetén

13 700 forint

1 gyermekes, egyedülálló szülő  esetén

13 300 forint

2 gyermeket nevelő család esetén

14 800 forint

2 gyermekes, egyedülálló szülő esetén

16 000 forint

3 gyermeket nevelő család esetén

17 000 forint

3 gyermekes, egyedülálló szülő esetén

23 300 forint

Tartósan beteg gyermeket nevelő család esetén

25 900 forint

Tartósan beteg gyermeket nevelő, egyedülálló szülőesetén

20 300 forint

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos nagykorú gyermek esetén

* Az összegek gyermekenként értendők.

 

cikkfeltöltő: 
GB