hirdetés Finanszírozás » Privát bank Leleplezték a gazdagokat, ők rejtegetik a legtöbb pénzt

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/privat_bank/lelepleztek_a_gazdagok...

 

 

 

Leleplezték a gazdagokat, ők rejtegetik a legtöbb pénzt

2017. szeptember 13. 09:11    

 

Most először jött ki olyan tanulmány, amely arra próbál rávilágítani, hogy nemzeti összehasonlításban mely országokban a legmagasabb az adóelkerülés, tehát mely nemzethez tartoznak azok a gazdagok, akik a legtöbb offshore vagyont rejtegetik. Érdekes adatokra derült fény.

A felmérés szerint a világ összvagyonának egytizede offshore adóparadicsomokban pihen, ha ezt földrajzi megosztásban nézzük, akkor Európában az arány a 15%-ot, míg egyes latin-amerikai országokban a 60%-ot is meghaladja. Ha az offshore vagyont az egyes országok GDP-jéhez viszonyítjuk, akkor az Egyesült Arab Emírségek, Venezuela, Szaúd-Arábia, Oroszország és Argentína vezeti a listát, de a németeknek, a briteknek és a franciáknak is átlag feletti arány jön ki. Az elemzés egyik készítője szerint azokban az országokban magasabb az offshore vagyon GDP-hez viszonyított aránya, amelyeknél jellemző a politikai és gazdasági bizonytalanság, a nemzeti erőforrások megléte és nem utolsó sorban Svájchoz is közel vannak földrajzilag. 

Leleplezték a gazdagokat, ők rejtegetik a legtöbb pénzt

Az elemzés készítői arra a problémára is felhívják a figyelmet, hogy mennyire félrevezető lehet, ha a gazdaság vagy az egyes társadalmi rétegek közötti egyenlőtlenségeket az adófizetés alapján mérik. Miután egyértelműen jelen van az adóelkerülés a világban, csak az adózási adatok alapján becsült vagyon nagyon alullőheti a tényleges vagyonkoncentrációt. Az offshore vagyontartás már csak azért is növeli a jövedelmi különbségeket, mivel az adóelkerülés a gazdagabb háztartásokra jellemző: a briteknél, a spanyoloknál és a franciáknál a leggazdagabb 0,01%-ba tartozó háztartásoknál a vagyon 30-40%-a offshore vagyon. A leggazdagabb oroszoknál ugyanez az arány már a 60%-ot is eléri. 

Leleplezték a gazdagokat, ők rejtegetik a legtöbb pénzt

Az elemzés kitér arra is, hogy Hongkong is egyre népszerűbb a külföldről jövő pénzek körében, valószínűsíthetően azért, mivel a szupergazdag kínaiak száma is egyre nő, így egyre nagyobb az igény az olyan jellegű adóparadicsomok iránt, int amilyen Svájc.

(Bloomberg, Zucman et al.)

cikkfeltöltő: 
GB