Hetven éves Budapest legrövidebb HÉV-vonala

Hetven éve jár a XXI. kerületbe HÉV a Boráros térről. Csepelnek korábban is volt gyorsvasúti kapcsolata, de azok a vonatok a Gubacsi hídon jártak. A csepeli HÉV több szempontból is rekordernek számít: ez a legrövidebb vonal, itt volt a legsúlyasabb baleset, és ma itt közlekednek a legöregebb szerelvények.

https://pestbuda.hu/cikk/20210507_hetven_eves_budapest_legrovidebb_hev_v...

 Írta: Domonkos Csaba

Csepel 1950-ig közigazgatási szempontból nem tartozott Budapesthez. A települést és a szintén önnálló Erzsébetfalvát (ma Pestszenterzsébet) 1912 óta villamosított HÉV kötötte össze, de Budapest felé Csepelnek nem volt kötöttpályás közlekedése.

Amikor a fővároshoz csatolták, már voltak tervek a belváros felé vezetett HÉV-vonalra. A megvalósításról végül 1950-ben döntöttek, és a munkák valójában 1951. április 29-re be is fejeződtek.

A csepeli HÉV a legrövidebb vonal. Építése 1950-ben kezdődött el, 1951-ben, azaz hetven éve adták át (Fotó: Fortepan/Képszám: 79899) 

Ez az egyetlen olyan HÉV, amelyik nem hagyja el Budapest területét, és egyben ez a legrövidebb vonal. Az Autó-Motor 1951. június 15-i száma ezt írta a beruházásról:

„Az ötéves Terv a közlekedés vonalán számos nagyjelentőségű beruházást tesz lehetővé s ennek egyik állomása a nemrégen üzembehelyezett Csepeli Gyorsvasút. Az óriásivá nőtt csepeli gyárváros dolgozói számára a gyorsvasúti közlekedés számottevő időnyereséget és megnövekedett kényelmet biztosít, egyidejűleg pedig a főváros néhány erősen megterhelt közútjának a forgalmát is nagymértékben megkönnyiti."

A gépjárműforgalom gyorsítására való hivatkozás miatt vélhetően sok olvasó (persze csak titokban) elhúzhatta a száját, hiszen ekkor csak a kiváltságosok használhattak autót, az átlagemberek nem, tehát a forgalom a töredéke volt a mostaninak.

(...)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Hamarosan útjára indulhat az a hírszolgálat, amely a független és ellenzéki médiumokat hangolná össze a kormánypárti sajtóval szemben – írja a Népszava.
2021.június 14.