A Hang Világnapja

Április 16.-a Hang Világnapja.

2017. április 19-én a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság és a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat közösen megrendezett szakmai szimpóziummal, nyílt órákkal, zenés gyermek programmal kívánja felhívni a figyelmet az emberi hang ápolására, az egészséges hangképzés megőrzésére, valamint a hangképzési rendellenességek megelőzésére.

„Hangunk védelme”

részletes program az alábbi oldalon tekinthető meg:

www.mfflt.hu/hangunk-vedelme-szakmai-szimpozium
ng nélkül létezni nehéz. A hangképzési problémák megnehezítik, gyakran ellehetetlenítik az azzal küzdő emberek mindennapi életét, mert gátolják a társadalmi érintkezésben, foglalkozásának gyakorlásában, így hatással vannak az egész ember személyiségére. Élete folyamán hosszabb-rövidebb ideig szinte mindenki küzd hangképzési zavarral. Legtöbben nem is tudják, hogy van gyógymód betegségükre és nem kell egész életükben ezzel a problémával élniük. Fontos, hogy a társadalom minden egyes tagja informált legyen a hangképzési zavarok létezésével és kezelésével kapcsolatban, és hogy az érintettek kapjanak szakszerű segítséget. Mert van segítség, vannak remek szakemberek, és a legtöbb problémára létezik megoldás!

Már azzal is becsüljük a hangunkat, ha törődünk vele, ha megtesszük, amit mi magunk is megtehetünk. Ha sok vizet fogyasztunk, elkerülhetjük a torokszárazságot, így kevésbé terheljük hangképző szerveinket. Ha figyelünk a megfelelő testtartásra, ha elsajátítjuk a megfelelő hanghasználatot, a jó beszédtechnikát, vagy ha túlerőltetést követően egy-két napig pihentetjük a hangunkat, akkor a hangunkért teszünk, nem keveset, sokat.

Rendezvényeken, megemlékezéseken, előadásokon igyekeznek a világ minden táján ünnepelni az emberi hang jelentőségét, sokszínűségét, szívet melengető és szórakoztató jelenlétét, a művészetben és tudományban.

Mosányi Emőke

Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság főtitkára