Hamar lerohadt a Várkert Bazár

http://nepszava.hu/cikk/1145292-hamar-lerohadt-a-varkert-bazar

Mindössze három éve újították fel a Várkert Bazárt, ám már szó szerint széthullóban van az épület – írta meg az Urbanista blog. 

Az épületet körbevevő kovácsoltvas kerítés csúcsdíszeinek a tövét megette a rozsda, több is van, amit ki lehet emelni a helyéről. Az épület lábazata szinte mindenütt repedezik, a talajvíz nyoma látszik, a falakról pedig a nedvesség miatt foltokban pereg a festék és a vakolat. Az Ybl Miklós tervezte, világörökségi épületegyüttesbe újonnan betoldott modern betonépületek illesztéseinél is sorra utat talált magának a talajvíz, a liftfelvonók környékén széles sávban csurog alá a beszivárgó csapadék. Bár az épület előtti Lánchíd utcában a forgalom elhanyagolható, a felújítás részeként kiépített kerékpárút is megadta magát: tudósítónk csak az egyik oldalon negyvennél több elrepedt, széttöredezett, feljött útburkolati elemet számolt össze.

Ugyan pénteken az épületben tartották a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülését, ám mint tudósítónk beszámolt róla, arról a bejáratról és útvonalról, amerre Orbán Viktor miniszterelnök és a többi meghívott közlekedett, nem lehetett látni a hanyagnak tűnő felújítás hibáit.

„A kormányzásunk egyik szimbóluma lehetne a Várkert Bazár” - jelentette ki korábban Orbán Viktor miniszterelnök az épületegyüttesről. Könnyen lehet, hogy igaza van: az épületegyüttes felújítását két kormányközelinek tudott cég, a West Hungária Bau Kft. illetve szocialista és a Fidesz-érában is a közbeszerzéseken egyaránt jól szereplő Swietelsky duója kapta meg.

A felújítás költségei a tervezettnek duplájára, csaknem 20 milliárd forintra nőttek, ahogyan jócskán elhúzódott a beruházás is: bár kampány okokból a 2014-es választások előtt is átadták a félkész épületet, majd utána is tartottak egy átadót ám, még 2015-ben is tartott a hibák kijavítása. Ám hiába: rohamléptekben foszladozik a láthatóan alacsony színvonalon kivitelezett épület. Az ügyben a DK bejelentést tesz a Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF). Az épület a Miniszterelnökség felügyelete alá tartozik, a tárca lapunknak azt ígérte: utánanéznek az ügynek és hétfőn nyilatkoznak arról, szerintük milyen állapotban van a Várkert Bazár.

Tudósítónk addig is szétnézett a helyszínen, galériánkat a linkre kattintva nézheti meg! 

Batka Zoltán

cikkfeltöltő: 
GB